Kültür

Safra Kesesiyle Mozaik!

Uluslararası Gaziantep Mozaik Yarışmasında safra kesesi taşlarıyla mozaik yapan Gülçin Sökücü, bu çalışmayla dünyada bir ilki başarsa da çalışması derecelendirilmedi.

Safra Kesesiyle Mozaik!
25-10-2015 11:16
Uluslararası Mozaik Yarışmasında, dünyada bir ilk olan safra kesesi taşlarıyla yapılan mozaik derecelendirilmedi. Mozaikte bulunan taşlar, kadınlarda farklı renklerde olabiliyorken, erkeklerde daha çok siyah renkte bulunuyor. Bunun nedeni ise doğurganlık.

Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan safra kesesiyle mozaiği yapan Gülçin Sökücü ise “Yarışma, serbest ve doğa taşı tekniği kategorilerinde oldu. Çalışmam, her iki kategoriye de konulamadığı için derecelendirilmedi. Çünkü safra kesesi taşlarını şeker zannetmişler” dedi. Ayrıca, Safran kesesiyle yapılan mozaik, bir kadın rahmi, geometrik desenler, dünyanın bir matematiksel düzen içerisinde olduğunu, bir doğumun olduğu zaman bir de ölümün olduğu anlatılıyor.


“KADINLARDA DAHA FAZLA RENKTE OLUYOR”



Safra Kesesi taşlarıyla mozaik yapan Sökücü, “Bu mozaik, safra kesesi taşlarıyla, Türkiye’de renkleriyle oldukça zenginlik gösteren, doğal taşlarla yapmış olduğum bir çalışma. Eşim SANKO Üniversitesi, Tıp Fakültesinde Patoloji Anabilim Dalı Başkanıdır. Bir gün onu ziyarete gittiğimde kesit yapıyordu. Kesit yaparken de safra kesesinin içinde farklı farklı taşlar çıkıyordu. Yaklaşık 2 sendir, hastalardan da izin alarak, bu taşları biriktiriyoruz. Daha sonra bu taşları bir araya getirerek ‘Oluşum’ denen Mozaik eserimi yaptım. Eser, soyut bir çalışma olmakla beraber, burada dağılmış altın tohumlar, bir kadın rahmi, geometrik desenler, dünyanın bir matematiksel düzen içerisinde olduğunu, bir doğumun olduğu zaman bir de ölümün olduğunu anlatmaya çalışıyor. Su dokusu rengini vermeye çalıştım. Taşların her biri birbirinden farklı renkte olup, bazısı inci gibi, bazısı mısır tanesi gibi ve kadınlarda daha farklı renklerde olduğunu öğrendim. Bu mozaikte sadece safra kesesi taşı değil, aralarında böbrek taşı da var ama safra kesesi taşı ağırlıklı olarak bulunuyor. Kadınlarda daha fazla renkte oluyor, buna karşın erkeklerde daha çok siyah renkte oluyor. Buda doğurganlıkla ilgili bir şey, ‘Oluşum’ tablosuyla da çok uyumlu.


“ŞEKER ZANNEDİLDİ DİYE DERECELENDİRİLMEDİ”



Safra kesesi taşlarına renkleri veren minareler olduğunu da söyleyen Gülçin Sökücü Minareler, hücrede birikerek, oluşum yaparak, doğal taşı oluşturduğunu belirtti. Sökücü “Bu minareler insanı da oluşturmuş. Dolayısıyla böyle bir tablo ortaya çıktı. Evren, oluşum altın tohumlardan oluşan ve şekillenen ruhlar. Bu tabloyu çalışamam yaklaşık bir buçuk ayımı aldı fakat, materyalleri toplamamız, bir buçuk yıla yakın sürdü. Çünkü bir sanat eserinde kullandığımız için bütün hastalardan izin almamız gerekiyordu. Bu konuda bana yardımcı oldukları için, SANKO Tıp Fakültesine çok teşekkür ediyorum. Bugün Tıp Fakültesi öğrencileri gelecek. Onların ilk sene derslerinde hücrede birikimler var. Hücrede birikimleri ve safra kesesi taşlarını öğreniyorlar. Bu tablo onlara ışık tutacak ve ne kadar farklı renkte olduklarını görecekler. Çok fazla güzel yorumlar alıyorum. ‘Ah bende de çıkmıştı’ diyenler oluyor. Ama bu kadar fazla, renkte şekilde taşın bir araya geldiği bir tablo, dünyada bir ilk. Yarışma iki kategoride oldu. Mozaik çalışmam, bu kategoriler içerisinde, serbest ve doğa taşı tekniği oldu. Bu çalışma her iki kategoriye de konulamadığı için derecelendirilmedi. Çünkü safra kesesi taşlarını şeker zannetmişler” diye konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR