Gündem

Gaziantep'te geçinmek zor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Temmuz ayı Enflasyon Rakamları açıklandı.

Gaziantep'te geçinmek zor!
04-08-2021 12:31
 Açıklanan yüzde 19’luk Temmuz ayı Enflasyonu son 18 yılın zirvesi olarak yorumlandı. Vatandaşların temel tüketim maddeleri, sebze-meyve fiyatları başta olmak üzere pek çok kalemde ürüne yansıyan bu fiyatlar, vatandaşların alım gücünün günden güne nasıl eridiğinin göstergesi oldu. TÜİK’in açıkladığı rakamlar, Türkiye’nin en pahalı kentlerinden olan Gaziantep’te de geçinmenin ne kadar güç olduğunu gözler önüne serdi. 03 Ağustos, 2021, Salı 16:21 Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2021 yılı Temmuz ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi ve üretici fiyat endeksi açıklandı. 2021 yılı Temmuz ayında en yüksek artışın yaşandığı gruplar konut, gıda ve alkolsüz içecekler ile lokanta ve oteller oldu. İlk sırada yer alan konuttaki artışın sebebi, elektrik ve doğalgaz zamları olarak belirlendi. Temel gıda ürünleri, sebze ve meyve ürünlerinde meydana gelen fiyat artışı ile vatandaşların alım gücü düştü.
AYÇİÇEK YAĞI YÜZDE 60 ARTTI

TÜİK’in rakamlarından bağımsız olarak gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre ise ülke genelinden vatandaşların satın aldığı temel tüketim maddelerine gelen zamlar yer aldı. Buna göre, Ayçiçek yağı yüzde 60, Tavuk eti yüzde 56, Margarin yüzde 56, Mısırözü yağı yüzde 51, Balık yüzde 37, Mercimek yüzde 35, Sucuk-salam-sosis yüzde 35, Süt yüzde 33, Bal yüzde 30, Yumurta yüzde 28, Yoğurt yüzde 28,  Ekmek yüzde 26, Peynir çeşitleri yüzde 24, Un yüzde 24, Dana eti yüzde 23 arttı.

SEBZE- MEYVE FİYATLARINDA FAHİŞ ARTIŞ!

TÜİK verilerine göre, yaz aylarının meyve ve sebzeleri Salatalık yüzde 83, Şeftali yüzde 73, Kiraz yüzde 48, Havuç yüzde 47, Kayısı yüzde 46, Kabak yüzde 46, Domates yüzde 37, Taze Fasulye yüzde 37, Patlıcan yüzde 37, Muz yüzde 31 oranında fiyat artışı yaşadı. Yıllık bazda bakıldığında ise üretici enflasyonunun yüzde 44,92, tüketici enflasyonu yüzde 18,95 oldu.

GAZİANTEP’TE GEÇİNMEK ZOR!

Türkiye’nin kira, temel tüketim maddeleri ve yaşam koşulları yönünden en pahalı kentlerinden olan Gaziantep’te de vatandaşların alım gücü günden güne eriyor. Konut kiralarının 1000 TL’den başladığı, en küçük bir market alışverişinde dahi 100 TL harcayan Gaziantepliler, artan hayat pahalılığı karşısında çaresiz. Kentte ürün ve hizmet satın alımı, market alışverişleri, kiraların yanı sıra işletmelerin keyfi fiyat politikaları nedeniyle hayat pahalılığı noktasında sıkıntılar yaşanıyor.

“TÜİK, GERÇEK ENFLASYONUN YARISINI AÇIKLIYOR”

Son 18 yılın en yüksek Temmuz enflasyonu açıklandı ve yıllık enflasyon yüzde 19 oldu. Üretici enflasyonu ise yüzde 45. Yani üretici geçen yıl 100 Liraya ürettiğini, şu anda 145 Liraya üretiyor. Ama biz geçen yıl 100 Liraya aldığımızı bu yıl 119 Liraya alıyoruz. Bunun sadece üç izahatı olabilir:  Üreticinin elinde çok ucuz fiyata ürettiği sonsuz miktarda bir stok var ve maliyet artışlarını bize yansıtmasına gerek kalmıyor.

 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR