Ekonomi

'Yomra elması' coğrafi işaret tescil vesikası aldı

Trabzon'un Yomra kazasının ismiyle özdeşleşen "Yomra elması"na, coğrafi işaret vesikası verildi.

'Yomra elması' coğrafi işaret tescil vesikası aldı
08-01-2021 18:46
Trabzon

Yomra Belediyesinden meydana getirilen açıklamaya göre, kaymakamlık belediyesinin girişimleri sonucunda Yomra elması Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret vesikası aldı.

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Yomra Elması Coğrafi İşaret Tescil Belgesini, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan'dan konfirmasyon aldı.

Açıklamada görüşlerine arazi maruz Belediye Başkanı Bıyık, Yomra elmasının hem Trabzon bununla beraber Türkiye genelinde birlikte bellik olması düşüncesince düzentileme yürüteceklerini belirtti.

İlçeye adını sağlayan ve kaymakamlık haricinde yetişmeyen elmanın coğrafi verim tescil vesikası bulunmamasının kendileri düşüncesince nakıs bulunduğunu vurgulayan Bıyık, "Akçaabat'ın köftesi, Vakfıkebir'in ekmeği, Tonya'nın sadeyağ tescilli iken Yomra elmasının da tescilli olması gerekiyordu. Bunun düşüncesince harekete geçerek başvurumuzu yaptık. Uzun devam eden uğraşlarımız kararı coğrafi işaret tescilini almış bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

Yomra elmasının yaygınlaştırılması düşüncesince düzentileme yaptıklarının altını çizen Bıyık, şu değerlendirmede bulundu:

"İlçemiz adını bu elmadan almış ancak Yomra'da bu elmayı hatırlamak aşırı bedava değil. Adeta nesli bitkinleşmek üzereydi diyebiliriz. Bu ehemmiyetli meyveyi beslemek düşüncesince geçmiş aşamada birlikte dikmelik oluşturduk. Burada 2 bin elma fidesi diktik ve bunları Yomra elması ile aş yaptık. Şimdi yetişmelerini bekliyoruz. Belli birlikte seviyeye geldiklerinde halkımıza dağıtacağız. İlçemizin rastgele köşesinde bu meyvenin görünür olmasını amaçlıyoruz. Yomra elması toplanıp kenara koyulduğunda şita boyu ferah ferah korunum edilebilen ve durdukça içerisindeki çekirdekleri eriyerek çekirdeksiz bir duruma mevrut birlikte meyve. Ayrıca afiyet sebebi ile ehemmiyetli yararları bulunduğu laboratuvar emek harcamaları ile kanıtlanmış. Herkesin bu meyveyi bilmesini, tatmasını sağlayacağız. Yomra haricinde yetişmeyen bu meyvenin Yomralılar düşüncesince birlikte dirimlik deposu olmasını amaçlıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR