Asayiş

Ehliyet sınavında maskesine kamera kulağına böcek yerleştirmişti, gerçek ortaya çıktı!

Kırıkkale'de motorlu taşıtlar sınavında maskesine kamera, kulağına "böcek" ismi maruz hususi dinleme aleti yerleştiren güdücü adayının hâlâ ilkin 6 kat girmiş olduğu sınavdan liyakatsiz olunca 9 bin liraya bu düzeneği kurdurduğu, çıtırbom taşıt kullanmaktan da 15 bin l

Ehliyet sınavında maskesine kamera kulağına böcek yerleştirmişti, gerçek ortaya çıktı!
22-09-2021 11:18
Kırıkkale'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü E-Sınav Merkezi'nde meydana getirilen motorlu taşıtlar sınavında kurduğu ahenk ve görüntülü mekanizma ile eşlem çekerken yakalanan S.A. (29) ve namına haricen iane fail H.K. (40) çıkarıldığı mahkemece adli arama üzere başıboş bırakıldı. Şu anne denli 15 bin liraya DOĞRU çıtırbom anahtar kullanmaktan yüz kere mal cezası doğranan S.A.'ın (29) elan önceleri de 6 kere girmiş bulunduğu sınavda yeteneksiz bulunduğu ve 9 bin teklik vererek bu düzeneği kurdurduğu ortaya çıktı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ekiplerince gözaltına tahsil edilenşahsın da kulak içine sakladığı "böcek" ismi sunulan hususi dinleme cihazı, maske içine kamufle kamera, hareketli wifi cihazı, SIM eke bulunan alıcı, kulaklık pili, 4 SIM eke muhafazası, cımbız, flash beyin ve el telefonu ele geçirildi.

Sınavlarda "kopya çekme" suçunun türel dönemini İHA muhabirine özetleyen Avukat Ali Can Çiçek, sınavlarda ahenk ve fon aleti kullanarak eşlem çekici yahut bu suretle eşlem çekilmesine vasıtalık fail doğrusu haricen eşlem çekene iane fail şahısların de ayrımsız suçu işlediğini ve 1 yıldan 4 yıla denli hapishane cezasının bulunduğunu söyledi.

"1 yıldan 4 yıla denli hapishane cezası görülmekte"

Sınavlarda çekilen kopyanın ÖSYM Hizmetleri Kanunun 10'uncu maddesine ihtilaf suçunu oluşturduğunu özetleyen Çiçek, şunları kaydetti:

"Kırıkkale ilinde meydana gelen uzluk sınavının mukayyet kısmında müşterek şahsın maskesinin içine kamera düzeneği, kulağının içine de böcek şekilde deyim edilen ahenk düzeneği yerleştirildiği belirleme edildi. Bu mevzuda da kamuoyuna birtakım istihbarat yansıdı. Söz konusu şahsın fiili 6114 mahdut ÖSYM Hizmetleri Kanunun 10'uncu maddesine ihtilaf suçunu oluşturmaktadır. Bu anayasa maddesinin 3'üncü fıkrasında değiştirmeden şöyle deyim yer almakta; reislik çeşidinden meydana getirilen sınavlarda ahenk ve fon nakleden aygıt kıymetlendirmek kanalıyla eşlem çekici yahut bu suretle eşlem çekilmesine vasıtalık fail doğrusu haricen bu insana iane fail eşhas de ayrımsız suçu işlemiş oluyor. Bu insanlara 1 yıldan 4 yıla denli hapishane cezası görülebilmekte kanunda."

"Belgede sahtekârlık suçunu tevlit vaziyeti da var"

Türk Ceza Kanun'da (TCK) 'belgede sahtecilik' suçunu tevlit durumunun da bulunduğunu deyim fail Çiçek, “Yine ayrımsız kanunun ayrımsız maddesinde 5'inci fıkrasında bu şahsın 2 sene süreyle ÖSYM çeşidinden izleme edilen sınavlara iltihak hakları da ellerinden alınıyor. Aynı sürede birtakım hallerde bu şahısların işlemiş bulunduğu fiillerin Türk Ceza Kanun'da (TCK) 'belgede sahtecilik' suçunu tevlit vaziyeti da var. Bu suçun cezası da 2 yıldan 5 yıla denli amme görevlisi çeşidinden işlenmesi biçiminde de 3 yıldan 8 yıla denli cezaları var. Yine 6114 mahdut kanunun 10'uncu maddesinde de açıkça ifadeyle elan ciddi cezayı mucip hallerde o kanunun uygulanacağı belirtilmekte. Bu janr müşterek fiilin gerçekleştirildiğinin durdurma edilmesi çabucak sınav görevlileri yapı içinde mevcut manşet memurlarına bilgelik verirler" sanarak konuştu.

Çiçek, "Şahsın geçmiş soruşturma ve gözaltına kabul etme işlemleri yapılır. Bu işlemler çoğu kez Kaçakçılık ve Organize Suçlarla (KOM) Şube Müdürlüğü çeşidinden gerçekleştirilmektedir. Söz konusu yakalanan kişi da gine dün, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla (KOM) Şube Müdürlüğüne tasdik edilmiş ve geçmiş ifadesi orada alınmıştır" dedi.

Hasan Ay - Kadir Arslan

 

 

İLGİLİ HABER
Akıllara dinginlik verici eşlem düzeneği Akıllara dinginlik verici eşlem düzeneği
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR