Dünya

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Genelkurmay Başkanlığına Davtyan'ın atandığını duyurdu

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, bir süre önce Genelkurmay Başkanlığına önerdiği Artak Davtyan'ın bu göreve atanmış sayıldığını bildirdi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Genelkurmay Başkanlığına Davtyan'ın atandığını duyurdu
22-03-2021 13:26
Erivan

Ermenistan BaÅŸbakanı Nikol PaÅŸinyan, sosyal medya hesabından, Ermenistan ordusunun muhtıra vermesinden sonra görevinden aldığı Genelkurmay BaÅŸkanı Onik Gasparyan’ın yerine atadığı Davtyan ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Gasparyan’ın görevden alınmasının ardından yaÅŸanan olayların kronolojisini de içeren açıklamasında, PaÅŸinyan, "Artak Davtyan, kanun gereÄŸi Ermenistan Genelkurmay BaÅŸkanı olarak atanmış sayılmaktadır." ifadesini kullandı.

10 Mart’ta Davtyan’ın yeni Genelkurmay BaÅŸkanı atanmasıyla ilgili atama önerisini CumhurbaÅŸkanı Armen Sarkisyan’a gönderdiÄŸini belirten PaÅŸinyan, ertesi gün Sarkisyan’dan söz konusu kararın geri geldiÄŸini ancak geri gönderilen yazıyı teslim almadığını bildirdi.

PaÅŸinyan, CumhurbaÅŸkanı Sarkisyan’ın Davtyan’ın atamasıyla ilgili kararı imzalamaması nedeniyle yasalara göre belli bir süre sonra kararın kabul edilmiÅŸ sayılacağından, 22 Mart’tan itibaren Davtyan’ın Genelkurmay BaÅŸkanlığı görevine atanmış sayıldığını ifade etti.

Artak Davtyan, 2018-2020’de Ermenistan Genelkurmay BaÅŸkanlığı görevini yürütmüştü.

PaÅŸinyan’ın istifası için "muhtıra"

25 Åžubat’ta Genelkurmay BaÅŸkanı Gasparyan ve üst düzey komutanlar, BaÅŸbakan PaÅŸinyan'ı istifaya çağıran bildiriye imza atarak, PaÅŸinyan'a muhtıra vermiÅŸti.

Paşinyan, ordu komutanlarının kendisine yönelik istifa çağrılarını "darbe girişimi" olarak nitelemişti.

Paşinyan, hemen Genelkurmay Başkanı Gasparyan'ı görevden aldığını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Gasparyan'ın görevden alınmasına ilişkin kararnameyi imzalamamış, Anayasa Mahkemesine göndermişti.

10 Mart’ta Ermenistan BaÅŸbakanı PaÅŸinyan, Genelkurmay BaÅŸkanlığı görevine Eski Genelkurmay BaÅŸkanı Korgeneral Artak Davtyan'ı öneren kararnameyi CumhurbaÅŸkanı Sarkisyan’a göndermiÅŸti.

Ancak Sarkisyan, bu atama önerisini içeren kararı BaÅŸbakan PaÅŸinyan’a geri göndermiÅŸti. PaÅŸinyan ise geri gönderilen kararı teslim almayarak, kararın CumhurbaÅŸkanlığında kalmasını saÄŸlamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR