Gündem

Gaziantepli hakim Özdemir Türkiye’de emsal bir karara imza attı

Kocaeli’nde bir işçi, 2010 yılında çalıştığı bir iş yerinde sigortasını eksik bildirdiği için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalıştığı süreyi eksik bildiren işçiye çalışma süresi dolmadığı için emeklilik hakkını vermediği öğrenildi.

Gaziantepli hakim Özdemir Türkiye’de emsal bir karara imza attı
07-07-2021 15:46
Kocaeli’nde ikamet eden bir işçi iş yerinde çalıştığını ve emekliliğini hak kazandığını ispatlamak için dava açtı. Davacının vekili mahkemeye müvekkilinin sigorta başlangıç tarihinin doğum tarihiyle sigorta giriş tarihinin birbiriyle uyumuyla alakalı sorun olduğunu ve sigortasının eksik yatmasından dolayı emekliliğine hak kazanamadığını, bu yüzden ret cevabına karşılık müvekkilinin emekliliğe hak kazandığını dilekçesinde mahkemeye aktardı.

Davanın reddine karar veren mahkeme, işçinin işe giriş bildirgesinin verildiği ve 5 yıllık hak düşürücü sürenin geçmediği, çevre civarda işyeri tanığı tespiti olmadığı ve iş yerinden dönem bordrosu verilmedi için davanın reddine karar verdi.

Gaziantepli Hakimden emsal karar

Davaya bakan Gaziantepli Hâkim Mehmet Özdemir, işçinin çalıştığını öğrenmek için çalıştığıyerinde sigortalı başka birisinin olmadığını öğrenince işçinin çalıştığı bölgede sigortalı çalışan işçileri bulup onlarla konuşarak işçinin yasal olarak çalıştığı tarihleri öğrendiği ifade edildi.

İşçinin emekli olabilmesi için sigortaya başvurduğu tarihten itibaren emekliliğe hak kazanabileceğini ifade eden Gaziantepli Hâkim, işçinin çalıştığı tarihleri öğrenince işçiye, ‘’Kardeşim, insan aç mı kalsın, mecbur çalışacak. Evini geçindirmek zorunda.  İşçinin emekli olabilmesi için işi bırakma şartı anayasaya aykırı” ifadelerini kullandı.
Kocaeli 6. İş Mahkemesinin kararı ise: ‘’Hayatın olağan akışına göre çalışanın kendisini ve ailesini geçindirmek zorunda olduğu ve bu nedenle emekli maaşı almadan işten ayrılamayacağını, ayrıca işçinin de emekli edilmediği için işe devam etmesi’’ gibi durumlardan ötürü dava için direndi.

Kocaeli İş Mahkemesi kararını, SGK’ya temyize gönderip dosyayı Yargıtay’a taşımasına rağmen Yargıtay’a gelen dosya anında reddedildi. Yasa maddesinin olduğunu ve işçinin dilekçe verip istifa edebileceğini gerekçe gösteren Yargıtay, işçinin çalışmaya devam edip etmediğinin araştırılması gerektiğini söyledi.

Dosya, 6. İş Mahkemesi’ne tekrar gelmesinin ardından, hâkimin Yargıtay kararına direndiği öğrenildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Yargıtay, işçinin sigorta kayıtlarında çalıştığının göründüğünü, işçinin ailesini ve evini geçindirmek için çalışmak zorunda olduğunu, emekli maaşını hak edebilmesi için işçinin emekli olması gerektiğini ve bu nedenle çalışmayı bırakması şartının kabul edilmediğini belirtti.

Dosyanın Hukuk Genel Kurulu’na ve Anayasa Mahkemesine taşındığı öğrenildi. 11 yıl sonra hem Anayasa Mahkemesi hem de Hukuk Genel Kurulu, Kocaeli 6. İş Mahkemesinin verdiği kararın doğru olduğunu söyleyerek, vatandaşın emekli maaşını alabilmesi için işten ayrılması gerektiğine dair maddenin anayasaya aykırı olduğunu ve herkesin evini geçindirmek için çalışması gerektiği ifade etti. Anayasa Mahkemesi bu kararı doğrultusunda yasanın iptaline karar verildi.

Emeklilik için verdiği bürokratik işlemlerin 11 yıl sürdüğü işçinin maaşının ve faizinin devlet tarafından verileceği ve dava bitince de paranın toplu bir şekilde işçiye ödeneceği öğrenildi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR