Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: 486 bin 807 üreticiye buzağı desteğinin 2. dönemi bugün yatırılıyor

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, "2021 yılı Buzağı Desteğinin 2. dönemi bugün saat 18.00’den sonra hesaplara yatırılmaya başlanacaktır. 486 bin 807 üreticiye 1 milyon 498 bin baş buzağı için 646 milyon 890 bin lira ödeme yapılacaktır." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: 486 bin 807 üreticiye buzağı desteğinin 2. dönemi bugün yatırılıyor
21-10-2022 21:27
Erzurum

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "2021 yılı Buzağı Desteğinin 2. dönemi, ülke genelinde cuma günü yani bugün saat 18.00'den sonra hesaplara yatırılmaya başlanacaktır. 486 bin 807 üreticiye 1 milyon 498 bin baş buzağı için 646 milyon 890 bin lira ödeme yapılacaktır." dedi.

Kirişci, Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi'nde düzenlenen Tarım Sektör Temsilcileri Toplantısı'nda, 2022 Tarımsal Desteklerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile 20 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.

Başka yerel yöneticilerin küçük ölçekli desteklerinin sanki bütün çiftçilere yapılmış gibi lanse edildiğini vurgulayan Kirişci, "Bazen bazı bilboardlarda görüyoruz, bir yerel yönetim bakıyorum verdiği desteği topluyorum çarpıyorum, bir kaç milyon bile etmiyor. Bakıyorum o desteği bir kaç milyonu geçmeyen desteği bütün çiftçilere veriyormuş gibi bir algı oluşturuyorlar. Kendi aramızda da konuşuyoruz. Biz böyle bir şey yaptık ama o kadar reklam yapmıyoruz." dedi.

Buzağı desteklerinin bugün akşam 18.00'den itibaren ödenmeye başladığını aktaran Kirişci, şöyle konuştu:

"2021 yılı Buzağı Desteğinin 2. dönemi, ülke genelinde cuma günü yani bugün saat 18.00'den sonra hesaplara yatırılmaya başlanacaktır. 486 bin 807 üreticiye 1 milyon 498 bin baş buzağı için 646 milyon 890 bin lira ödeme yapılacaktır. Allah hayırlı uğurlu eylesin. 1 milyar 381 milyon 499 bin 845 lira kırsal kalkınma desteklerimiz var ve bugün çiftçilerimizin hesabına yatacak. Bu kapsamda Erzurum ilimize, 30 bin 844 yetiştiriciye 244 bin 595 baş buzağı için 115 milyon 300 bin lira ödeme yapılacaktır."

Kirişci, Tarımda Dijitalleşme Çiftçi Kayıt Sistemi’nin (ÇKS) yapılan başvurular hakkında bilgi vererek, şöyle konuştu:

"ÇKS'ye e-Devlet üzerinden başvurular, bildiğiniz gibi 1 Ekim'de başladı. Bugüne kadar ÇKS'ye 269 bin 150 başvuru olmuş, 372 bin 254 belge indirilmiştir. Bu yılın sonunda 'Tarım Cepte' uygulamasını da hayata geçirmek istiyoruz. Orman varlığımızın daha etkili korunması ve her ağacımıza çip takılması konusunda da ayrı bir çalışma yürütüyoruz. Sözleşmeli üretimle arz ve talep taraflarını buluşturacağız. Çiftçi ve alıcının hukukunu gözeten bir altyapı kuracağız. Sözleşmeli üretim, Gazi Meclisimizin gündemine gelecek. Sektörde örnek bir üretim modeli olan Sözleşmeli Besicilik Projesi'ni, yerli ve milli üretim ilkesi ile hayata geçiriyoruz. Bu önemli projemizin duyurusunu Erzurum'da yaptık."

Tarımda Dijitalleşme Çiftçi Kayıt Sistemi'nin (ÇKS) uygulamasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Kirişçi, "Bunu yapmakla çiftçinin iki azanın imzasını alma ihtiyacı ve ziraat odasına gidip belge alma zorunluluğu ortadan kalktı. İl ve ilçe müdürlüklerimize gelip bizim normalde sahada olmasını arzu ettiğimiz bütün teknik ekibimiz ki bunların sayıları 15 bin civarında ve hepsi üniversite mezunu. 15 bin kişiyi evrak memuru yapmıştık. Bunlar memur olarak Bakanlığa girip emekli oluyorlardı. Bu kabul edilebilir bir şey değil." diye konuştu.

1 Ekim itibarıyla üreticilerin işlem gibi yoğunluktan kurtulduğuna dikkati çeken Kirişci, şöyle devam etti:

"Üreticinin günlerini alan bu işlemi biz iki dakikaya indirdik. Şuanda iki dakika üzerinden işlemini e-Devlet üzerinden yapıyor, parası cebinde kalıyor, çevreyi kirletmiyor ve her bakımdan son derece medeni ve çağdaş uygulama. Biz ziraat odalarının herhangi bir şekilde çiftçilere üyelikle ilgili aralarındaki o ilişkiye halel getirecek bir davranış asla sergilemiyoruz. Çiftçilerimizin ziraat odalarına üyeliği zorunludur, anayasal bir haktır ama ziraat odaları 'Benim çiftçiden alacağım var, bu alacaklarımı senin desteklemelerinden kes bana ver' deme hakkı yok. Bu olmaz, biz tahsildar ya da tahsilat memuru değiliz. Ziraat odaları bizim rakibimiz değil, destekçimiz ve paydaşımız."

Tarımda dijitalleşmeyi en geniş manada kullanmaları gerektiğini vurgulayan Kirişçi, "Biz 'Tarım Cebimde' uygulaması sayesinde üreticilerimizin hem neyi üreteceklerine önceden yönlendireceğiz hem de onlara bazı yükümlülükler ve sorumluluklar karşılıklı olarak üretimin doğru yapılması adına bunların hepsi bu sistemi de tesis etmiş olacağız." dedi.

1 Haziran 2006'da Tarım Sigortası Uygulaması'nı (TARSİM) gündeme getirdiklerini hatırlatan Kirişci, şunları kaydetti:

"Uygulamanın Türkiye ortalaması, çiftçi oranı bakımından yüzde 21,4, Erzurum'da ise yüzde 3. Bu çağdaş bir uygulama. Arabamıza zorunlu trafik sigortası yaptırıyoruz. Peki neden, Tarsim'den niye imtina ediyoruz? Biz kaldı ki Tarsim'de primin asgari yüzde 50'sini ödüyoruz. Bu devlet kalkıp yüzde 70-75'ini sigorta priminin ödüyor, asgari yüzde 50'sini ödüyor ama biz vatandaş olarak bundan imtina ediyoruz. Bu yüzde 3 Erzurum'a yakışmıyor. Bu uygulamanın yaygınlaşması için kapı kapı dolaşacaksınız. Biz Tarsim'i geliştiriyoruz. Şimdi hepimizin bir derdi var ve diyoruz ki 'Ya ben aslında bu kadarlık bir gelir bekliyordum. Bu tarımdaki bu faaliyet beni memnun etmiyor. Ondan dolayı kendimi başka işe kendimi verdim' diyor. Peki senin beklentin neydi? 100 dekarlık alandan varsayalım ki 100 bin lira bekliyordun. Tamam, biz sana Tarsim'in içinde gelir koruma poliçesi uyguluyoruz. Bununla üretici kendine eğer 100 bin liralık gelire odaklamışsa bu 100 bin liralık gelir başına bir şey gelirse sigorta şirketi bunu ödüyor. Bunun yüzde 60'ını da devlet olarak biz ödüyoruz. Buyurun bundan da yararlanalım."

Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumundan bahseden Kirişçi, "Bu gerçekten üretmek ve ürettiklerini katma değere ulaştırmak isteyen insanlara çok büyük bir imkan sunuyor. Dolayısıyla bu Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme için şimdi 3'üncü fazıl açılıyor. Tam 555 milyon avro Avrupa Birliğinden aldığımız kaynak var, bizim de milli bütçeden koyduğumuz kaynak var." diye konuştu.

Toplantı, konuşmaların ardından soru-cevaplarla son buldu.

Programa, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, Erzurum Valisi Okay Memiş, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Recep Akdağ ve Selami Altınok, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, MHP İl Başkanı Naim Karataş ve çiftçiler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR