Gündem

Kurban kesiminde hata olmaması için bilinmesi gerekenler...

Kâbe’de Hacılar vazifelerini yapıyorken, diğer Müslümanlar da kurbanlıklarını kesiyorlar. Peki, kurban kesilirken tekbir nasıl getirilir? Kurban kesiminde hata olmaması için bilinmesi gerekenler haberimizde...

Kurban kesiminde hata olmaması için bilinmesi gerekenler...
11-09-2016 11:59
Kurban Bayramı Müslümanların ikinci dini bayramıdır. Hacılar Hac’ta kurbanlarını keserken, diğer Müslümanalar imkânı varsa kurbanlarını keser ve Allah adına insanlara dağıtırlar. Müslümanlar için yenilmek adına kesilen hayvanların Allah adıyla kesilmesi gerekir. Kurban Bayramı’nda kişiler kendi kurbanlarını çoğu kez kendileri keserler. Allah’ın adının anmanın yanında Kurban Bayramı’nda kurban kesilirken tekbir getirilir. İşte o tekbir:

Kurbanlık hayvanı kesmeden önce yere yatırılır. Hayvan sol tarafına doğru ve kıbleye doğru yatırılması gerekir. Kesime hazır olduktan sonra aşağıdaki tekbir okunur.

 "Allâhümme innî vechetü vechiye lillezîfatara’s-semâvâti ve’l-erda  hanîfen ve ma ene mine’l-müşrikîn"  denir ve ardından 3 kere,

"Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allahü ekber Allahü ekber ve lillâhi’l hamd" diye tekbir getirilir.

Tekbir bitince:

"Bismillahi Allahü ekber" diyerek bıçak çekilir ve kurban kesilir.

Kurbanı kesen kişi kesim işlemini bitirince Allah rızası için iki rekat namaz kılar.

kıldığı namazın ardından : "Allahümme inne salati ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillahi rabbi’l-âlemîne lâ şerike leh" diye dua eder.

Kurban kesildikten sonra aşağıdaki duayı etmek çok makbuldür.

 “De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben Müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163)

“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR