Dünya

Mardin Valisi Demirtaş: Vatandaş artık terörle ilgilenmek istemiyor

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, vatandaşın artık terörle ilgilenmek istemediğini, terörün Mardin'de ve bölgede bitme noktasına geldiğini ifade ederken, yatırımcıları ve girişimcileri kente davet etti

Mardin Valisi Demirtaş: Vatandaş artık terörle ilgilenmek istemiyor
20-12-2021 16:03

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, kentte terörün neredeyse sona erdiğini söylerken, halkın artık bu tür şeylerle ilgilenmek istemediğini kaydetti.

Haber7'den Gamze Türk'e konuşan Demirtaş, vatandaşların Mardin'de elini kolunu sallaya sallaya gezebileceğini söylerken, Marmara Bölgesi'ndeki yatırımcıları kentte yatırım yapmaya davet etti.

"TRAFİK, ALTYAPI VE TEMİZ SUYLA İLGİLİ CİDDİ ÇALIŞMALARIMIZ VAR"

Sayın Valim öncelikle bir kayyum atama süreci geçirdiniz, bu süreci bize anlatır mısınız?

Ben göreve başlayalı yaklaşık 1,5 yıl oldu. Hem Mardin Valisi olarak hem de Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak çalışmalarımıza çok hızlı şekilde başladık. Şu an hakikaten bir taraftan tarım, turizm, altyapı alanlarında çok ciddi çalışmalara imza attığımızı düşünüyorum.

Göreve geldiğimizde ilk yaptığımız şey STK'larla vatandaşlarımızla Mardin'i konuştuk. Şehrin en önemli problemlerinin ne olduğunu dile getirmek için sürekli vatandaşlarımızla toplantılar yaptık. Bu da bize hakikaten yol gösterdi. Bu toplantılarda en önemli problemlerinin altyapı özellikle su ve kanalizasyonda  olduğunu tespit ettik. Ayrıca trafik konusunda da ne yapabiliriz diye konuştuk. Şu an bulunmuş olduğumuz noktada trafikle ilgili çalışmalarımız var. 3 kavşak çalışması yaptık. Bugün yarın ihalesi çıkacak. Özellikle hem yeni şehirde hem de diğer tarafta yeni otoparklar yapıyoruz. Şu anda çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde devam ediyor.

Bundan sonra biz özellikle 1. caddede trafik anlamda çok yoğunlaşma var. Bu işin bilimsel olarak fizibilitesini de yaptırmaya başladık. 

Kanalizasyon altyapı hizmetleri açısında çok ciddi çalışmalarımız var. Ömerli'de, Midyat'ta, Kızıltepe'de, yağmur suyu ve temiz suyla ilgili ciddi çalışmalarımız var. İnşallah yakın gelecekte tahmin ediyorum bunları bitireceğiz. Temiz suyla ilgili ciddi çalışmalarımız var. Özellikle kırsal alanda çok ciddi sıkıntılarımız vardı yollarımız çok bozulmuştu. Şu ana kadar 750 km asfalt yaptık kırsal alanda. Bu yıl asfalt sözünü de bitirmiş olacağız. 

"CUMHURBAŞKANI ÇOK BÜYÜK BİR PROJEYE İMZA ATIYOR"

Tarım alanında ve yeşillendirme alanında ne gibi projeler yapıyorsunuz?

Mardin bir tarım kenti. Hakikaten 310 bin hektar büyüklüğünde bir tarım arazisine sahip. Burada Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Çok büyük bir projeye şu an imza atıyor. GAP'ın özellikle 221 km uzunluğunda kanallar yapıldı. Bu kanallardan sular çok yakın zamanda akmaya başlayacak. Bir taraftan şebekesi yapılıyor bir taraftan da 10 bin dekar alan üzerinde şu an bir sulama göleti oluşturuluyor. O da yüzde 95-96'larda. Özellikle kışın Atatürk Barajı'ndan fazla olan sular gelecek, su deposuna konulacak. Yazın da kısmet olursa Delik Ovası sulanacak. Bir taraftan da Kızıltepe Nusaybin Ovası da sulanmaya başlayacak.

"ÖZELLİKLE ZEYTİNİMİZ ÇOK KIYMETLİ"

Bu bizim için çok önemli. İstihdam, ürün artışı ve ürün çeşitlenmesine çok katkı sağlayacak. Buğday ve mısır önemli geçim kaynağı. Ama bundan sonra bu suyun girişiyle birlikte nasipse ürün çeşitliliğine gideceğiz. Çiftçilerimize bu eğitimi veriyoruz. Amacımız katma değeri yüksek ürünleri ekonomiye nasıl kazandırabiliriz bununla ilgili ciddi bir çalışmamız var. Bu sene 750 bin adet fidan dağıtımı gerçekleştirdik. Bunlar Antep fıstığı, badem ağacı, özellikle zeytinimiz çok kıymetli.

MARDİN'E 4 MİLLET BAHÇESİ

Dünyada 3 defa altın madalya aldı zeytinimiz. Amacımız bir taraftan fidan eğitimi yapmak bir taraftan da vatandaşlarımızı katma değeri daha yüksek olan dağlık alanlarda yetiştirebiliriz. Vatandaşlara ek-gelir kaynak nasıl oluşturabiliriz gibi çalışmalarımız var. Aynı zamanda sağ olsun yine Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Artuklu, Kızıltepe, Nusaybin ve Midyat'ta inşallah 4 tane Millet Bahçesi gerçekleştireceğiz. Böylelikle Mardin'de vatandaşlarımızın dinlenebileceği eğleneceği daha güzel yeşil alanlar oluşturacağız.

"BİR SENE SONRA İŞSİZLİKLE İLGİLİ BİR PROBLEM KALMAYACAK DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Mardin zaten yaşanabilir bir kent haline getirmek için çok çaba sarf ediyorsunuz. Buradaki nüfusu tutmak istiyorsunuz tabi. Peki nüfusu tutmak için nasıl istihdam çalışmaları yapıyorsunuz?

Şu an bizim 3 tane organize sanayi bölgemiz var. Bunların birincisi faal. İkincisi Ocak ayının sonlarına doğru tüm altyapı çalışmaları bitmiş olacak. Özellikle İstanbul'dan burada yatırım yapmak isteyen iş adamlarımız var. Bu da bizi çok mutlu ediyor. 

Midyat'ta bir organize sanayi bölgesi imar çalışmalarına başladık. Yine bir tane organize sanayi bölgesi kurmayı düşünüyoruz. O da Nusaybin'de kısmet olursa. Bundan sonra diğer araştırmalara başlayacağız. Çünkü biz Mardin'i özellikle İstanbul'un Marmara'nın dolduğunu düşünüyoruz. Oradaki girişimcilerimizin burada yatırım yapacaklarını düşünüyoruz. Ki gelmeye başladılar son 1 ayda çok ciddi bir akım başladı.

Şu an burada 7 fabrika yapıyoruz. Bu projelerin bir tek amacı var istihdama yönelik projeler bunlar. Bu projelerin büyüklüğü 3100 metrekare kapalı alan var. Girişimci gelecek bu alanı kendisine tespit edeceğiz. Onlardan tek bir talebimiz var en az 200 kişiyi çalıştırma talebimiz var. Buraları Allah nasip ederse üretim üssü haline getireceğiz. Bir sene sonra işsizlikle ilgili bir problemin olmayacağını düşünüyorum.

"ŞEHRİN SİLÜETİNİ BOZAN BİNALARI YIKIYORUZ"

Mardin deyince aklımıza muhteşem tarihi, muhteşem güzelliği ve turizm, gastronomi bir arada geliyor. Turizm ve gastronomi açısından ne gibi projeleriniz var?

Biz şunu diyoruz, Mardin geleceğini geçmişinde arıyor. Sit alanı içerisinde 240 tane mesela tespit ettiğimiz betonarme binalar var. Biz bunları yıkmaya başladık. Vatandaşlarımızla oturup anlaşıyoruz. Amacımız bu 240 binayı ve bundan sonraki tespit ettiklerimizi hepsini teker teker bozacağız ve Mardin'in silüetini bozan binaları yavaş yavaş yıkmayı düşünüyoruz. Şu ana kadar 10'a yakın binayı yıktık. Çok hızlı bir şekilde yol alıyoruz. Aynı zamanda biz şu an Mardin'in toplam 19 çarşısı var. Bu 19 çarşının 12 tanesinin restorasyonu tamamen bitti. Amacımız Mardin'i kendi silüetini uygun hale getirmek. Bir taraftan da 1. caddedeki trafik yoğunluğunu diğer caddelere nasıl yönlendirebiliriz diye düşünüyoruz. 

"AMACIMIZ MARDİN'İ GASTRONOMİ KONUSUNDA DÜNYANIN PARLAYAN YILDIZI YAPMAK"

Gastronomi çok önemli. Çünkü bizim amacımız buraya gelen vatandaşlarımızın veya yurt dışından gelen turistlerin hem Mardin'i gezmelerini sağlamak hem de zengin Mardin mutfağıyla tanıştırmak istiyoruz. Mart-Mayıs ayında da bir gastronomi festivali yapmayı düşünüyoruz. Bir taraftan da bir gastronomi merkezi oluşturuyoruz. Şu an elimizde Mardin'in en güzel binalarından bir tanesi Abdulkadir Paşa konağını restore edeceğiz. Bu konağı bitireceğiz ve gastronomi merkezi yapacağız. Bunu üniversitemizle birlikte yapacağız. Hem yereldeki vatandaşlarımızın yemek kültüründen faydalanacağız hem de buna bir üniversite boyutu da kazandırıp çok güzel bir şekilde sunum yapacağız. Amacımız Mardin'i hem turizm hem gastronomi konusunda Türkiye'nin parlayan yıldızı zaten dünyanın da parlayan yıldız olmasını sağlamak. Bugüne kadar, bu sene pandemi olmasına rağmen otellerimizde konaklama sayısı yaklaşık 510 bini buldu. Milyonlarca insan buraları geziyor. Buradan iş adamlarımıza da seslenmek istiyorum, bizim yeteri kadar konaklama yerlerimiz yok. Gelin Mardin'de biz de sizlere yardımcı olalım. Buraya yatırım yapsınlar. 

"DÜNYADA BÖYLE BİR ŞEHİR YOK"

Peki turistlerle hiç diyaloğa giriyor musunuz nasıl ayrılıyorlar Mardin'den?

Tahmin ediyorum Mardin'e bayılıyorlar. Hakikaten muhteşem bir görüntü. Türkiye'de böyle bir yer yok. Onların çok mutlu ayrıldıklarına eminim. Sosyal medyadan hergün onları davet ediyoruz. Dünyada böyle bir şehir de yok. Bu sit alanındaki görüntüyü de temizledikten sonra ben inanıyorum ki Mardin Türkiye'de en fazla turist ağırlayan il olacak. 

"DÜNYA GÖZÜYLE MARDİN'İ GÖRMEK LAZIM"

Mardin'in önemli bir turizm noktası haline gelmesinde terörün bitmesi çok etkili. Bu konuda neler söylemek istersiniz? Mardin güvenli bir nokta mıdır?

Mardin'de vatandaşlarımız elini kolunu sallaya salla her sokakta gezebilir. Çok şükür artık terörist kalmadı. Devletimiz iradesini çok güzel bir şekilde koydu ortaya. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Milli Savunma Bakanımız, askerimiz, jandarmamız ve emniyetimiz ciddi bir mücadele ediyor. Bitti diyebilirim. Biz bundan sonra bu ülkeyi nasıl geliştirebiliriz, daha fazla nasıl yatırım yapabiliriz. Artık vatandaş terörle ve bu tür şeylerle ilgilenmek istemiyor. Gündeminin meşgul edilmesini istemiyor. Artık bunlar küçüldü bitti yani. Bitme noktasına geldi.

Çok teşekkür ediyorum. Bugün sizleri burada görmekten çok mutlu olduk. Mardin'in önünün açık olduğunu düşünüyorum. Tüm vatandaşlarımızı burayı gelip görmeye davet ediyorum. Hakikaten böyle bir kent yok. Üzülüyorum aslında. Mardin'i görmek lazım. Dünya gözüyle Mardin'i görmek lazım.

MAHMUT DEMİRTAŞ KİMDİR?

Mahmut Demirtaş, 1965 yılında Çiçekdağı, Kırşehir’de doğdu.

1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olmuştur. Çayıralan, Felahiye, Kızılcahamam ve Atabey Kaymakam Vekilliği, Güzelyurt, Pütürge Kaymakamlıkları, Van ve Osmaniye illerinde Vali Yardımcılıkları ve Mülkiye Müfettişliği yapmıştır. Ağustos 2012 tarih ve 2012/3511 Sayılı Kararname ile Adıyaman Valisi olarak atanmıştır. 1 Haziran 2016 tarihinde T.C. Resmî Gazete’de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile Adana Valisi görevine atanmıştır. Son olarak yayınlanan son kararname ile Mardin Valiliği görevine atanmıştır.

KAYNAK : Haber7
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR