Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı Mart ayı inşaat maliyet endeksini açıkladı. Açıklanan veriler ile inşaat maliyetlerinde yaşanan artış bir kez daha gözler önüne serildi. TÜİK verilerine göre İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,44, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,97 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 4,89, işçilik endeksi yüzde 0,36 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 37,96, işçilik endeksi yüzde 20,36 arttı.
MALİYET ENDEKSİ, YÜZDE 31,62 ARTTI
TÜİK verilerine göre bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,62 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 4,60, işçilik endeksi yüzde 0,24 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 37,42, işçilik endeksi yüzde 20,63 arttı.
BİNA DIŞI İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ AYLIK YÜZDE 4,32 ARTTI
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 4,32, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,18 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,83, işçilik endeksi yüzde 0,78 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 39,76, işçilik endeksi yüzde 19,37 arttı.
“İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ KRİZ HERKESİ ETKİLEYECEK”
İnşaat sektörünün zor durumda olduğunu kaydeden Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, “Ülke ve Gaziantep ekonomisinde oluşturduğu katma değer ve istihdam olanaklarıyla kaldıraç görevini üstlenen inşaat sektörü demir/çelikteki yüzde 100’ün üzerindeki fiyat artışı ile zor durumda. “İnşaat sektörü, başta demir ve çelik olmak üzere plastik, seramik, MDF, suntalam ve cam gibi inşaat malzemelerinin temini ve bu malzemelerdeki olağanüstü fiyat artışları nedeniyle zorluk yaşamaktadır. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Oda üyelerimiz ile sektör temsilcisi paydaş kurumlarımızdan aldığımız geri bildirimler gösteriyor ki yapı malzemelerindeki fiyat artışı ve teminine yetkililer tarafından müdahale edilmezse 250 alt sektörü ile birlikte 2,5 milyon kişiyi istihdam eden sektör büyük bir çıkmaza girecek ve bundan herkes etkilenecek.”
“SEKTÖRE DESTEK VERİLMELİ”
Sözlerini sürdüren Yıldırım, “Ülkemizin dünyadaki güçlü demir/çelik üreticilerinden olmasına karşın yaşanan bu fiyat artışı inşaat sektörünü derinden etkilemektedir. Özellikle de taahhüde dayalı kamu işi yapan yüklenicilerin sözleşmelerine göre işleri tamamlayabilme şansları kalmamıştır. Kamu müteahhitlerinin yapı malzemelerindeki aşırı fiyat artışından kaynaklanan mağduriyetleri gidermek için fiyat farkı ödenmeli. Sektörün desteklenmesi için uygulanan harçlarda indirim yapılması, söz konusu artış ve temin problemlerinin önüne geçilmesi amacıyla, malzemelerin ihracatına belirli sınırlamalar getirilerek dengeli bir piyasanın oluşturulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
“ARTIK EYLEM DURUMUNA GEÇİLMELİ”
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, inşaat malzeme fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin, “İnşaat Malzeme fiyatlarındaki artış (demir fiyatları) konusunda söylem dönemi bitmiştir, Artık eylem durumuna geçilmelidir. Tepkisiz kalındığı zaman ülkeyi idare edenler müteahhitlerin artışlardan memnun olduğunu düşünüyorlar herhalde. İlgili Odalarının ve Sivil toplum kuruluşlarının sessiz ve tepkisiz kalması kabul edilebilecek bir durum değildir. Sorumluluk alınmalı Ortak eylem birliğinde olunmalıdır. Alınacak ortak bir kararda İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep şubesi ilgili STK’lara destek verecektir. Fiyat artışlarının önüne geçilemezse Kamu müteahhitlerimiz başta olmak üzere İnşaat Sektörü geri dönülemez bir yola girecektir. Özellikle Demir üreten firmalar sıkı bir biçimde devlet tarafından denetlenmelidir. Kamu işlerinde Fiyat farkı tüm Müteahitlere verilmelidirler” dedi. “VATANDAŞIN KONUT SAHİBİ OLMA İMKANI AZALACAK” GAİMDER
Yönetim Kurulu Başkanı Bora Kanevetçi, inşaat sektörünün son zamanlarda yaşadığı sorunlar ile ilgili olarak destek beklenildiğini söyledi. Kanevetçi, “İnşaat sektörü istihdam ve ekonominin lokomotif sektörüdür. Özellikle pandemi döneminde istihdama sağladığı katkı ülkemizde inşaat sektörünün ekonomiye olan katkısını ve önemini bir kez daha göstermiştir. Fakat maliyet artışlarındaki yükselmeler sektördeki meslektaşları zor durumda bırakmıştır. Kamuya iş yapan müteahhitlerin malzemedeki fiyat artışları karşısında dayanma gücü kalmamış ve önemli mağduriyetler oluşmaya başlamıştır. Fiyat farkı olmayan işlerde müteahhitler öngöremedikleri fiyat artışları karşısında çaresiz kalmıştır. Özel sektörde konut üreten meslektaşlarımız yükselen maliyetler ve tedarikteki güçlükler nedeniyle, hem imalatta zorluklar yaşamakta hem de maliyet kaynaklı yükselen fiyatlardan dolayı satış ve pazarlamada sıkıntı çekmektedir. Son bir yıl içerisinde demirdeki artış oranı %110, betonda %60, saçta %124,taşyününde %94, gazbeton ve bimste %70 olmuştur. Malzemede fiyatlarındaki artışların konut fiyatlarına yansımasıyla beraber hem vatandaşımızın konut sahibi olma imkanı azalacak, hem de müteahhitler başlamayı planladıkları yeni şantiyelere ya başlayamayacak ya da ertelemek zorunda kalacaktır” dedi.