Gündem

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan: "Tarıma dayalı sanayinin başkentiyiz"

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, 2020 yılı rekolte ve ihracat rakamlarını açıkladı. Karayılan, Mega haber'e yaptığı açıklamada; Gaziantep'in Türkiye'nin ihracat sıralamasında 5. sırada yer aldığını ve tarıma dayalı sanayinin başkenti olduğunu söyledi.

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan:
01-01-2021 17:29
01-01-2021 17:46
“2020 yılı tarım alanında çok bereketli bir yıl olarak geçti fakat sağlık alanında sıkıntılar yaşadık ülke olarak. İnşallah 2021 yılından beklentilerimiz çok fazla; hem tarım olarak hem sağlık olarak hem ülke olarak. Bütün Dünya'ya da örnek olabilecek projelerle çok güzel yerlere geleceğiz. 

İHRACATTA 5. SIRADAYIZ

2020 yılı Gaziantep için çok bereketli bir yıl olarak geçti. Bu, bütün ürünlerimize ve Gaziantep halkına fazlasıyla yansıdı. Zaten ihracatta bundan dolayı Türkiye'de 5. sıradayız, tarıma dayalı sanayinin başkentiyiz. İhracat rakamlarımıza da baktığınızda tarımsal ihracatımız Türkiye'nin %11'i. 

ANTEP FISTIĞINDA GAZİANTEP TEK BAŞINA TÜRKİYE'NİN REKOLTESİNİ YAKALAMIŞ DURUMDA

Ürünler bazında baktımızda da; Antep fıstığında önceki yıl 90 bin ton olan rekolte, 280 bin tona çıkmıştı. Yani Gaziantep aslında tek başına Türkiye'nin rekoltesini yakalamış durumda. Buğdayda, Türkiye'de 20. sıradayız ve önceki yıla oranla %22-23'lerde daha fazla rekoltemiz var. Arpada %9-10 artış var.

MAKARNA İHRACATINDA TÜRKİYE'DE BİRİNCİ SIRADAYIZ

Makarna ihracatında Türkiye Dünya'da ikinci sırada, Gaziantep de Türkiye'de birinci sırada. Makarna ihracatının %72'si ilimizden gerçekleşmekte. İrmiğin ihracatının %60'ı da ilimizden gerçekleşmekte, Türkiye'de de birinci sıradayız. 

ZEYTİNİN REKOLTESİ BİR ÖNCEKİ SENEYLE MUKAYESE EDİLEMEYECEK KADAR YÜKSEK

Antep fıstığında üretim alanında Türkiye'de 2. sıradayız. İkinci sırada olmamıza rağmen ihracatın %63'ü ve işletmesinin %95'i Gaziantep'ten gerçekleşiyor. Üretim alanında birinci sıradaki il Şanlıurfa. Bu sene var yılımızdı, hem çiftçi kazandı hem de tüketici kazandı. Tüketici fiyatı düştüğü için kazandı, üretici de birim alandan çok yüksek verim elde ettiği için kazanmış oldu. 

Zeytin ihracatının %7,5'i ilimizden karşılanmakta, bu seneki rekoltemiz de bir önceki seneyle mukayese edilemeyecek kadar çok yüksek. Gaziantep'in olmazsa olmazı, tescillenmiş, coğrafi işaret almış Oğuzeli narımızda da Türkiye'de 7. sıradayız. 

Kirazda, Türkiye'deki yerimizi 23. sıraya kadar yükselttik. Türkiye nane üretiminin yaklaşık
%65'i Gaziantep'ten çıkmakta. Türkiye'nin en iyi sarımsağı ve Türkiye'de birinci sırada olan Araban sarımsağıdır. Türkiye sarımsak ihtiyacının %25'i ilimizden gerçekleşmekte. Kırmızı biberde Türkiye'de 2. sıradayız. Nohutta Türkiye'de 11. sıradayız. 

TÜRKİYE İHRACATI 3 KAT ARTMIŞKEN, GAZİANTEP'İN İHRACATI 9 KAT ARTTI

2014 yılından bu yana Türkiye ihracatı 3 kat artmışken, Gaziantep'in ihracatı 9 kat arttı. Dolayısıyla Gaziantep, Türkiye'nin ihracatını 3'e katlamış oldu. 

Haber: Başak AKAY



 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR