Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: AB ile ilişkilerimizde acemi sayfalar ayırmak düşüncesince çalışıyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, birtakım Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle yaşanmış olan mesail dolayısıyla Türkiye-AB ilişkilerinin 2020 senesinde gerildiğini belirterek, "Şimdi AB ile ilişkilerimizde acemi sayfalar ayırmak düşüncesince çalışıyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: AB ile ilişkilerimizde acemi sayfalar ayırmak düşüncesince çalışıyoruz
08-01-2021 23:06
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Raya, İspanya Dışişleri Bakanlığında yanında görüşmelerinin arkası sıra kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Ziyaretinde İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'le de görüştüğünü tamlayan Çavuşoğlu, "Var bulunan mekanizmaları hâlâ velut kıymetlendirmek ve hükümetler arası zirvenin 7'nci toplantısını Türkiye'de bu senenin ikinci yarısında gerçekleştirmek dair hemfikiriz." niteleyerek konuştu.

Bu şahika öncesinde Dışişleri Bakanları, Bakan Yardımcıları ve gayrı bakanlıklar düzeyinde tedarik toplantıları gerçekleştirileceğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Şu anda etüt ettiğimiz, ilişkilerimizin türel altyapısını güçlendirebilecek anlaşmalar var. O anlaşmaların müzakeresini tamamlayabilirsek şahika marjında bu anlaşmaların imzasını da yapacağız." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, İspanyol mevkidaşının namına bu anlaşmaların takip edeni düşüncesince beraberinde sistem ihdas teklifi yaptığına da dikkati çekerek, "Son adım elleme beraberinde fikir. Hemen benimseme ettik ve bu mekanizmaların oluşturulması düşüncesince de yanında çalışacağız." niteleyerek konuştu.

Türkiye ile İspanya arasındaki düet ticaretin 20 bilyon dolara çıkması düşüncesince çalışmaların sürdüğüne de aksan karşıcı Çavuşoğlu, "Bu sebeple, şahika marjında iş adamlarımızı beraberinde araya getireceğiz ve iş forumu düzenleyeceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, iş insanlarının Türkiye ve İspanya'da çapraz şekilde yatırımlarını herhangi beraberinde güzeşte güneş artırdığının altını çizerek, "Sadece ticareti değil yatırımlarımızı da artırmamız gerekiyor. Firmalarımız bilhassa Afrika ve ABD bölgesi kazanmak neredeyse üçüncü devletlerde iş birliğini organizasyon eylemek düşüncesince gelecek günlerde gerçekleştireceğimiz toplantılarda neler yapacağımızı görüşeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

İspanya'nın erke dalında çelimli beraberinde altyapısı bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, defans sanayisi dalında da iş birliğinin güçlendiğini söyledi.

Bu kapsamda dü diyar defans bakanının da düzenlenecek şahika evveliyat beraberinde araya gelmesinin bahis konusu bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Türk Hava Yolları ile Airbus arasındaki meseleleri elleme beraberinde şekilde, herhangi beraberinde dü tarafın da yararına olacak biçimde hallettik. Bu da teşrikimesai yaptığımız devir neler yapabileceğimizi gösteriyor. Bundan ahir süreçte arkadaş ve bağlaşık İspanya'yla ilişkilerimizi herhangi beraberinde bölgede giriş döndürücü hâlâ elleme noktaya sağlamak düşüncesince yanında düzentileme dair kararlılığımız tamdır." dedi.

Çavuşoğlu ve Borrell 21 Ocak'ta Brüksel'de beraberinde araya gelecek

İspanya'nın Türkiye'ye AB dair verdiği dayanak düşüncesince teşekkürname fail Çavuşoğlu, "2020'de bazısı organ ülkelerle yaşadığımız mesail yardımıyla AB ile ilişkilerimizde tevettür yaşadık. Bu istek ettiğimiz beraberinde gestalt değildir. Ama bu çetin koşullarda yavuz İspanya neredeyse gayrı aklıselim, aklıselimi korumak için gayret sarfeden devletlerin dirayetiyle tevettür hesabına diyalog yeğleme edilmekte ve akıbet şahika buna mefruşat hazırladı. Şimdi AB ile ilişkilerimizde toy sayfalar ayırmak düşüncesince çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AB Konsey ve Komisyon başkanlarını Türkiye'ye çağırma ettiğini, ferda da AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile beraberinde videoteyp konuşma gerçekleştireceğini belirterek, kendisinin de 21 Ocak'ta Brüksel'de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'le beraberinde araya geleceğini söyledi.

Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi düşüncesince nice bölgede ehemmiyetli fırsatlar bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, hicret mevzusundaki mutabakatın yenilenmesi ve 18 Mart mutabakatının gözden geçirilmesi icap ettiğini tabir etti.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki diyaloğun başlatılması düşüncesince öne çıkan fırsatların değerlendirilmesi icap ettiğini de tamlayan Çavuşoğlu, "Türkiye şekilde herhangi beraberinde devir ön şartsız biçimde diyalogdan, oturup konuşmaktan yanayız. Meseleleri de fakat hakeza düzeltebiliriz gerginliği de fakat bu yöntemle azaltabiliriz niteleyerek düşünüyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, toy kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle bilhassa iktisat kazanmak neredeyse nice bölgede halkların beklentilerinin karşılanması düşüncesince yanında idman icap ettiğinin altını çizerek, "Türkiye, Avrupa'nın beraberinde parçası ve Avrupa'nın huzur karşıya kalmış olduğu mesail düşüncesince kuma çalışmaya hazır. Önümüzdeki fırsatları da Avrupa'nın ve bölgemizin sunmuş olduğu zenginlikleri de yanında istimara dair da ayrımsız biçimde hazırız. Sorunların çözümü ve hicret karışma gayrı mevzularda adaletli hata ve ağırlık paylaşımının da en elleme biçimde yapılması gerekiyor." niteleyerek konuştu.

İspanyol mevkidaşıyla elden düet ve Avrupa mevzularını değil diyalekt iş birliğinin de görüşüldüğünü dile getiren Çavuşoğlu, Libya, Doğu Akdeniz, Afrika, ve Venezuela'daki gelişmelerin de masaya yatırıldığını söyledi. Çavuşoğlu, "Bu mevzularda bilhassa siyasal süreçleri desteklemeye bitmeme edeceğiz ve bu devletlerde abra ve huzurun organizasyon edilmesi dair çalışmalarımızı hâlâ elleme eş güdümlü edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Gümrük Birliği Anlaşması güncellemesi

Çavuşoğlu, güruh sonrası matbuat çalışanlarının sorularını da yanıtladı. Türkiye ile AB arasındaki diyaloğun kâr odaklı olması icap ettiğini kail Çavuşoğlu, "Türkiye'nin AB'ye gereksinimi mevcut fakat AB'nin Türkiye'ye ihtimal hâlâ beraberinde tomar gereksinimi var. AB global beraberinde oyuncu kazanmak isterse Türkiye'ye gereksinimi var." dedi.

Kovid-19 zımnında bölgeselleşmenin ehemmiyet kazandığına ayraç fail Çavuşoğlu, "Yani hepsi gereksinimlerin en DOĞRU bölgeden realizasyon edilmesi ehemmiyet kazandı. Bunun düşüncesince de Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesi gerekiyor, Gümrük Birliği Anlaşması elden Türkiye'nin yararına mı? Hayır. Birçok AB ülkesi Türkiye'den hâlâ beraberinde tomar yararlanacaktır bu güncellemeden." değerlendirmesini yaptı.

Bu güncellemenin önüne siyasal engeller konmaması icap ettiğinin de altını çizen Çavuşoğlu, "Her dü tarafın yararına ise halkların yararına ise gerçekleştirmemiz lazım. Vize serbestisi de beraberinde taahhüttür ve bu taahhüdün hesabına gelmesi lazım." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, 18 Mart mutabakatındaki yükümlülüklerin Türkiye kabilinden hesabına getirildiğini de vurgulayarak, kontrollü hicret ve fahri yerleşme düşüncesince bu mutabakatın uygulanması icap ettiğini söyledi.

Terörle savaş mevzusunun da kuma beraberinde dava bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, Mart ayında düzenlenecek AB zirvesine yönelik, "Bu zirveden bundan sonra konkre neticeler bekliyoruz. Hepsi hazırlop mı? Kolay değil. Bunun düşüncesince de ahacık bu diyaloğumuzu arttırmamız lazım, zait ruzname yaratmaya bu arada bitmeme etmemiz geçişsiz ki neticeleri da gine bu arada elde edelim." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Mart ayındaki zirveden müeyyide çıkması dair beraberinde kaygısı olmadığına dikkati çekici Çavuşoğlu, "Böyle beraberinde bulut olsaydı esbak zirvelerde de ayrımsız biçimde buna müteveccih adamları bu doğrultuda atardık. Ama Türkiye yerinde davasında azimli beraberinde biçimde adımlar attı. Kararlı adımlar atarken Türkiye'nin gene buyana savunduğu Doğu Akdeniz'de ve alanımızda doğrulukla paylaşımdır." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin yaptırımlardan çok ilişkileri gelişmeye odaklandığını tabir ederek, "En akıbet zirvede ve eskiden zirvelerde İspanya neredeyse düşünen devletlerin sağduyusu yardımıyla ilgiler hâlâ da kötüye gitmedi ve o sebeple demin hâlâ elleme beraberinde ilişkiden ve hâlâ zait beraberinde atmosferden bahsediyoruz." niteleyerek konuştu.

"Venezuela'daki dava bu biçimde çözülemez"

Türkiye'nin Venezuela'daki yasal hükümetle ilişkileri yükseltmek ve buradaki probleminin çözümüne yardım arz eylemek düşüncesince çalıştığını tamlayan Çavuşoğlu, "Dışardan yaptırımlar karışma yegâne cepheli müdahalelerin kusur olduğuna inanıyor ve Venezuela'daki probleminin bu biçimde çözülemeyeceğini biliyoruz." dedi.

Geçmişte ülkedeki hükümet ve aykırılık arasındaki diyaloğun sağlanması düşüncesince Türkiye'nin efor gider ettiğini ve bu sayede giriş döndürücü sayıda insanoğlunun hapisten çıktığını tamlayan Çavuşoğlu, "İktidar ile aykırılık ortada hâlâ kâr odaklı, içten beraberinde diyaloğun oluşmasına kılıç de Türkiye şekilde yardım sağlayacağız. Muhalefet liderlerini bazılarıyla ister ben, gerekse Karakas'taki büyükelçimiz görüşüyor. Venezuela'da temaslarımızı da sürdüreceğiz fakat bu emek harcamaları yanında eş güdümlü edersek hâlâ elleme anlam alabileceğimizi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, İspanyol mevkidaşıyla Venezuela mevzusundaki çabaları koordineli çekmek dair uygun kaldıklarını da dile getirerek, "Uzlaşıya gerekseme var. Uzlaşının temelli olmasının yegâne yolu da tarafları beraberinde araya sağlamak ve zat aralarında bu meselelerin halledilmesine beraberinde yardım sağlamaktır. Türkiye şekilde bu çabalarımızı sürdüreceğiz." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR