Gündem

Gaziantep Halkı Tedirgin

Gaziantepli vatandaşlar Türkiye’de son günlerde yaşanan terör olayları nedeniyle AVM’lere ve halkın yoğun bulunduğu mekânlara gitmeye korkuyor.

Gaziantep Halkı Tedirgin
30-07-2015 14:48
Gaziantepli vatandaşlar Türkiye’de son günlerde yaşanan terör olayları nedeniyle AVM’lere ve halkın yoğun bulunduğu mekânlara gitmeye korkuyor.  Terör saldırısı olur endişesiyle toplu taşıma araçlarını kullanmıyor. Halk sokağa çıkmıyor, çarşıya gitmiyor, AVM’lere uğramıyor. Esnaf işlerin yarı yarıya düştüğünü her gün zarar ettiğini belirtiyor.

Yetkililerin bombalı saldırı olabileceği ihtimaline karşı vatandaşların kalabalık yerlerde bulunmayın uyarısı da halkta paniğe yol açtı. Gaziantep’te vatandaşlar özellikle AVM’lere giderken büyük tedirginlik yaşadıklarını belirterek terör olaylarının sona ermesini istediler.

PUSULA SOKAĞIN NABZINI TUTTU

PUSULA sivil toplum kuruluşları, vatandaşların değerlendirmeleriyle Gaziantep’in  nabzını tuttu. Suriyelilerin gelişiyle zor günler geçiren halktaki tedirginlik, Suruç saldırısı ve PKK eylemlerindeki artışla had safhaya çıkmış durumda.

YATIRIMLAR ERTELENİYOR

Son günlerde yapılan operasyonlar ve terör saldırıları vatandaşları kaygılandırdı. Çözüm süreci sayesinde yaklaşık 3 yıldır huzurun hakim olduğu bölgede yaşayan vatandaşlar, “süreçten önceki günlere geri mi dönülüyor?” endişesi yaşamaya başladı. Bölgede turizm rezervasyonları iptal, yatırımlar ise ertelenmeye başladı.

HUZURSUZLUK VE KORKU HAKİM

Suruç’taki saldırı ve PKK eylemlerindeki artış en çok Gaziantep’i etkiledi. Şehirde huzursuzluk ve korku hakim.  IŞİD ve PYD korkusu arasında sıkışan vatandaşın gündemi Suriye sınırı. Sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin ortak görüşü ise "Faili meçhullerin ve kaosun hakim olduğu 90’lara geri döndük" şeklinde. Suriye sınırında kimlik kontrolü yapılmadan herkesin alındığına dikkat çeken kanaat önderleri de "Türkiye’ye girip de nerede yaşadığı, ne yaptığı bilinmeyen militanlar var" uyarısı yaptı.

ESNAF SIKINTILI İŞLER KÖTÜ

İç savaş sonrası Türkiye’ye gelen 2 milyonu aşkın Suriyeli geçen 4 yılda ekonomiye de el attı. Çarşıda, pazarda, sokakta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından çok Suriyeli bulunuyor. Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay’da Suriyeliler dükkan açtı ya da Türk esnafıyla ortak oldu. Vatandaşlar, Suriyeliler’in ekonomide etkinliğinin artmasından rahatsız. Çünkü Suriyeli esnaf ve işçi, yerli işçinin neredeyse yarı fiyatına çalışıyor, kârın yarısıyla ürün satıyor.

AVM ESNAFI BÜYÜK SIKINTI YAŞIYOR

IŞİD terör örgütünün Türkiye’ye ateş açması ve Astsubay Mehmet Yalçın Nane’nin şehit olması sonucu Türk askerleri Suriye’deki IŞİD ve PKK terör örgütlerine yönelik operasyon yaptı. Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki patlamalardan sonra polislerin şehit edilmesi ülkemizi iyice gerdi. Polis ve askerler teyakkuza geçerken vatandaşlarımızda terör saldırısı endişesi artmaya başladı. Yetkililerin bombalı saldırı olabileceği ihtimaline karşı vatandaşların kalabalık yerlerde bulunmayın uyarısı da halkta paniğe yol açtı. Gaziantep’te vatandaşlar özellikle AVM’lere giderken büyük tedirginlik yaşadıklarını belirterek terör olaylarının sona ermesini istediler.

Turgut Demir: “Terör olaylarından dolayı bir çekingenlik var ama ihtiyaçlarım için AVM’lere gidiyoruz. Ben daha çok küçük esnafa gitmeyi tercih eden birisiyim ama bazen de ihtiyaçlarımızı buradan karşılıyoruz.”

Müslüm Ekinci: “Terör olayları nedeniyle AVM’lere çekinerek gidiyoruz, her an ne olacağını belli değil. Kalabalık ortamlarda bulunmamaya çalışıyorum.”

Mehmet Açıkgöz:”Şu anda toplumun içinde büyük bir tedirginlik var. Terör olayları nedeniyle AVM’lere giderken çok tedirgin oluyorum. Bu tür olaylar insanları çok derinden etkiliyor. O yüzden terör olaylarının sona ermesini istiyorum.”

Fadıl Alaca: ”Terör olayları nedeniyle AVM’lere giderken rahat olamıyorum. Sürekli bir tedirginlik duyuyoruz. Ben AVM’ye gitmemeye başladım. Bu tür terör olayları ülkemize zarar verir.”

Hüseyin Şamil: “AVM’lere tedirgin bir halde gidiyoruz ve büyük bir zorluk çekiyoruz. Her taraf çok karışık ‘canlı bomba var’ diyorlar o nedenle AVM’lere de gitmeye korkuyoruz. Ben önceden AVM’lere sık giderdim ama şimdi hiç gitmiyorum.”

Mehmet Şahbudak: “Terör olayları sebebiyle AVM’lere gönül rahatlığıyla gidemiyoruz. Çünkü canlı bomba tehlikesi varmış o yönden bu tür iddialar bizi rahatsız ediyor. Terör olaylarına hiç iyi bakmıyorum, vatandaş olarak huzur istiyorum.” 

Ahmet Tekin: “İnsanlarda büyük bir tedirginlik var ve şu an ülkemiz çok karışık bir ortam içinde bulunuyor. AVM’lere gitmemeyi ve kalabalık yerlerde bulunmamamız gerektiğini duyduğum için bu konulara çok dikkat ediyoruz. Türk devleti ve askerimiz bu olayların üstesinden gelir. ”

Ali Beyaz: “Son haberlerden sonra insan ister istemez kalabalık ortamlara girmeye çekiniyor. AVM’ler çok kalabalık oluyor, o nedenle gittiğimiz zaman çekindiğimizden sürekli kaçıyoruz. Daha önce AVM’lere sürekli gider gezerdik, alış verişimizi yapardık. Ama şu anda öyle bir rahatlık yok.”

Tuncay Evlek: “Terör ve canlı bomba olayları nedeniyle AVM’lere gitmekte biraz çekimser kaldık. Ama bu tedirginliğin aşılıp gönül rahatlığıyla gitmemiz lazım. Çünkü korkarak veya bir şeylerden çekinerek teröre prim veremeyiz.”

Tolga Kınay: “Terör saldırıları başladığından beri AVM’lere hiç gitmiyorum. Normalde de fazla gitmem ama son zamanlarda biraz temkinliyiz. Ülkemize ve insanlarımıza yazık oluyor huzur istiyoruz.”

Hakan YAĞLI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR