Sağlık Bakanlığı ise mevzuyla ilişik kayıtlı müşterek izah yaparak "Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tedrisat üyelerinden Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün bebeklere kusur aşılar yapıldığına bağlı iddiaları benimseme edilemez. Mevcut aşı güvenliği ast yapımızın bu çeşit iddiaları muhik çıkarması benzer değildir. İddianın deposu üzerine Bakanlığımızca anket başlatılmıştır" ifadelerini kullandı.
Aile Hekimliği Çalışanları Federasyonu (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer ise Demirören Haber Ajansı'na meydana getirdiği açıklamada, "Kovid aşıları düşüncesince ayrı müşterek döllenme sistemi kullanılıyor. Çocukluk çağı aşılamaları ile Kovid aşıları bire müşterek sistem üstünden çalışmıyor. O sebeple ailelerimizin çocukluk çağı aşılarını yaptırmakta katiyen duraksama etmemesi gerekli. Çünkü bugün kızamık yahut bebek felci, çocuklarda Kovid'den hâlâ müşterek tomar ahiret yolculuğu yahut sakatlığa sefer açıyor" dedi.
"ÇOCUKLARDA KIZAMIK, KOVİD'DEN DAHA TEHLİKELİ"
Sağlık Bakanlığı verilerine mucibince yılda averaj 1 milyon 200 bin 0-24 ay grubu bebeğe çocukluk çağı aşıları yapılıyor. ASM'lerde başkaca 48. Ay ve 13 gözyaşı ekol çağı grubu aşılamaları da gerçekleştiriliyor.
Yılda kısaca 4.5 milyon düze hoppadak bebeklik çağı aşısı namına uygulanıyor. Türkiye'nin çocukluk çağı aşılamalarında Avrupa birincisi olduğuna ayraç fail AHESEN Başkanı Dr. Özer, "Maalesef İzmir'den mutsuz müşterek izah geldi. Belki hakeza müşterek fenomen olmuştur fakat bunun münferit müşterek fenomen bulunduğu akıllardan çıkmamalı. Zaten vakası adli makamlar inceliyor gereği yapılacaktır. Bugün katı baş döndürücü hastalarımız da mevzuyla ilişik bizlere devir yaptılar. Türkiye sonuç 15 senedir aşılamada Avrupa birincisi, çocukluk çağı aşı oranlarımız yüzdelik 95'in üzerinde. Çocukluk çağı aşılarını baş döndürücü önemsiyoruz. Çünkü o rahatsızlıkların müşterek çoğu, söz gelişi kızamık, Kovid'den hâlâ öldürücü" dedi.
"KIZAMIK GEÇİREN BİR ÇOCUK YILLAR SONRA FELÇ OLABİLİR"
Kızamık nâkil müşterek çocuğun 10-20 sene sonradan sekte nakil riskinin olduğuna da ayraç fail Dr. Özer, "Çevremizde özürlü müşterilerini görmüşüzdür, o şahısların bir çok çok polyo (çocuk felci) hastalığından sonradan anca oldular. Ama sonuç zamanlarda kılıç bunları görmüyoruz. Bu da döllenme sayesinde. Aşılamada dü kıta ehemmiyetli nesne var. Bir, aşıyı baş döndürücü elleme korumanız gerekiyor, dü vaktiyle yapmanız gerekiyor. Bizim sistemimiz, bu anlamda baş döndürücü dobra müşterek sistem. Aşı fabrikadan çıktığında ülkemize girmiş bulunduğu andan itibaren en herşeyden ilk olarak ısı denetimi baş döndürücü disiplin müşterek biçimde yapılıyor. Her saniye elektronik ortamda kaydediliyor bu takipler. Bizim karı sağlığı merkezlerine geldikten sonradan da o strateji bitmeme ediyor. Son kullanıcıya kısaca ve bebeğimize yaptığımız anne denli aşının 2-8 derecede saklandığını baş döndürücü elleme biliyoruz. Eğer aksayan müşterek boyut olursa filhakika sistem bizlere çabucak ihtar veriyor ve o aşılar imha ediliyor" şeklinde konuştu.
"KOVİD VE ÇOCUKLUK AŞILARI FARKLI BİR SİSTEMLE İZLENİYOR"
Aşının uygulanması ve vaktiyle yapılması dair da karı hekimliklerinde geçer döllenme programlarına ilgi çekici Dr. Özer, Kovid aşılamasında geçer sistemle bu ikisinin farklı bulunduğunu belirtti ve laflarını şöyleki sürdürdü:
"Aile sağlığı çalışanlarımızın kuma kullandığı programlar bunlar. Kime, ne aşının, ne ayda yapılacağı filhakika sistemde kayıtlı. Çocuk getirilmiş bulunduğu devir en herşeyden ilk olarak aşının barkodunu okutuyorsunuz. Ekstra müşterek boyut varsa, müşterek yazık varsa sistem filhakika kendinden uyarıyor. Kovid aşılarının takip edeni ise ayrı müşterek programla yapılıyor. Bu anlamda da fark buyurmak baş döndürücü kolay. Ayrıca başta Alman aşısı namına bildik Kovid aşısı filhakika 6'lı dozlar gibi yapılıyor. Oysa çocukluk çağı aşılarının bir çok çok tekli dozlar halinde. Çoklu düze bulunan biricik aşı var, o da ince ağrı aşısı. O ikisinin de birbirine karışması benzer değil. Ben ailelerimize hoppadak şurası beyan buyurmak istiyorum: Nasıl bundan geçmiş güven içinde gelip çocuklarını aşılattılarsa, ego de özlük çocuklarıma burada aşı yaptırdıysam, bundan hakeza da aşılamalarımızı yaptırmaya bitmeme etmemiz gerekiyor. Bu mevzuda hakkıyla baş döndürücü değerli müşterek ülkeyiz."
"RANDEVU SAATLERİ BİLE FARKLI"
İstanbul Hamit Demir Aile Sağlığı Merkezi Hemşiresi İlknur Kuvat ise randevularda da çocukluk çağı aşılamaları ile Kovid aşılamalarının farklı saatlerde yapıldığına ayraç ederek "Bebeklik çağı aşılarını sabahleyin 11:00'e denli alıyoruz. Sabah saatlerinde yani. Kovid aşılamaları hâlâ koyu bulunduğu düşüncesince 11.00'den sonradan da hâlâ derinlemesine süreyi o aşılamalara ayırıyoruz. Dolayısıyla bu manada da kargaşa olması benzer değil" gibi konuştu.
KAYNAK : DHA