Gündem

Sıkıntı Büyük !

Gaziantep’te icralık dosya sayısı 2015 yılının ilk 7 ayında 105 bine ulaştı

Sıkıntı Büyük !
09-07-2015 14:41
Ekonomide yaşanan kriz yüzünden borcunu çeviremeyen vatandaş icra dosyalarıyla cebelleşiyor. Gaziantep’te icralık dosya sayısı 2015 yılının ilk 7 ayında 105 bine ulaştı. Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, sayının yılsonuna kadar 180 bine ulaşabileceğini söyledi. Yıl sonuna kadar Gaziantep’te her 10 kişiden biri icralık olmuş olacak.

 

 

 

Son 12 yılda ekonomik sıkıntılar yüzünden borçlarını ödeyemeyenler ile yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin sayısı hızla arttı. İcra dosyası sayısı 23 milyonu aştı. 7 milyonu çözüme kavuşurken 16 milyon dosya çözüm için mahkemelerde bekliyor.

 

Türkiye’deki 985 icra dairesinde icra dosyası sayısı 23 milyonu aştı. Adalet Bakanlığı verilerine göre ülke genelindeki toplam icra dosyası sayısı 2003 yılında 9 milyon 305 bin 453 iken 2013 sonu itibariyle yeni gelen dosyalarla birlikte 21 milyon 838 bin 823’e yükseldi.

 

 

 

KİML KİMİNLE DAVALIK?

 

Gaziantep’te 2014 yılında 137 bin olan icralık dosya sayısı 2015 yılının ilk 7 ayında 105 bine ulaştı, yılsonuna kadar icralık dosya sayısının 180 binlere ulaşması bekleniyor. İcralık dosyaların yüzde 20’si hakem heyetlerinin açtığı dosya, yüzde 20’si bin TL’nin altındaki dosyalar. Bunun içinde GASKİ, TEDAŞ, Telekom ve cep telefonu operatörlerinin açtığı davalar yer alıyor. İcraların yarısı kredi kartları ile bankalardan çekilen kredilerin ödenmemesinden kaynaklanıyor.

 

 

 

MAHKEMELERDE YOĞUNLUK

 

Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, bu kadar çok icralık dosyanın olmasının başlıca nedeninin ekonomik gelirin düşük olmasından kaynaklandığını söyledi. Şarklı, Asgari ücretin düşük olmasından ve işsiz sayısındaki fazlalıktan dolayı İcra Mahkemelerin yoğunluk yaşadığını kaydetti.

 

 

 

TÜRKİYE’DE 985 İCRA DAİRESİ VAR

 

Şarklı, “Türkiye genelindeki icra dosyası sayısı 23 milyonu aştı. 7 milyonu çözüme kavuşurken 16 milyon dosya çözüm için mahkemelerde bekliyor. Türkiye’de 985 icra dairesi var. Bu kadar çok icra dairesinin olmasının başlıca nedeni gelir düzeyimizin düşük olması. Vatandaş elektrik, su, telefon borcunu ödeyemiyor. İcralık oluyor. Asgari ücret ülkemizde 2 bin TL olsa bu icralık dosyalar bu kadar çok olmaz” dedi.

 

 

 

BORÇLA YAŞAR OLDUK

 

İcralık dosyaların artış göstermesindeki diğer bir neden de öz kaynak sıkıntısı yaşayan firmaların borçlanarak yatırım yapması, karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılması ve kredi ve kredi kartı kullanımının artması. Ödeme güçlüğü çeken borçlular icradan kurtulmak için farklı yöntemlere başvuruyor. İkametgah adresini değiştirmek en bilinen yöntem. İşyerini düşük gelirli çalışanının üzerine geçirmek, evdeki eşyaları değersiz olanlarla değiştirmek de icralık olanların başvurduğu yöntemler arasında yer alıyor. İcra takibi aile birliğini de sarsıyor. Haciz gelmeden önce boşanan çiftler, malları paylaşarak icra riskini en azından yarı yarıya azaltıyor.

 

Mehmet Torun
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR