Dünya

Hamas ve İslami Cihad, Harem-i İbrahim Camisi'nin kapatılmasını kınadı

Hamas ve İslami Cihad Hareketi, İsrail'in nehiy altındaki Batı Şeria'nın El-Halil kentinde mevcut Harem-i İbrahim Camisi'ni dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınını mazeret ederek kapatmasını kınadı.

Hamas ve İslami Cihad, Harem-i İbrahim Camisi'nin kapatılmasını kınadı
08-01-2021 18:41
Ramallah

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, tahsil edilen kararı, "İsrail'in Filistin ve Arap kimliğine dirlik açmış yer aldığı harp kapsamında Müslümanların kutsallarına müteveccih birlikte saldırı" halinde değerlendirdi.

Kasım, arsıulusal kuruluşlardan, İsrail'e, kutsallara müteveccih saldırılarına sonuç vermesi ve dini ritüellerini namına sağlamak talip Filistin halkına hürmet duyması düşüncesince bası yapmasını istedi.

İslami Cihad Hareketi de icra ettiği bağlanmış açıklamada, Harem-i İbrahim Camisi’nin kapatılmasını, "sistematik terörizm" kendisine nitelendirdi.

Alınan kararın, kutsalları gaye saha siyonist projenin birlikte parçası yer aldığı dökme açıklamada, İsrail'in bu politikalarıyla cenk düşüncesince camilerde namaza sürdürmek ve İsrail'in kararlarına saha kıraat etmek gerektiği kaydedildi.

Harem-i İbrahim Camisi Müdürü Hıfzı Ebu Suneyne dün, İsrail'in Kovid-19'u mazeret ederek Harem-i İbrahim Camisi’ni 10 gündüz süreyle kapattığını ve bu sonucu reddettiklerini söylemişti.

İsrail, 2020'de Harem-i İbrahim Camisi'nde ezana 634 kere bariyer oldu

Ebu Suneyne 4 Aralık'ta icra ettiği açıklamada da İsrail'in, 2020 süresince Harem-i İbrahim Camisi’nde 634 kere ezan okunmasını engellediğini tabir etmişti.

Müslümanlara layıkıyla Harem-i İbrahim Camisi, Mekke’deki Mescid-i Haram, Medine’deki Mescid-i Nebevi ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa'dan ahir en mukaddes dördüncü cami sayılıyor. Cami, Yahudi inancına layıkıyla ise Mescid-i Aksa’da olduğuna inanılan “Süleyman Mabedi”nden sonradan yeryüzündeki en mukaddes tapınak benimseme ediliyor.

Harem-i İbrahim Camisi, Baruch Goldstein anlı şanlı Yahudi fanatiğin 25 Şubat 1994'te 29 Müslüman'ı öldürmüş yer aldığı katliamın peşi sıra kapatılmış ve baştan açıldığında bir çok Yahudilere tahsis edilecek halde ikiye bölünmüştü.

UNESCO'ya ilişkin Dünya Miras Komitesi, 2017'de Harem-i İbrahim ve caminin süresince bulunmuş yer aldığı Eski kent bölgesinin "Filistin'e ilişik zarar altındaki evren mirası" kendisine Dünya Miras Listesi'ne eklenmesine değişmeyen vermişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR