Gündem

Türkiye ile KKTC arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması imzalandı

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması imzalandı. Temel hedefi yatırımlar olan ve içeriğinde bu yıl KKTC'ye 2,5 milyar liralık kaynak aktarılması olan anlaşmaya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve KKTC Başbakanı

Türkiye ile KKTC arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması imzalandı
03-03-2021 17:26

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC Başbakanı Ersan Saner ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Görüşmenin ardından 2021 Türkiye-KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması imzalanarak, ortak basın toplantısı düzenlendi.

Anlaşmanın yatırım odaklı yapısıyla özellikle ulaşım, haberleşme, ticaret, sanayi, gençlik ve spor ile yerel yönetimler alanında mevcut altyapıyı güçlendirecek eylemlerden oluştuğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Amacımız KKTC'de çarpan etkisi yüksek alanları güçlendirerek kendi kendine yeten bir KKTC ekonomisinin oluşmasına katkı vermektir. Bu anlaşma ile KKTC'ye bu yıl 2,5 milyar Türk Lirası yeni kaynak ayırıyoruz. Geçen yıldan devreden tutarla birlikte toplam 3 milyar 250 milyon liralık bir kaynak öngörüyoruz. KKTC'de ‘topluma dokunan', ‘aksayan yönleri dönüştüren' ve ‘sürdürülebilir özellikte' pek çok alanda destekler sağlayacağız ve bu alanları da belirlemiş durumdayız. 2021 Türkiye-KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması yatırım odaklı yapısıyla özellikle ulaşım, haberleşme, ticaret, sanayi, gençlik ve spor ile yerel yönetimler alanında mevcut altyapıyı güçlendirecek eylemlerden oluşmaktadır. Sağlık alanında altyapı yatırımları, karayolu projeleri, KKTC'de yeni bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması kapsamında; Türkiye'den bir OSB ile tecrübe paylaşımı ortaklığı oluşturulmasının yanı sıra kurulacak OSB'ye yönelik enerji teşviki ile altyapı destekleri sunulması ve OSB mevzuatı hazırlanması, bürokrasinin azaltılmasına yönelik KKTC e-devlet işbirliği ve veri merkezi projesi, uzaktan eğitimde ilk, orta ve lise eğitimini kapsayacak şekilde KKTC- EBA işbirliği, KKTC'de yerel yönetimlerin güçlendirilmesi çalışmaları ve Türkiye'deki belediyeler ile işbirlikleri, gençlik, spor, turizm ve kültür projeleri bu yıl imzaladığımız anlaşma kapsamında işbirliği yapacağımız alanlardan bir kaçıdır” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR