Dünya

Irak Cumhurbaşkanı Salih 'ülkenin mevcut sistemle yönetilemeyeceğini' açıkladı

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, ülkenin mevcut sistemle yönetilemeyeceğini ifade ederek, 10 Ekim'deki erken seçimlerin ve anayasanın değiştirilmesinin durumun iyileştirilmesi için "dönüm noktası" olacağını söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Salih 'ülkenin mevcut sistemle yönetilemeyeceğini' açıkladı
29-08-2021 22:56
BaÄŸdat

Irak CumhurbaÅŸkanı Berhem Salih, BaÄŸdat’ta "Çözümler" isimli Rafideyn Formu’nun açılış konuÅŸmasında, 10 Ekim’de yapılacak erken seçimlerin Irak’ın daha iyi bir yere gelmesi için "dönüm noktası" olacağını belirtti.

Siyasi güçler ve toplumun önemli bölümünun olumlu yanları olmasına karşın anayasanın deÄŸiÅŸtirilmesini istediÄŸini ifade eden Salih, "Irak’ı artık bu anayasa ve mevcut sistemle yönetmek mümkün deÄŸil. Erken seçimler ve anayasanın deÄŸiÅŸtirilmesi ülkedeki hizmet kalitesinin artırılması ve durumun iyileÅŸtirilmesi için dönüm noktası olması gerekir. Seçimler, ayrıca birikmiÅŸ krizlerin çözümü için vesiledir." dedi.

GeçtiÄŸimiz 100 yılda Irak’ta mezhep ve etnik temelli çeÅŸitli katliamlar ve mezalimlerin yaÅŸandığını vurgulayan Salih, 2003 sonrası Irak’ta da terör ve dış müdahale sorunlarıyla karşılaÅŸtıklarını kaydetti.

Süleymaniye’deki KYB iç sorunları

Irak CumhurbaÅŸkanı, üyesi olduÄŸu Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi’nin (KYB) kurucu BaÅŸkanı Celal Talabani’nin oÄŸlu Bafıl Talabani ve yeÄŸeni Lahor Åžeyh Cengi arasında Süleymaniye’de yaÅŸayan ve silahlı çatışmaya dönüşme aÅŸamasına gelen sorun ve çekiÅŸmelere deÄŸinerek, "Süleymaniye’deki sorunlar aynı evin evlatları arasındaki sorundur. Bu sorunlar (KYB) birikmiÅŸ ve gerçek bir durumun patlamasından kaynaklandı. Sorunların barışçıl yolla çözülmesi için ÅŸahsen müdahalelerim oldu. Bu sorunlar Irak’ın diÄŸer yerlerindeki sorunlarından bağımsız deÄŸil ve hepsi reform bekleyen sorunlar.” diye konuÅŸtu.

Suriye’nin BaÄŸdat Konferansı'na çaÄŸrılmaması

BaÄŸdat’ta dün düzenlenen BaÄŸdat Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Ortaklık Konferansı'na Suriye’nin neden davet edilmediÄŸi? sorusunu yanıtlayan Salih, "Suriye, hep bizimledir ve konferans sırasındaki tüm görüşmelerimde Suriye ve Suriye’deki sorunlar masadaydı. Suriye, Irak için önemli bir ülkedir ve Suriye halkı Irak halkının kardeÅŸidir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR