Ekonomi

TCMB Banka Kredileri Eğilim Anketi yayımlandı

TCMB, Banka Kredileri Eğilim Anketi'nde, "2021 yılının önce çeyreğine bağlı beklentiler, dünya içi fonlama koşullarında sıkılaşmanın, dünya dışı fonlama koşullarında ise gevşemenin bitmeme edeceği yönündedir." ifadelerine arazi verildi.

TCMB Banka Kredileri Eğilim Anketi yayımlandı
08-01-2021 19:31
Istanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Banka Kredileri Eğilim Anketi'nde, "2021 yılının geçmiş çeyreğine bağlı beklentiler, diyar içi fonlama koşullarında sıkılaşmanın, diyar dışı fonlama koşullarında ise gevşemenin bitmeme edeceği yönündedir." ifadelerine toprak verildi.

TCMB, bankaların 2020'nin sonuç çeyreğine bağlı değerlendirmeleri ve 2021'in geçmiş çeyreğine ilişikli beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi'ni yayımladı.

Buna göre, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde, bankaların işletmelere kullandırdıkları kredilerden, levent boylu vadeli emniyet ve ecnebi mülk cinsinden oluşturulan emniyet standartlarında sıkılaşma meydana gelirken, öteki emniyet türlerinde standartlar şişman miktarda ayrımsız kaldı.

Bireysel krediler düşüncesince standartlar ikametgâh ve araç emniyet türlerinde ayrımsız kalırken, öteki ferdî kredilerde ise gevşetildi. 2021 yılının geçmiş çeyreği düşüncesince bankaların beklentisi, pres kredilerinde, levent boylu vadeli kredilerde standartların sıkılaşacağı, öteki emniyet türlerinde şişman miktarda ayrımsız kalacağı anlamında oldu.

Bireysel kredilerde ise beklenti, ikametgâh ve araç emniyet türlerinde standartların temelde ayrımsız kalacağı, öteki ferdî kredilerde ise standartların sıkılaşacağı anlamında gerçekleşti.

İşletme kredilerindeki ilginin çoğalması bekleniyor

Anket neticeleri emniyet talebi açısından incelendiğinde, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde, pres kredilerinden ıvır zıvır ve ılımlı ölçekli işletmelere sunulan kredilere ve Türk lirası cinsinden oluşturulan kredilere istem arttı, levent boylu vadeli krediler ile ecnebi mülk cinsinden oluşturulan kredilere ise istem azaldı.

Bireysel emniyet türlerinde ikametgâh ve öteki ferdî emniyet taleplerinde düşme başlarken, araç kredilerindeki ise artma bitmeme etti.

2021 yılının geçmiş çeyreğinde, ecnebi mülk cinsinden oluşturulan krediler ve levent boylu vadeli krediler dış öteki topu topu pres kredilerindeki ilginin artması, topu topu ferdî kredilerde ise ilginin azalması bekleniyor.

Bankaların görüntü mizan imkanlarının gelişimi incelendiğinde, senenin dördüncü çeyreğinde diyar içi fonlama şartları sıkılaştı, diyar dışı fonlama şartları ise gevşedi.

2021 yılının geçmiş çeyreğine bağlı beklentiler, diyar içi fonlama koşullarında sıkılaşmanın, diyar dışı fonlama koşullarında ise gevşemenin bitmeme edeceği anlamında oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR