Gündem

Gaziantep'te "Babil"in izleri

“Medeniyetin doğduğu topraklar” olarak tanımlanan Mezopotamya bölgesinde yer alan Gaziantep, tarihin izlerini; barındırdığı yapılarda, mozaiklerde, mezar taşlarında ve benzeri simgelerde taşımaktadır.

Gaziantep'te
26-05-2021 15:23
26-05-2021 15:33
Yer isimleri de, şehrimizin ev sahipliği yaptığı medeniyetlere ve bunun da ötesinde nerelerden göç aldığına işaret etmektedir. Günümüzde Osmanlı Mahallesi olarak varlığını devam ettiren eski Bebirge Köyü bunlardan biridir. 

Bebirge Köyü, 2012 senesinde yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası kapsamında mahalleye dönüştürülmüş; bu süreçte ilk olarak Kurtuluş Mahallesi olmuş, daha sonra da Osmanlı Mahallesi olarak isimlendirilmiştir.

Bebirge isminin tarihi ise oldukça derindir. Araştırmacı – Yazar Asım Mıhcıoğlu Mega Haber’e yaptığı açıklamada, Bebirge isminin tarihi arka plânını anlattı. Yerleşimin tarihine ışık tutan ismin değiştirilmesini eleştirerek, konuşmasına başlayan Mıhcıoğlu şunları söyledi:



“Ben ‘Osmanlı Mahallesidiye bir yer bilmiyorum, Bebirge Köyü’nü biliyorum. Köyleri mahalle etmek de köylerin adını değiştirmek de yanlış. İnsanlar durduk yere köyün adını Bebirge, Mahraman, Cibekir, Tilbaşar koymaz. Bunların bir geçmişi var. Burası Amerika, Avustralya değil; burası Anadolu. Burada binlerce yıllık tarihin izleri var. Bu izlerin en belirgin olanları mezar taşlarıdır. 

Mezar taşlarını kaldırdık, attık; zaten tarihimizi sildik. Şimdi de isimlerimizi değiştiriyoruz. 

Bebirge Köyü, Osmanlı Mahallesi olmuş bilmiyordum, sizden öğrendim. Sizin ‘Osmanlı Mahallesi’ demenizle orası Osmanlı Mahallesi olmaz. Şimdi orada yaşayan adama ‘Selamünaleyküm, burası neresi, sen kimsin?’ de, o da: ‘Burası Bebirge Köyü, ben de Bebirgeliyim.’ der. Yani siz adını değiştirince o kültürü yok etmiş olamazsınız ama tabi bir müddet sonra törpülenir gider.”

Araştırmacı – Yazar Asım Mıhcıoğlu, Bebirge isminin kökünün “Babilge” olduğunu belirterek, şöyle devam etti: 

Babil, Irak’ta çok karışık bir yerdir. Babil’in Asma Bahçeleri’nden hatırlayın çok büyük, eski bir medeniyet. Milattan önceki bir medeniyet. 

1300’lü yıllarda burada Selçukluların sonu, Moğol İstilası kargaşası sırasında Babil’in yerlilerinin gelip, kurmuş olduğu bir köydür. Bunun gibi Mahraman var. Babilge, Babil’den gelenlerin kurduğu köy olduğu için adı Babilge olmuştur. İngiltere’de Orleans var, Amerika’da New Orleans var; İngiltere’de York var, Amerika’da New York var, bunun gibi düşünün. 

İnsanlar köklerini unutmamak için gittikleri yerlere isimler verirler. Bazı aileler vardır, köklerini unutmamak için soyadlarını şehirlerden almışlardır. Soyadları Urfalıoğlu, Muşlu, İstanbullu, Elazığlı, Diyarbakırlı olanlar var. Bunun bir başka şekli de oturduğunuz yere eğer verebiliyorsanız isminizi vermektir. Bunlar Babil kökenli, şimdi üzerinden 700 – 800 yıl geçmiş, genetiğinde bulmak mümkün mü? Böyle bir şeye ihtiyaç da yoktur.

Köyün adı Babilge’dir, Babilge’nin söylenişi Bebirge’dir.”

BABİL İMPARATORLUĞU HAKKINDA

Babil denilen yer, bugünkü Irak’ın El Hilla kasabasıdır. M.Ö 1894’te kurulan Babil İmparatorluğu da, Mezopotamya’nın önemli uygarlıkları arasında yer almaktadır. Meşhur hükümdarı Hammurabi döneminde bölgedeki en güçlü imparatorluklardan biri haline gelmesiyle, tüm Güney MezopotamyaBabil” ismiyle anılmaya başlanmıştır. Gaziantep de bir dönem Babil İmparatorluğu egemenliğine girmiştir.

Dünyanın Yedi Harikası içerisinde yer alan Babil’in Asma Bahçeleri ve tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biri olan Hammurabi Kanunları, "Babil" denilince akla gelen ilk eserlerdir. 

Haber: Başak AKAY

 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR