Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu’nun da (GÜNSİFED) üyesi olduğu TÜRKONFED tarafından yapılan basın açıklamasına değinen GÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Enver Öztürkmen, işletmelerin üretim, istihdam ve yatırım gücünün sürdürülebilir olması için finansmana erişimin kolay olması gerektiğini belirterek “bankalar tarafından kredi maliyetlerinin hızla yükseliyor olması üreticiler için hayati sorunlara sebep oluyor. Böyle bir dönemde KGF’nin acil devreye alınması ve Eximbank’ın doğrudan teminat mektupsuz ihracat desteğine geçmesi gerekiyor” dedi.
İş dünyasının işletme sermayesine ihtiyaç duyduğunu, bu sermayeye ulaşım zorlaştıkça yılın ilk çeyreğinde ciddi kayıplar yaşanabileceğini belirten Öztürkmen, “Bankalar kredi vermekten kaçınıyorlar. Reel faiz zaten yüksek seviyelerde. Bizler iş dünyası olarak işletme sermayelerine ihtiyaç duyuyoruz. Ama bu dönemde bu sermayeye ulaşmak pek mümkün değil. Böyle devam etmesi durumunda Mart ve Nisan aylarında kayıplar yaşanması kaçınılmazdır” diye konuştu.
GÜNSİFED’in de üyesi olduğu TÜRKONFED tarafından yayınlanan basın açıklamasında ise şu görüşlere yer verildi:
Bir üretim ekonomisinde yaşıyoruz. Türk ekonomisinin kalbi olan sanayi sektöründe; katma değer, verimlilik, ihracat, ham madde, yatırım, kredi ve çalışan emeği gibi süreçler belirli maliyetler ile bir araya gelerek pazara üretim gerçekleştiriyor. Bu karmaşık sürecin sağlıklı işleyişi ve katma değer yaratması için öngörülebilirliğin sağlanması önem kazanıyor. Ülkemizde büyümenin sürdürülebilirliği ve kalitesi için yüksek enflasyon-faiz-kur sarmalından bir an önce kurtulup, öngörülebilirliği sağlayarak, yatırım, üretim, istihdam ve katma değerli ihracata odaklanmamız gerekiyor. Ancak içinde bulunduğumuz bu sarmal, pandeminin yol açtığı global kriz ve yapısal sorunlarımızın da etkisiyle iç piyasadaki alışverişi ve dış ticareti durma noktasına getirdi.
Firmaların işletme sermayesi ihtiyacında son bir yılda dört kata yakın artış görülen sektörler oldu. Politika faizine kıyasla bankaların ticari işletmelere uyguladığı kredi faizleri iki kat artış gösterdi. Sanayicilerimizin ve reel sektörün yatırım iştahının devam etmesi, ekonomimizin bel kemiğini oluşturan 3,2 milyonu aşkın KOBİ’mizin ayakta kalması için gerek devlet gerekse de finansa sektörü tarafında finansmana erişim kanallarının bir an önce açılması gerekiyor.
Çatısı altındaki 30 federasyon ve 284 dernek üzerinden 50 bini aşkın şirketi temsil eden Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası örgütü olan TÜRKONFED, finansmana erişim kanallarının açılması ile destek mekanizmalarının oluşturulmasına yönelik önerilerini şu şekilde açıkladı:
- Bankalar kredi faizlerini düşürmeli, katı kurallardan vazgeçmeli
Özellikle kurdaki oynaklık nedeniyle banka ve piyasa oyuncularının izlediği ‘bekle-gör’ politikası, iş dünyasını zor durumda bırakmıştır. Ticari kredi faizlerinde son yılların en sert artışları yaşanmış, özel bankaların faiz oranları yüzde 35’leri bulmuştur. Kamu bankalarındaki oranlar yüzde 15-17 arasında seyretse de onlar da kredi verme konusunda limitli ve iştahsız davranmaktadır. Diğer taraftan tüm bankalar kredi kullanımında katı kurallar uygulamaktadır. Bazı bankalar, yalnızca kendi bankalarında hesabı olan tedarikçilere ödeme yapılması koşulunu öne sürmekte, bankadan bankaya transfere veya başka bankadaki kredinin kapatılmasına izin vermemektedir.