Gündem

Türkiye'nin ve Kilis'in en büyük zaferi kutlandı

Mercidabık zaferinin 505. yılı

Türkiye'nin ve Kilis'in en büyük zaferi kutlandı
24-08-2021 17:30
24-08-2021 23:29



AK Parti Kilis milletvekili Mustafa Hilmi Dülger, Mercidabık Zaferinin yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Milletvekili Dülger, Mercidabık Zaferi; Osmanlı İmparatorluğunun 9. Padişahı, İlk Osmanlı Halifesi, Büyük Hükümdar Yavuz Sultan Selim Han’ın Balkanlardan Anadolu’ ya ve Ortadoğu'ya uzanan bir coğrafyada farklı ulus ve inançların barış, huzur, birlik ve beraberlik içerisinde yaşamasının sağlandığı adaletin ve hoşgörünün tesis edildiği bir tarihi olay olduğunu belirtti. Dülger, "Dünya da adalet ve barış saçan Osmanlı İmparatorluğunun Memlüklü’lere karşı kazandığı Mercidabık Zaferi, bilindiği üzere Ortadoğu ve Afrika kapılarının Müslüman Türk'e açılmasını sağlamış, Devletin dini, askeri, siyasi ve iktisadi hayatında önemli gelişmelere yol açmış, devletin askeri, siyasi ve iktisadi politikalarına önemli faydalar sağlamış, Ortadoğu ve Afrika'da yüzyıllarca sürecek olan Osmanlı Barışı’nın başlangıcı olmuştur. Mercidabık Zaferi sonrasında Balkanlardan Ortadoğu ve Afrika'ya uzanan bir coğrafyada farklı ulus ve inançların barış ve huzur içerisinde yaşaması sağlanmış, adalet ve hoşgörü ortamı tesis edilmiştir. Ortadoğu da Osmanlı Hâkimiyeti sonrasında yüz yıldır kan ve gözyaşının dinmediği düşünüldüğünde bu zaferin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bizler dünü yarınına mazisi istikbaline güç veren bir medeniyetin torunları olarak Atalarımızın bu coğrafyada sağladığı huzur ve refah ortamını bizler inşallah tekrar sağlayacak, kardeşlik duygularımızı pekiştirecek ve bizleri birbirimize düşürmek isteyen düşmanlarımızın oyunlarına gelmeyeceğiz. Mercidabık Zaferinin üzerinden geçen yüzyıllar sonrasında tarih bir kez daha tekerrür ederek ülkemizin güney sınırlarında ve ilimizde güvenlik tehdidiyle karşı karşıya kalınmıştır. Türkiye'nin ve Türk milletinin güvenliğini sağlamak ve ülkemize dönük her türlü tehdidi ortadan kaldırmak özellikle Ensar Şehrimiz Kilis'i tehdit eden ve canlarımızı kaybetmemize neden olan başta; DEAŞ ve PKK/PYD olmak üzere, çeşitli terör unsurlarının kökünü kazımaya yönelik, halkımızın güvenliğini temin etmek ve güvenli bölge oluşturmak için uluslararası hukuka uygun olarak başlatılmış ve Büyük Türk milletinin gücünü her zaman arkasında hisseden şanlı ordumuzun zaferi ile sonuçlanan sınır illerimizdeki tehditlerin ortadan kaldırıldığı Fırat Kalkanı Operasyonunda bugün 5. yıl dönümüdür. Bu duygu ve düşüncelerle; Büyük Komutan Yavuz Sultan Selim Han başta olmak üzere, bütün ecdadımızı ve Fırat Kalkanı Harekatı’nda şehadet şerbeti içerek rahmeti rahmana yürüyen Başta Şehit Binbaşı Bülent Albayrak olmak üzere kahraman evlatlarımıza Allah'tan Rahmet ailelerine ve yüce milletimize başsağlığı diliyor. Mercidabık Zaferi’nin ev sahibi olan Kilisli hemşerilerimi en kalbi duygularımla selamlıyorum” ifadesine ver verdi.



Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, Mercidabık Zaferi’nin 505. Yıldönümünü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Belediye Başkanı Ramazan, Yavuz Sultan Selim Han’ın bölgede huzurun ve istikrarın sağlanması amacıyla yola çıktığı ve halifeliğin Osmanlı İmparatorluğu riyasetine geçmesinde en önemli dönüm noktası olan Mercidabık Zaferi’nin 505. Yıldönümünü kutlamanın sevinci içerisinde olduklarını belirtti. Ramazan, "Osmanlı İmparatorluğu’nun engin adaletinin ve hoşgörüsünün, Balkanlar’dan, Ortadoğu’ya ve Afrika’ya uzanmasını sağlayan bu zafer, burada ikamet eden toplumların barış ve güven içerisinde yaşamasını sağlamış, Afrika’da yüzyıllar süren Osmanlı egemenliğinin başlangıcı olmuştur. Bu tarihi dönüm noktası sonrası bölgede hangi din ve ırktan olduğuna bakılmaksızın, toplumlar uzun yıllar boyunca adalet ve hoşgörü ile yönetilmiş, barış ve güven ortamı sağlanmıştır.Asırlar süren Osmanlı Egemenliği sonrası ortaya çıkan iç karışıklıklar, bugün bu zaferin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Nitekim sınır güvenliğimizin sağlanması, terör örgütlerinin şehrimize ve ülkemize yönelik tehdit ve saldırılarının önlenmesi amacıyla, bu zaferin 500. Yıldönümünde şanlı Türk Ordusu Fırat Kalkanı Harekatı’nı başlatmış bölgede yine, yeniden huzur ve istikrarın egemen olması sağlanmıştır. Bu vesileyle Büyük Hükümdar Yavuz Sultan Selim Han başta olmak üzere, bu zaferde pay sahibi olan ecdadımızı ve Fırat Kalkanı Harekatı’nda şehit olan Mehmetçiklerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum. Bu şanlı zaferin ev sahibi olan Kilisli Hemşerilerime selam ve saygılarımı sunuyorum" ifadesine ver verdi.



Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Mercidabık Zaferi'nin 505. yıldönümünü yayımladığı mesaj ile kutladı.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, tarihi şanlı zaferlerle donatan Osmanlı Devleti'nin barışı, huzuru ve adaleti götürmek amacıyla çıktığı yolda Mercidabik Zaferi de önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "24 Ağustos 1516'da Yavuz Sultan Selim önderliğinde kazanılan zafer sonucu Osmanlı Devleti, üç kıtada barışın ve huzurun teminatı olmuş: gönül coğrafyamızın coğrafi sınırlarımızın çok daha ötesinde olduğunu ispatlamıştır. Bilinmelidir ki: bizim tarih sahnesindeki hiçbir adımımız sebepsiz ve birbirinden bağımsız değildir. Nitekim, parlak bir zaferle neticelenen Mercidabik Savaşı'ndan 500 yıl sonra aynı topraklar, ülkemizin sinir güvenliğini sağlamak, terör örgütlerinin şehrimize ve ülkemize yönelik tehdit ve saldırıları önlemek, bölgede huzur ve güveni tesis etmek, yerinden edilmiş Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerine imkan sağlamak maksadıyla 24 Ağustos 2016 sabahı başlayan ve yine zaferle neticelenen Fırat Kalkanı Harekatı'na sahne olmuştur. Bu vesile ile Mercidabik Zaferi'nin 505.Fırat Kalkanı Harekatı'nın ise 5. yıl dönümünü kutluyor, istiklalimiz ve istikbalimiz için toprağa düşen şehitlerimizi, bu toprakları vatan kılmak için mücadele eden bütün geçmişlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum" ifadelerine ver verdi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR