Kültür

İNDİRİM YOK!

Geçen yıl Antepfıstığı’ndaki fiyat artışlarını bahane göstererek, baklavaya nerdeyse yüzde yüz zam yapan baklavacılar bu yıl Antepfıstığı’ndaki düşüşü görmezden gelerek yaptıkları zammı geri çekmemek için direniyorlar.

İNDİRİM YOK!
24-08-2015 12:40
Geçen yıl Antepfıstığı’ndaki fiyat artışlarını bahane göstererek, baklavaya nerdeyse yüzde yüz zam yapan baklavacılar bu yıl Antepfıstığı’ndaki düşüşü görmezden gelerek yaptıkları zammı geri çekmemek için direniyorlar. Baklavada sadece Antepfıstığı kullanılmadığını, sadeyağa ve una da zam yapıldığını savunan baklavacılar indirimin söz konusu olmadığını belirtiyor. 

4 bin kişinin istihdam edildiği ve günde 6 ton baklavanın üretildiği Gaziantep’te baklava fiyatları bir türlü düşmüyor. Baklavanın ham maddesi olan Buğday bu yıl rekolte rekora kırdı.  Depolar ağzına kadar buğday dolu. Durum böyle olunca un fabrikaları indirime gitti. Bölgede çiftlik sayı arttı sadeyağ sorunu yok. Geçen yıl 130 lira olan Baklavalık boz fıstık 130 liradan 60 liraya kadar geriledi. Baklavalık malzemelerin çoğunda indirime gidilerken, baklavacıların indirim yapmaması tepki çekmeye başladı.

ANTEPFISTIĞI’NDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Fıstık fiyatları düşünce, herkes baklava fiyatlarının da düşeceğini umut ediyor ama baklavacılar şu ana kadar fiyatlarda indirime gitmedi.  Baklavalık yaş boz fıstık 7.00 TL’den piyasaya düşerken, geçen sene 130 TL’den satılan baklavalık boz fıstık da 60 liraya kadar geriledi. Gözler baklavacılara çevrildi. Baklavacılar geçen yıl baklavalık boz fıstığın fiyatı artınca baklavaya yüzde 100’e kadar zam yapmış, gerekçe olarak da fıstık fiyatlarını göstermişti. Vatandaş fıstıktaki indirimden sonra baklavacıların da indirim yapmasını istiyor.

UN FİYATLARINDA İNDİRİM OLDU

Baklavada sadece Antepfıstığı kullanılmadığını, sadeyağa ve una da zam yapıldığını savunan baklavacılar bu şartlarda indirim yapmalarının mümkün olmadığını kaydediyor. Kışın ayında ve baharda yağan yağmurlar sayesinde hububatta rekor kırıldı. Baklavanın hammaddesi olan buğday Gaziantep’te rekolte rekoru kırdı. Şuan depolar ağzına kadar buğday dolu. Durum böyle olunca un fabrikaları indirime gitti. Geçen yıl 1.20 TL olan buğday bu yıl 80 kuruşa kadar geriledi.  Yani baklavacıların savunduğu gibi un fiyatları artmadı hatta düştü.

SADEYAĞ ÜRETİMİ ARTTI

Baklavanın diğer bir hammaddesi sayılan sade yağ üretiminde de artış yaşandı. Bölge illerde ve Gaziantep’te çiftlik sayıları arttı. Bununla beraber sadeyağ üretiminde de artış yaşandı ve bu da fiyatlara yansıdı. Baklavanın hammaddesi olan Antepfıstığı, un ve sadeyağda indirim yaşanırken, baklavacıların indirip yapmayıp, zam yapmayı düşünmesi tepkiyle karşılanıyor.

BAKLAVA İHRACATI OLUMSUZ ETKİLENİR

Baklava fiyatlarında indirime gidilmemesi halinde baklava ihracatının bu durumdan olumsuz etkileneceği de söyleniyor.  Farklı coğrafyalardaki 63 ülkede sofraları süsleyen milli tatlı baklavanın ihracat getirisi 5 yılda 17,5 milyon dolar.  TÜİK verilerine göre, Türkiye, 2010-2014 döneminde Türk mutfağının geleneksel tatlısı baklavayla dünyanın 63 ülkesine bin 564 ton ihracat yaptı. Baklava ihracatından 2010’da 3 milyon 432 bin dolar, 2011’de 2 milyon 857 bin dolar, 2012’de 3 milyon 431 bin dolar, 2013’te 3 milyon 726 bin dolar, 2014’te 4 milyon 62 bin dolar gelir sağlandı. Böylece, baklava ihracatının ülke ekonomisine katkısı 17 milyon 508 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin baklava ihracatında ilk sırayı 3 milyon 465 bin dolar değerinde 330 ton ürünle ABD aldı. Gurbetçilerin yoğun olduğu Almanya, bu dönemde Türkiye’nin en çok baklava ihraç ettiği ikinci ülke oldu. Almanya’ya yapılan baklava ihracatından 1 milyon 268 bin dolar gelir elde edildi. Birleşik Arap Emirlikleri, 661 bin dolarla Türkiye’nin baklava ihracatında üçüncü sırada yer alırken, bunu 563 bin dolarla İsviçre, 526 bin dolarla Suudi Arabistan, 366 bin dolarla Avustralya, 340 bin dolarla Irak, 365 bin dolarla Belçika ve 252 bin dolarla Fransa takip etti.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR