Gündem

Makina mühendislerinden kazan patlamalarına karşı tedbir çağrısı

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şubesi Gürcan Ülgey, son dönemlerde meydana gelen kazan patlamalarına karşı gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulunarak, "Lütfen, kazan patlamalarına davetiye çıkarmayalım, tedbirimizi önceden alalım" dedi.

Makina mühendislerinden kazan patlamalarına karşı tedbir çağrısı
10-03-2017 09:51
MMO Gaziantep Şubesi Başkanı Gürcan Ülgey, Gaziantep’te lastik kaplama fabrikasında meydana gelen ve şans eseri can kaybının olmadığını buhar kazanın patlaması olayı ile ilgili basın açıklaması yaparak, sanayiciler ve çalışanları uyardı. Sanayide ısınma ve enerji üretimi amacıyla kazanların kullanıldığını hatırlatan Ülgey, "Sanayimizde ısınma ve enerji üretimi amacı ile yoğun olarak sıcak su kazanları, kalorifer kazanları, kızgın yağ kazanları ve buhar kazanları kullanılmaktadır. Basınç altında çalışan bu kazanların işletilmesi, belirli teknik standartlar çerçevesinde, uzman ve yetkili personeller tarafından yürütülmelidir. Aksi takdirde istenilmeyen üzücü olaylar kaçınılmazdır. Ne yazık ki sıkça duyduğumuz kazan patlamalarının sonuncusu da geçtiğimiz günlerde ilimizde yaşanmıştır. Gaziantep Küçük Sanayi Sitesinde bulunan bir lastik kaplama fabrikasında buhar kazanı patlamıştır. Sabah saatlerinde patlaması ve çevresinde kimsenin olmaması nedeni ile kaza ucuz atlatılmış ölen ya da yaralanan olmamıştır" dedi.

’"

Dikkatsizliğin devam etmesi halinde benzer kazaların sıkça yaşanabileceğini savunan Ülgey, "Bu anlayış ile devam edilmesi durumunda bu ve benzeri kazalar son olmayacaktır. Her türlü basınç altında çalışan kazanın devreye alınması sırasında, kazan operatörünün kazanın başında olup, tüm emniyet sistemlerini

ve ekipmanlarını kontrol ederek devreye alması zorunlu bir durumdur. Bu kazanın patladığı sırada kimsenin olmaması bir şans olarak değerlendirilebilir ancak, tek nik açıdan böyle bir durumun kabulü de mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Patlama kazanın susuz kalmasından kaynaklanıyor

Gaziantep’teki patlamanın kazanın susuz kalmasından kaynaklandığı yönünde tahminler olduğunu belirten Ülgey, "Söz konusu buhar kazanının belirli bir saatte devreye girmesinin otomasyon ile sağlandığı, ilk devreye girdiği sırada buhar kazanının susuz kaldığı ve basınç yükselmesi nedeni ile patladığı tahmin edilmektedir. Ancak her şekilde de çalışırsa çalışsın bir buhar kazanının devreye alınması sırasında ve çalışma süresi boyunca bir kazan operatörü tarafından kontrol altında tutulması ve takibi zorunlu bir durumdur.Lütfen, geçtiğimiz yıllarda İlimizde, Kilis’te, Kahramanmaraş’ta, Diyarbakır’da, Mersin’de, İstanbul’da ve son olarak da tekrar ilimizde yaşadığımız kazan patlamalarına davetiye çıkarmayalım, tedbirimizi önceden alalım. Böylesine önemli bir konuda, tüm işletmeleri, kazan kullanıcılarını ve sanayicilerimizi daha dikkatli olmaları için uyarıyor, gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyor, ucuz atlatılan bu kaza sonrası mağdurlara geçmiş olsun diliyoruz" diye konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR