Gündem

Genç mültecileri ve işsizliği konuştular

Gaziantep’te yapılan Bölgesel Kalkınma, Mülteci Krizi ve Genç İşsizliği Çalıştayı’nda, işsizlik gibi genç mültecilerin sorunlarını ele aldı.

Genç mültecileri ve işsizliği konuştular
29-02-2016 18:53
Co-Opinion ağı tarafından organize edilen Çalıştay, Hasan Kalyoncu Üniversitesinde gerçekleştirildi. TEPAV, ORSAM, Ulusararası Çalışma Örgütü, Uluslararası Af Örgütü, Global İlişkiler Forumu, HeinrichBöll Vakfı gibi önemli kurumların, göç araştırma merkezlerinin ve üniversitelerin temsilcilerinin katıldığı etkinlikte eski Milletvekili Prof. Edibe Sözen, Al Sharq Forum Araştırma Direktörü Galip Dalay, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ünver, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezer Özcan gibi alanında uzman araştırmacılar, konuşmacı ve moderatör olarak yer aldı. Türkiye’de resmi istatistiklere göre sayıları yaklaşık 2 milyon 226 bini bulan Suriyeli mültecilerin yarısından fazlasının 0-17 yaş aralığında ve yüzde 85’i devletin konaklama tesisleri dışında bulunduğu verileri katılımcılar tarafından öğrenilerek, kullanılmak amacıyla kayıt altına alındı. Göç dalgasıyla birlikte sınıra yakın bölgelerde artan işsizlik ve hayat pahalılığı da etkinlikte uzmanlar tarafından detaylı olarak incelendi. Ayrıca, yapılan çalıştay sonrasında Sezer Özcan’a programın organizasyonuna olan katkılarından dolayı Co-Opinion Ağı tarafından plaket takdim edildi. Etkinlik kapsamında Rawdanur Cuma’nın koordinasyonunda Elbeyli mülteci konaklama tesislerine gerçekleştirilen ziyarette katılımcılar, konaklama tesislerinin başarılı altyapısını ve faaliyetlerini yerinde gözlemleme fırsatı yakaladı. Co-Opinion’ın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Semuhi Sinanoğlu, etkinliğin amacı ve içeriğini şu sözlerle anlattı: “Göçmen sorunu, yerinden edilen mültecilerin genç nüfus oranının yüksek olması sebebiyle, aynı zamanda bir gençlik sorunu. Gelen göçmenlerin, Türkiye’ye sosyal ve ekonomik anlamda uyumunu sağlayabilmek adına, hem bölgesel kalkınma stratejilerinde bu boyuta yer verilmeli hem de bu kriz, insan kaynağı açısından da bir fırsata çevrilebilmeli. Dolayısıyla halihazırdaki endüstri, istihdam, eğitim politikalarına ve sosyal politikalara genç odaklı yeni bir bakış açısı ve düşüncenin hakim olması gerekiyor. Bu etkinlik, genel olarak bu sene yapacağımız genç işsizlik etkinliklerinin ilki. Amacımız sorunu çeşitli boyutlarıyla ele alarak genç dostu çözümler üretmek” dedi.

Co-Opinion, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da bulunan etkili gençlik yani STK’larının, öğrenci konseylerinin ve akademik enstitüler gibi 25’den fazla paydaş kurumu gençlik politikalarının bölgedeki savunuculuğunu yapmak amacıyla çatısı altına toplayan, tarafsız siyasa odaklı gençlik dayanışma ağıdır. Ağın ilk partner kuruluşları “UNDP” ve Dünya Bankası aracılığıyla belirlenmiştir. Co-opinion ağının daimi sekretaryası yasal olarak Türkiye’de dernekleşmiş ve yönetim komitesi 40’dan fazla gönüllüden ve yerel temsilcilerden oluşmaktadır.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR