Gündem

Makarnacılarda "Navlun" sıkıntısı

Dünya genelinde yaşanan Konteyner sıkıntısı yüzünden artan navlun fiyatları plastik ve halı dışında Makarnacıların da rekabet gücünü düşürdü. Makarnacılar daha önceleri Afrika’da bin dolara gönderdikleri ürünlerini artık 3 bin dolara gönderiyor.

Makarnacılarda
24-04-2021 17:16
24-04-2021 17:48
Pandemiden dolayı artan navlun ücretlerini  fiyata yansıtmayarak  sineye çeken makarnacıların dayanacak gücü kalmadı. Yaşanan suni darlık karşısında gerekli önlemlerin alınmasını ve desteklerin verilmesi gerektiğini belirten  sektör temsilcileri aksi takdirde Mısır, İran ve Dubai gibi ülkelerin Afrika pazarına sahip olacağını söyledi.


Özgüçlü; “Navlun çok büyük problem.”

Gaziantep’in en büyük makarna üreticisi Oba Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü, firma olarak her türlü sıkıntıya rağmen ihracatlarını yüzde 30’un üzerinde  artırdıklarını söyledi.

Gerek ürünü kalitesi gerekse de kapasite bakımından makarnada İtalya’nın önünde olduklarını kaydeden Oba Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü, navlun dışında ürün çeşitliliği, kalite ve kapasite ile Pazar konusunda sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. 
Global kriz haline gelen Plastik ve halı sektörünü derinden etkileyen konteyner krizi ile ilgili Makarna sektörünün de sıkıntı yaşadığını ifade eden Özgüçlü, “ Bin dolara gönderdiğimiz ürünleri 3 bin dolar navlun ödeyerek göndermeye başladık. Aradaki farkı fiyata yansıtmayarak sineye çektik. Rakiplerimiz Mısır, İran, Dubai buğday ithal edip yerinde tüketiyor. Biz Türkiye olarak buğday ithal ediyoruz, makarna olarak dünyaya satıyoruz. Buğdayı gemi ile aldığımız için sıkıntı yok. Ama makarnayı konteynerler ile gönderirken oluşan yüksek navlun fiyatları bizleri çok etkiliyor. Rekabet gücümüzü zayıflatıyor.” dedi.


Mısır, İran, Dubai Afrika’da fabrikalar kurdu.

Afrika pazarında en büyük rakiplerinin Mısır, İran ve Dubai’li firmalar olduğunu dile getiren Özğüçlü, Dökme gemilerle buğdayı ithal eden bu firmaların direkt Afrika’da ürünü pazara verdiğini ifade ederek, Türkiye’deki makarnacıların ve Oba Makarnanın onlarla bu şartlarda bile rekabet edip, Afrika’ya ürün sattıklarını söyledi,  

Özgüçlü,” Hal böyleyken navlundan kaynaklanan fiyat artışlarını ürüne yansıtmamaya çalıştık. Bin dolar ödediğimiz yere 3 bin dolar ödüyoruz şimdi. Artışları bu güne kadar Sineye çektik. Ama rekabet şartlarımız ve olanaklarımız bizleri çok zorlamaya başladı. Tedbir alamazsak pazarımızı Mısır, İran ve Dubai’li firmalara kaptırabiliriz.” diye konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR