Ä°zmir
Ege Ãœniversitesi'den yapılan yazılı açıklamada, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın Ä°laç GeliÅŸtirme ve Farmakokinetik AraÅŸtırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) bünyesindeki EÃœ Aşı ve AraÅŸtırma GeliÅŸtirme Grubunu ziyaret ettiÄŸi, Doç. Dr. Mert Döşkaya'dan çalışmalar hakkında bilgi aldığı belirtildi.
KORONAVİRÜS HABERLERİA'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarKORONAVİRÜSE NASIL YAKALANIYORUZ: Bulaşma riskini artıran ortamlarRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosuAçıklamada görüşlerine yer verilen EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Döşkaya, çalışmalarına devam ettikleri DNA aşısının yüksek biyoteknolojik bir aşı tekniği olduğuna dikkat çekti.
​​​​​​​Koronavirüse karşı 4 farklı prototip geliştirdiklerini bildiren Döşkaya, "Hayvan deneylerinde başarılı olduk ve elde etmek istediğimiz çıktılara da ulaştık. Geliştirdiğimiz 2 aşı prototipi, deney hayvanlarında kuvvetli hücresel ve salgısal bağışık yanıtı uyardı. Şimdi klinik aşamaya geçeceğiz, bununla ilgili hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz." İfadelerini kullandı.
Geliştirdikleri aşının klinik deney aşamasında gönüllüler üzerinde deneneceğini belirten Döşkaya, bu süreçte insana etkisini inceleyeceklerini kaydetti.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak da "Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu çalışmalar hem korona virüse karşı hem de gelecekte yaşanabilecek benzer salgınlara kısa sürede koruyucu aşı geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.