Sağlık

Covid-19 yoğun bakım hemşiresi: 'Çok genç hastamız var, hepsi aşısız'

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 Yoğun Bakım hemşireleri, Covid-19 hastalarının kavi mücadelesini, otama süreçlerini ve bu süreçte yoğun bakım hemşiresinin rolünü anlattı. Yoğun bakımda geçirdikleri müşterek günlerini paylaşan hemşirelerin vatandaşlardan yeg?

Covid-19 yoğun bakım hemşiresi: 'Çok genç hastamız var, hepsi aşısız'
22-09-2021 16:07
Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde memur hemşireler yaşadıkları güçlü süreci paylaştı. 6 senedir yoğun bakım hemşiresi bulunan Belgin Davran, Covid-19 yoğun bakımında bundan böyle önce devre uyarınca hâlâ genç müşterilerini görmeye başladıklarına özen çekerek, “Pandemi süreci önce başladığında mevrut hasta popülasyonumuz ile güncel hasta profilimiz baş döndürücü değişti. Maalesef pandeminin tam ortasında fariza aldığımız düşüncesince bunu gözlemlemek, deneyimlemek ve berhayat olmak yerinde kaldık. İlk devre uyarınca hâlâ genç şahısların yoğun bakımda yattığına tanık oluyoruz. Bunların çoğunluğunu bana müşterek nesne imkânsız diyen ve dölleme yaptırmayan veya aşı dozu mevrut sıfır şahıslar oluşturuyor.

Bizler hastaların hem tedavileriyle aynı zamanda bakımlarıyla ruh bilimsel endosyonel ve fiziki şekilde ilgilenmekteyiz. Pandemide hasta yakını ikrar edemediğimiz düşüncesince topu topu süreci hastalarla baş başa yaşıyoruz. Her ne denli meraklı şekilde mesleklerimizi yürütme etsek de duygudaşlık sempatiye dönüşüyor. Aşı yaptırmayan, içtimai mesafeye uymayan, peçe kullanmayan ve özen etmeyen hastalarımızın burada ne denli güçlü süreçler yaşadıklarına tanık oluyoruz. Taburcu ettiğimiz hastalarımız da oluyor. Çok üzüldüğümüz ölüm fail hastalarımızda oluyor. Çok genç hasta yakınlarıyla karşılaşıyor, çocuklarını görüyoruz. Bu süreçleri yaşarken biz de ruh bilimsel şekilde baş döndürücü yıpranmaktayız. Pandemi süreci esas ve baş döndürücü yıpratıcı. Pandeminin bittiğini düşünmeyin. Bir hemşire şekilde size tavsiyem lütfen aşılarınızı oldun" niteleyerek konuştu.

“Bu muharebede yanımızda olun”

Yoğun Bakım hastalarının yaşadıklarını kip göstererek vatandaşların tedbiri doğrudan bırakmamasını talip 10 salname Yoğun Bakım Hemşiresi Benay Bulut, ”Pandemi sürecinde enerjik şekilde yoğun bakımda çalıştım. Bu güçlü mücadelede en baş döndürücü etkilenen gruplar ortada hemşireler toprak alıyor. Hastalarımızı hasta yakınlarından aldıktan sonradan yoğun bakım süreçlerinde hem fiziki aynı zamanda ruh bilimsel şekilde yanlarında oluyoruz. Onlar ağladığında, güldüğünde, aşındırmak yediğinde uyuduğunda, herhangi müşterek devir yanlarındaydık. Ben kişi ailemi görmezken hastalarımızla baş başa burada bugün geçirdik. Bu müddette bizlerinde ölen yakınları ve hastaları oldu. Gidemedik.

Covid-19 çağında tığ de varız düşünmek düşüncesince kendimizden fedakarlık yaptık. Bunun karşılığını da tek devir beklemedik. Pandemi sürecinde Alanya halkının bizlere dayanaklık buyurmak verdiğine inanıyoruz. Yoğun bakım derneğinin yegâne makalesi yayınlandı. Bu makaleye uyarınca yüzdelik 59 aşısız şahısların yoğun bakımlara girmiş olduğu ve etkilendiği yazıldı. Bu proses yalnızca bizim söylemlerimizde değil incelemelerden da görülmüştür. Aşısız hastalarımız yoğun bakımda hâlâ baş döndürücü etkilenmektedir. Bu muharebede sizlerde yanımızda toprak alın. Birlikte başaralım. Vakti mevrut aşılarınızı kesinlikle yaptırın" gibi konuştu.

“Covid hastaları ürkü hali yaşıyor”

3 buçuk senedir Yoğun Bakım Hemşiresi bulunan umut Yılmaz ise “Hastalarımızın ürkü halini atlatmaları düşüncesince elimizden geleni yapıyoruz. Panik yerinde bulunan hastalarımız maskeyi tutmuyorlar, menfaatlerini arama edemiyorlar. Onların indinde toprak alarak sakinleştirmeye çalışıyoruz. Şunu unutmayın. Aşı otama dönemini kolaylaştırıyor. Daha şen atlatabiliyorsunuz. Pandemi süreci biz düşüncesince yoğun ve öldürücü geçiyor. Elimizden mevrut eksiksiz mücadeleyi vermeye bitmeme ediyoruz. Evde dinlenip burada çalışmaktayız" dedi.

“Yoğun bakımlarda yatan hastalarımızın bir fazla fazla aşısız”

Yoğun bakımda yatan hastaların çoğunun aşısız bulunduğunu tamlayan Yoğun Bakım hemşiresi Duygu Atay, ”Covid çağında işe başladım. Covid hastalarını izleme buyurmak baş döndürücü sıkkın müşterek süreç. Hastalarımızın tedavilerini izole müşterek biçimde yürütüyoruz. Aralıklı faziletkâr basınçlı müvellidülhumuza verdiğimiz hastalarımız makineye bağlandıkları düşüncesince kaygılanıyorlar. Hastaları sonsuz izleme ederek korku bozukluklarını yenmeleri namına yazışma gibi oluyoruz. Hastayı izleme buyurmak bunu bildirmek korku bozukluğunu alt buyurmak bizim düşüncesince baş döndürücü şişman başağrısı oluyor. Hastalarımızla duygudaşlık yapıyoruz.

Empati sempatiye dönüşüyor. Kaybettiğimiz hastalarımızın geride kalanlarıyla baş başa bizde baş döndürücü üzülüyoruz. Bütün yoğun bakım mensupları bu hissî bağı kuruyor Çok genç hastamız var. Hepsi aşısız. Genç hastalarda maraz baş döndürücü acele ilerliyor. Herkesin yaşamının uygun akışına bitmeme etmesi düşüncesince aşınızı olun. Maske, resmiyet kurallarına uyun. Pandeminin aslında bugüne denli grup şekilde ahenk süresince fiilen hastalarımızı taburcu buyurmak düşüncesince var gücümüzle çalışmaya bitmeme edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Rıza Yanık

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR