Dünya

Mısır: Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması ve ateşkesin sağlanması gerekiyor

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurması ve ateşkes sağlanması çağrısı yaptı.

Mısır: Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması ve ateşkesin sağlanması gerekiyor
17-05-2021 02:56
Kahire

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Samih Şukri, video konferans yöntemiyle katıldığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında, İsrail'in saldırılarının bölgede barışı ve istikrarı tehdit ettiğini belirtti.

Ä°srail'in saldırılarını "vahÅŸice" olarak nitelendiren Åžukri, Filistin topraklarındaki gerilimin 13 Nisan'da (ramazan ayının baÅŸlangıcı) Ä°srail polisi ve saÄŸcı dindar Yahudilerce iÅŸgal altında olan Kudüs'te, özellikle Mescid-i Aksa'nın çevresi ve Åžeyh Cerrah Mahallesi’ndeki Filistinlilere yönelik artan saldırılarının ardından baÅŸladığını söyledi.

Şukri, "İsrail'in Filistinlileri göçe zorlaması, Mescid-i Aksa'da namaz kılan Filistinlilere yönelik eşi ve benzeri görülmemiş saldırılarda bulunması milyonlarca Arap ve Müslüman'ı kızdırmıştır. Gazze'ye yapılan saldırıların durdurulması ve ateşkesin sağlanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

BMGK'yi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çağıran Şukri, Mısır'ın gerilimin başlangıcından bu yana ateşkesin sağlanması ve barış müzakerelerine dönülmesi için çeşitli taraflarla yoğun görüşmeler gerçekleştirdiğini aktardı.

"Filistin'in bağımsızlığının tanınmasından başka çözüm yolu yok"

Mısır Dışişleri Bakanı, "bölgede barış ve güvenliğin sağlanması için Filistin halkına haklarının verilmesi ve Filistin'in bağımsızlığının sağlanmasından başka bir yol olmadığını" söyledi.

Åžukri ayrıca, Ãœrdün, Fransa ve Almanya ile ateÅŸkesin saÄŸlanması için iÅŸ birliÄŸi yaptıklarını ve ABD’nin de bu yönde yapıcı adım atmasını beklediklerini ifade ettiÄŸi konuÅŸmasında, "Filistin halkına meÅŸru hakları verilmediÄŸi sürece Mısır, ateÅŸkesin saÄŸlanması için yapılacak hiçbir giriÅŸimi desteklemeyecektir." dedi.

İsrail'in 10 Mayıs'tan bu yana hava ve karadan vurmaya devam ettiği abluka altındaki Gazze Şeridi'nde tablo giderek ağırlaşıyor.

İsrail saldırılarında şu ana kadar 58'i çocuk, 34'ü kadın olmak üzere 192 kişi hayatını kaybetti, 1235 kişi yaralandı, onlarca bina ise tamamen yıkıldı veya kullanılamaz hale geldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR