USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Teminatla serbest bırakılmaları gündemdeymiş...

19-03-2018

Nevruz kutlandı dün. Orada olmadığımdan ince detayları bilmiyorum ama bir arbede çıkmış. Birileri yasak yayın dağıttığı için, diğerleri de polise mukavemetten içeri alınmış. Bizim Nadire’nin haberinden okudum olanları. Sonra da Başbakan’ın sosyal medya hesabından.

‘Polise mukavemet’ önemli sayılan bir suçtur. Polis görevini yaptığı sırada onu engellemek ya da onun yasal olarak kullandığı güç karşısında ona karşı güç kullanmaya yeltenmek.

Cezalandırılması gereken bir suç tabii.

Nevruz olayları ile ilgili Sayın Başbakan sosyal medya üzerinden bilgilendirici bir paylaşım yapmış dün akşam saatlerinde.

8 kişinin polis tarafından gözaltına alındığını, kitap dağıtanlara herhangi bir dava okunmadan serbest bırakıldıklarını anlatan Başbakan, polise mukavemet edenlerle ilgili detaylı bilgi verdi.

İşte bu noktada birkaç yönden biraz sıkıntı var gibi.

Ceza hukuku bilgim mahkeme muhabirliği dönemim ile sınırlı olduğundan birkaç hukukçu dostumla konuşup bu konuyu kaleme aldım.

Başbakan, bugün mahkemeye çıkarılacak olan ve polise, diğer dava okunarak serbest bırakılan mukavemetçilerden daha yüksek derecede mukavemet eden üç kişinin mahkemeye çıkarılıp teminatla serbest bırakılacağını söyledi.

Başbakan yargıcın ne karar vereceğini nasıl bilebilir diye merak ettim doğrusu.

Yargıç pekâlâ tutuklu yargılama kararı da verebilir. Daha önce bu, polise mukavemet meselesinden verilmişti.

Afrika Gazetesi önündeki olaylarla ilgili sanıklardan birisi de polise mukavemetten 2 ay hapis cezası almıştı. Taş atmadığı tespit edilmiş ancak polisi ittiği için verilmişti ceza. Yanlış hatırlamıyorsam tutuklu yargılanmıştı.

Başbakan nasıl olur da mahkemenin vereceği kararı önceden Facebook’ta duyurabilir merak ettim.

Afrika olaylarında taş atanlar, mala kastedenlerle ilgili lafım yok. Ama polise mukavemet, hem de fiili mukavemet edenin mahkeme tarafından teminatla serbest bırakılacağının Başbakan tarafından sosyal medya üzerinden, henüz mahkeme görülmeden açıklanması pek doğru olmadı kanımca.

Polis dava okur ve serbest bırakır ya da 24 saat dolmadan mahkemeden ek tutukluluk süresi ister. Ya da tahkikatını tamamlamıştır, yurtdışına kaçmamaları için teminat talebiyle mahkeme huzuruna çıkarır.

Yargıç ne karar verir onu Başbakan dahi olsanız bilme şansınız yok.

Polisin talebi teminat olabilir, yargıç reddedip tutuklu yargılanmalarını isteyebilir. Afrika olaylarında öyle olmuştu.

Sevgili dostum Başbakan Erhürman’ın bu paylaşımı bilgilendirici olması hasebiyle çok yerinde olmakla birlikte, İskele Kaza Mahkemesi Yargıcı’na bilerek ya da bilmeyerek mesaj verir nitelikte olması hasebiyle olmamış.

“Mahkemeye çıkarılıp teminatla serbest bırakılmaları gündemde” demek yerine, “Yarın mahkemeye sevk edilecekler” dese, Başbakan'ın mahkemeyi yönlendirmeye çalıştığı şüphesi hiç kimsenin aklına gelmezdi.  

Maazallah birileri Başbakan yargıya yön vermeye çalışıyor derse ne yaparız sonra.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR