Gündem

Kullanılabilir tarım arazileri imara açılarak betonlaştırılıyor

Çevre Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Meltem Neyal, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Denetim ve yaptırımların yeterince uygulanmaması sorunları daha da artırıyor” dedi

Kullanılabilir tarım arazileri imara açılarak betonlaştırılıyor
06-06-2021 23:36
Neyal, “Yoğun bir şekilde Anadolu’nun değişik illerinden ve Suriye’den göç alan İlimiz Gaziantep’te kentleşmenin hızla artması, kullanılabilir tarım arazilerinin imara açılarak betonlaşmanın ve sanayileşmenin artması, yeşil alanların azalması gibi durumlar beraberinde su kaynaklarının kirlenmesi, katı atık, hava kirliliği, trafik yoğunluğu ve gürültü kirliliğinin artması gibi çevre sorunlarını da beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı.

Tıbbi atıklar, yönetmeliğe uygun olarak bertaraf edilmeli

Neyal, “Korona virüsten korunmak için kullanılan maskelerin kullanıldıktan sonra virüs ile enfekte olmuş olma ihtimali bulunduğundan dolayı 25 Ocak 2017 tarih ve 29959 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun şekilde tıbbi atık olarak bertaraf edilmesi gerekir. Ama vatandaşlarımız kullanılmış bu maskeleri ya çöp kutularına ya da sokağa rastgele atmaktalar. Kendimizi virüsten korumaya çalışırken kendi dışımızdaki birçok kişiye virüs bulaştırma riski oluşturulmaktadır. Bu riskin önlenmesi için başta belediyeler olmak üzere yetkili kurumların belirli noktalara tıbbi atık biriktirme kutuları koymaları ve biriken bu atıkları uygun şekilde bertaraf etmeleri gerekir ve gerekli uyarıların yapılması ve önlemlerin aldırılmasının sağlanması gerekir” şeklinde konuştu.

Türkiye en çok çöp ithal ülkelerden biri

“Geçtiğimiz haftalar içinde Türkiye’nin en çok çöp ithal ülkeler içinde olduğu hatta dünyada en çok çöp ithal eden ülke haline geldiği yabancı medyada Adana’da çekilmiş görüntüler eşliğinde tekrar yer aldı” diyen İl Temsilcisi Neyal, “Oysa ülkemizdeki plastik atık ağırlıklı çöp ithalatı sorunun ortaya çıkışı ve büyümesi 2018 yılına dayanıyor. O yıl önemli plastik atık ithalatçısı ülkelerin başında gelen Çin’in atık ithalatını yasaklaması üzerine ülkemizin plastik atık ithalatındaki payı giderek yükselmeye başladı. Bugün Türkiye Avrupa Birliği İstatistik Ofisi‘nin (Eurostat), rakamlarına göre Avrupa’dan yapılan atık ihracatının en büyük alıcısı durumuna geldi” tespitini yaptı.

Çevremizi kirletmeyelim

18 Mayıs 2021 tarih ve 2021/9 Sayılı Genelge ile plastik atık ithalatı yapan tesislerin sahip olması gereken teknik şartları daha da zorlaştırılarak, plastik atık ithalatı yapan firmaların etkin ve teknik olmasının hedeflendiğini ifade eden Çevre Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Meltem Neyal, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “İthal edilen atıklar Motat sistemi kullanılarak taşımada kullanılacak araçların güzergahı ve ulaştığı nokta takip edilecek ithalatçı firmanın geri dönüşüm tesisi harici herhangi bir kayıt dışı tesise veya depoya gönderilmesi engellenmiş olacaktır. Anayasamızın 56. maddesi “herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu, çevreyi geliştirmenin çevre sağlığının korunmasının ve çevre kirlenmesini önlemenin devletin ve vatandaşların ödevi olduğunu” belirtmektedir. Bütün bunlar göz önüne alındığında çevreye gerekli duyarlılığın gösterilmesi gerektiği açıkça görülmektedir. Çevremizi kirletmeyelim ve sonra da temizlemek için çare aramayalım, tedbirlerimizi şimdiden alalım. Çünkü kirlenmiş bir çevreyi temizlemek hem çok zor hem de çok pahalıdır bezen de imkânsız.”
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR