Ekonomi

Diyarbakır'da ofis ve hane kiralarında 'fahiş artış' kiracıları kıygın ediyor

Diyarbakır'da fahiş sayılara vasıl ofis ve mesken kiralarındaki artış, kiracıları çetince vaziyette bırakıyor.

Diyarbakır'da ofis ve hane kiralarında 'fahiş artış' kiracıları kıygın ediyor
24-09-2021 12:42
Diyarbakır

Göç, tayin, üniversitelerin açılması kabil nedenlerle şehirde kalan ev talebi dair kiralarda diyalekt bazda iri çoğalma oluyor. Yasal oranın baş döndürücü üstünde kira artışı uygulaması, tüketiciyi zorluyor.

"Kentte kiralar minimal ücretin adına çıkmıştır"

Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkan Mustafa Koç, AA muhabirine, yapım imalinde geçer not materyal fiyatındaki artışın ev fiyatlarında da artışa bozukluk bulunduğunu söyledi.

Koç, dünkü bayındırlık çalışmalarının aceleci ortak biçimde yapılarak sıkışmış bayındırlık planı dışına çıkılması icap ettiğini dile getirerek, ev fiyatlarındaki artıştan kiralık büküm fiyatlarının da baş döndürücü ağırbaşlı etkilendiğini belirtti.

"Konutu 1 milyon liradan fazlaya meydan yatırımcı bunu 4 bin 500 liranın altında kiraya vermemekte." diyen Koç, ev fiyatlarında azalma olursa bunun müteselsil namına kiralara da yansıyacağını aktardı.

Koç, "Kentte kiralar minimal ücretin adına çıkmıştır. Devletin belirlediği payı dikkate almadan kafalarına uyarınca çoğalma yapıyorlar. Devletin belirlediği yüzdelik 15,78'dir. Ancak on paralık kimesne bunu dikkate almıyor. Şu anda Diyarbakır'da 15-20 bin ev açığı var." dedi.

Gayrimenkul envestisman danışmanı Enes Akdemir, akıbet yıllarda vatandaşların kira artışlarıyla ilgilendiren şikayetlerinin bulunduğunu belirtti.

"Kentte dünkü bayındırlık alanlarının açılmaması ve dünkü konutların yapılmaması dolayısıyla ağırbaşlı açıdan bildirme sorunu yaşanıyor. Buna ilişkin namına ev fiyatlarının da yükselmesiyle vatandaşların kiralık dairelere yönelmesi kararı kira artışlarını görmekteyiz. Üniversitelerin beniz yüze öğrenime açılmasıyla da ağırbaşlı açıdan istem oluştu." ifadelerini kullanan Akdemir, bunun da ev kiralarına yansıdığını aktardı.

Akdemir, "Ciddi açıdan konutların kira fiyatlarının yükseldiğini, olması müstelzim değerden erdemli bulunduğunu görmekteyiz. Geçen sene 1000 liraya kiralanan ev 2 bin liraya derece kiraya veriliyor. Yüzde 100 çoğalma görüyoruz. Bu da ağırbaşlı açıdan kiralık ev arayan vatandaşları kıygın etmekte. Konut fiyatlarına ilişkin işyerlerinde de kiraların arttığını görüyoruz. Bu mevzuda herkesi imanlı olmaya çağırma ediyorum." niteleyerek konuştu.

Kira fiyatlarında yaşanmış bulunan bu oranlardaki artışın benimseme edilemez bulunduğunu dile getiren Akdemir, "Bu sene şehrimize dışardan gelen, ev isticar onarmak talip dört başı mamur öğrencilerden şirket namına yurt komite tutarı almamayı kararlaştırdık. Ciddi açıdan kalan kira payı var. İnsanları henüz ortak tomar kıygın eylemek istemedik. Kira fiyatlarındaki artıştan ötürü fırsatçılara adeta güneş doğdu. Bazı mal malikleri emektar kiracısı düşüncesince de kira bedelini erdemli miktarda çoğaltmak istiyor yahut evden çıkarmakla yıldırma ediyor." ifadelerini kullandı.

"Önlem alınmaz ise önümüzdeki devirde de kiraların artmaması düşüncesince tek bariyer yok"

Gayrimenkul danışmanı Mehmet Emin Özer, 1000 liralık bulunan işyeri kirasının 2 yılda 3 bin liraya çıkmasının esnafı zorladığını belirtti.

"Pandemide birtakım esnaf dükkan kapattı. Esnafa asistan olmamız lazım. Şimdi tılsım alınmaz ise önümüzdeki devirde de kiraların artmaması düşüncesince tek bariyer yok." diyen Özer, bunun bildirme ve istem meselesi bulunduğunu kaydetti.

Özer, "Ev ve işyeri kiraları ağırbaşlı ortak biçimde artıyor. Halk namına birbirimize asistan olmamız lazım. Devletimiz ve milletimiz bu mevzuda elini taşın dibine koysun, insanoğlu henüz ortak tomar çetin vaziyette kalmasın." şeklinde konuştu.

"Mülk sahibi kiraya yüzdelik 100 bindirim gerçekleştirmek istiyor"

İş yeri kiracısı Şiyar Karaduman, müstevli sürecinde tedbirler dolayısıyla dükkanın gizli bulunmasına karşın kira ödediklerini, kiralardaki artışın çıkarlarını menfi etkilediğini söyledi.

Karaduman, "Mülk sahibi kiraya yüzdelik 100 bindirim yaparak, 10 bin liralık bulunan kirayı 20 bin liraya boşaltmak istiyor. Kabul etmememiz biçiminde bizi iş yerinden çıkarmakla yıldırma ediyor. Çaresiz durumdayız. Yetkililerin bu bir hale ortak an önceki çıkar yol bulmasını istiyoruz. "diye konuştu.

Korkut Ali Avar da 8 senedir kafeterya işlettiğini, bu vakte derece salname yüzdelik 12 bindirim ile kira ücretinin arttığını, bu sene ise artışın baş döndürücü erdemli bulunduğunu belirtti.

Avar, şunları kaydetti:

"Geçen sene 8 bin liralık ödüyorduk. Bu sene 13 bine çıkartıldı. Sözleşmemiz bulunmasına karşın bu bindirim yapıldı. Dükkan sahibi 'İşinize gelirse kalırsınız, yok ise çıkarsınız.' niteleyerek yıldırma etti. Buraya 400 bin liralık harcama yaptık. Paramızın çöpe gitmemesi düşüncesince ortak nesne diyemiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR