Gündem

"Konut fiyatları, müteahhitlerin insafına bırakılmamalı"

Mimarlar Odası Gaziantep şubesi önceki dönem başkanı Hasan Özgür Girişken, kentteki konut fiyatlarının kontrol edilemez şekilde yükseldiğine vurgu yaptı.

25-06-2021 15:38
28-06-2021 19:53

‘’Düşük kira gelirleri ile kiralanan konutlar üretmeliyiz’’
Suni olarak düşük faizli konut kredilerinin verilmesinin sisteme büyük zarar verdiğini söyleyen Girişken, ‘’Konut faiz oranlarının düşmesinin konutlara erişimi zorlaştırıyor. Daha yüksek fiyatlarla satılan konutlar ve kiraya verilen evlerle karşılaşıyoruz. Bu gerçekler konut sorununun sadece müteahhitlerin  insafına bırakılmaması gerekir’’ sözlerini kaydeden Girişken sözlerine şöyle devam etti: ‘’ Artık mülkiyeti kamuda olan çok düşük kira bedelleri ile kiralanan konutlar üretmeliyiz. Önümüzdeki dönemde bunun yaygınlaşmasından yanayız’’ dedi.

‘’İnşaat maliyetleri ister istemez konut fiyatlarına yansıdı’’
‘’Demir-çelik fiyatları dış kaynaklı yükselirken, beton, tuğla ve çimento gibi kendi imkanlarımızla üretebildiğimiz kaynakların fiyat artışları ne yazık ki spekülatif’’ diyen Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi önceki dönem Başkanı Hasan Özgür Girişken, şunları ekledi: ‘’ Dış piyasadan etkilenmeden kendi kendimize üretebiliyoruz. Bu anlamda kendi ürettiğimiz ürünlerin fiyatlarına devletin müdahale etmesi gerekiyor. Dolayısıyla son bir yılda iki kattan daha fazla artan inşaat maaliyetleri ister istemez konut fiyatlarına da yansıdı.’’

 Gaziantep’te yaklaşık 15 senedir bu sektörde aktif olarak faaliyet gösteren Fatma Kupal, (46) ise pandemi başladığından bu yana emlak sektöründe bir yavaşlama olduğunu söyledi. 
Fatma Kupal, Remax gibi büyük emlak sektörlerinde yaklaşık 10 sene çalıştıktan sonra kendi iş yerini kurup, gelirini emlakçılıktan kazandığını ifade etti. 


‘’Pandemi sürecinde yapılan kira yardımı, dükkân kiramın yarısını bile karşılamadı
Pandeminin en çok etkilediği sektörlerden birisi emlak sektörü olduğunu söyleyen Kupal, ‘’Gaziantep’te kiralar, Suriyelilerin gelmesiyle artış gösterdi. Bu süreçte aldığımız kira yardımları maalesef dükkân kiramın yarısınını bile karşılamadı. Pandemiden önce ufak tefek satışlarımız oluyordu. Genelde insanlar hafta arası veya hafta sonu iş çıkışında gayrimenkule zaman ayırırken gelen yasaklardan ötürü insanlar gayrimenkule ayıracak zaman bulamadı. Haliyle de iş yerim ve benim gibi bu sektörde faaliyet gösterenler bu durumdan etkilendi. Mülk sahipleri de bu konuda kiracılara yardımcı olmadığı için iş yerini kapatmak zorunda kalan arkadaşlarım oldu. Pandemi dönemimde ilk kez gayrimenkul alım ve satımlar, alıcı ve satıcı bir araya gelmeden uzaktan online olarak gerçekleşti. Bunun da önümüzdeki dönemlerde gayrimenkulde dijitalleşmenin önemli derecede rol alacağını düşünüyoruz’’ dedi. 

‘’Yabancı kuruluşlar, müstakil yerlerin değerini arttırdı.’’ 
Gayrimenkul sektörünün pandemiyle birlikte yavaşladığını söyleyen Kupal, sözlerine şöyle devam etti: Gaziantep’te emlakçı var. Suriyelilerin gelmesi, yabancı kuruluşların müstakil yerlerin değerini arttırması gibi faktörler özellikle kira konusunda gereğinden fazla artışa neden oldu. Alım gücünün azalması, Türk Lirası’nın değerinin düşmesi, işsizlik ve pandemi gibi ekonomik sorunlar nedeniyle her sektör fazlasıyla olumsuz etkilendiği gibi emlakçılık sektörü de olumsuz etkilendi.”



‘’Gaziantep’teki kiralar düşmez, daha da artar’’ 
Kira fiyatlarında yaşanan artışın devam edeceğini belirten Kupal, ‘’Kiralar, her geçen yıl artış gösteriyor. Suriyelilerin gelmesiyle Gaziantep’te kiralar tavan yaptı. Ev ve mülk yerlerine olan talep fazla olup, kiralanacak yerler az olunca haliyle kiralardaki artışlar düşmez, aksine artmaya da devam edecek’’ ifadelerini kullandı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR