Ekonomi

Makine Halısı Sektörü Büyük İlgi Görüyor

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri (GAHİB) tarafından hazırlanan ve yaklaşık 40 firmanın yer aldığı Makine Halısında Sürdürülebilir Liderlik Projesi, Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylandı.

Makine Halısı Sektörü Büyük İlgi Görüyor
21-08-2015 13:39
Projenin sektörde önemli bir sinerji oluşturacağını belirten GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, bu süreçte markalaşmanın da hız kazanacağını belirtti.Üç yıl sürecek olan Makine Halısında Sürdürülebilir Liderlik Projesi’nin Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanmasının halı üreticileri kadar ihracatçılar için de büyük önem taşıdığının altını çizen GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, “Halı sektöründeki mevcut pazar payımızı ve ihracat hacmimizi arttırarak, dünya dokuma makine halıcılığı sektöründeki liderliğimizin korunmasını amaçlayan bu projemizle sektörümüzde yeni bir sinerji oluşacaktır. Proje kapsamında öncelikle sektörün ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla analizi gerçekleştirilecek ve ortaya çıkacak sonuçlarla birlikte ihtiyaç duyulan çeşitli eğitimler verilecektir. Yurt dışı pazarlama stratejileri belirlenecek ve yurt dışına gönderilecek heyetlerin konuyla ilgili alt yapı çalışmaları tamamlanacaktır. Proje kapsamında Güney Afrika ve Güney Amerika pazarları bizler için büyük önem taşımaktadır. Bu pazarlarda etkin çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz” dedi.

GAZİANTEP 481 MİLYON METREKARE HALI ÜRETİYOR

Gaziantep’te yıllık makine halısı üretiminin 481 milyon 234 bin 680 metrekare olduğunu ifade eden GAHİB Başkanı Kaplan, bu üretimle dünyanın en fazla üretimine sahip olduklarını belirterek “Mevcut pazarların korunması ve yeni pazarların oluşturulmasına yönelik sürdürdüğümüz çalışmalarımızda birliğimizce hazırlanan ve Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanan UR-GE projemiz önem taşımaktadır. Projeye katılan şirketlerin ihracatta pazar çeşitliliğini sağlamaları yanında, projenin bitimini takiben bir yıl içerisinde projeye katılan her şirketin mevcut ihracat pazarlarına en az 5 yeni pazar daha katmış olmasını sağlamak ve en önemlisi mevcut pazarların korunmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu yolla proje bitiminde mevcut pazarlarımızda yaptığımız satışların ilgili ülke ithalatları içinde aldıkları payların artırılmasıyla halihazırda faaliyet göstermekte olduğumuz pazarlarda pozisyonumuzu güçlendirmek istiyoruz. Hedef ülkeler belirleyerek, yaptığımız satışları artırmak ve 3 yıl içerisinde, dünyadaki ekonomik gelişmeler ve trendler ışığında yüksek büyüme potansiyeli arz eden ve ithalat artışı öngörülen en az 5 hedef ülke belirleyip, o ülkelere yaptığımız satışları ve pazar paylarımızı yüzde 20 oranında artırmayı öngörüyoruz" bilgisini verdi.

"MARKALAŞMA EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ OLMALIDIR"

Markalaşmanın önemine de değinen Başkan Kaplan, "Söz konusu proje ile firmaların uluslararası düzeyde marka bilinirliği oluşturmak ve proje süresince, katılımcı firmalardan markalaşmamış olanların markalaşma sürecini hızlandırmak, halihazırda markalaşmış olanların ise marka bilinirliğini ve değerini artırarak uluslararası rekabetçilik gücümüzü artırarak Gaziantep makine halısı iş kümesinin bilinirliğini artırmayı ve tanıtımını yapmayı hedeflemekteyiz” dedi.Makine halısı sektörünün Gaziantep merkezli olarak son yıllarda çok hızlı bir büyüme trendi gösterdiğini belirten Salahattin Kaplan, “Gaziantep’te halı tezgahı sayısındaki hızlı artış, üretim, istihdam ve ihracattaki artışı da beraberinde getirmektedir. Fakat bu gelişmelere ek olarak, sektörün halen geliştirilmesi gereken zayıf yönlerinin de olduğu yadsınamaz bir gerçektir. 2014 yılında İpekyolu Kalkınma Ajansıyla beraber yürütülen Türkiye Makine Halısı Sektörü Envanteri ve Uluslararası Rekabet Gücü Analizi kapsamında yapılan SWOT analizi sonuçlarına göre sektörün zayıf yanlarının başında son yıllardaki hızlı büyümeye firmaların pazarlama, pazar çeşitliliği, markalaşma, kurumsallaşma anlamında aynı hızla adapte olamamaları ve yoğun fiyat rekabeti gelmektedir. Bununla beraber sektörün hızlı büyümesi kapasiteyi artırmış olmasına rağmen firmalar halen eksik kapasite ile çalışmaktadır. Ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ülkemiz halı sektörü ihracatındaki payı yüzde 70 olan Birleşmiş Milletler İstatistiklerine göre ise dünyadaki makine halısı ihracat payı yüzde 57 olan Gaziantep makine halısı sektörünün, halen eksik kapasite ile çalışmasının en temel sebebinin ürünlerin gerek iç piyasada gerekse dış piyasada pazarlanması aşamasında yaşanılan sorunlar olduğu kaydedilmiştir" ifadelerini kullandı.

İHRAÇ PAZARLARI ARTTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Mevcut verilere göre yaklaşık 150 ülkeye halı ihraç edilmesine rağmen bu ülke pazarlarının bazılarında sektörel hakimiyetin istenilen düzeyde olmadığını sözlerine ekleyen GAHİB Başkanı Kaplan, yapılan çalışmalarla yeni pazarların oluşturulacağına inandıklarını belirterek, “Envanter çalışması sonucunda ortaya çıkan bir diğer sonuç ise, nihai ürünlerin pazarlanmasında karşılaşılan sorunların temelinde de pazar çeşitliliğinin nispeten az olması yatmaktadır. Birleşmiş Milletler İstatistiklerine göre, Türkiye makine halısını yaklaşık 150 ülkeye ihraç edilmekte; ancak hakim pazar sayılabilecek ilk 20 İthalatçı ülkenin toplam makine halısı ihracatındaki payı yüzde 73’lerdedir. Bu da göstermektedir ki makine halısı ihracat pazarımız düşünüldüğü kadar geniş olmamakla birlikte genişletilmeye ve ihracat hacmimizi artırmaya olabildiğince elverişlidir" şeklinde konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR