Gündem

CHP’li eski belediye başkanı vefat etti

Gaziantep’te 12 Eylül 1980 darbesinde baskıyla görevden alınan dönemin CHP’li Belediye Başkanı Sebahattin Demirel, hapis ve işkence döneminin ardından yakalandığı solunum yetmezliği ve nefes darlığı hastalığına yenik düştü. Demirel, son yolculuğuna dualarla uğurlandı.

CHP’li eski belediye başkanı vefat etti
27-12-2015 12:58
Gaziantep’in İslahiye ilçesinde genç yaşlarında spora başlayan ve 21 yaşında oynadığı İslahiyespor’un takım kaptanlığına kadar yükselen Sebahattin Demirel, CHP’den atıldığı siyasette gençlerin desteği ile İslahiye Belediye Başkanı seçildi. Belediye Başkanlığı görevinin yanında 1978 yılında da İslahiyespor’un Kulüp Başkanı olan Demirel, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından cunta yönetimi tarafından görevden alındı. Ardından gözaltına alınarak hapse atılan Demirel, yaklaşık 4 ay süren işkence ve cezaevi döneminin ardından yeniden özgürlüğüne kavuştu. Bu dönemlerde solunum yetmezliği ve nefes darlığı başlayan Demirel’in, yaşadığı sıkıntıların üzerine başladığı sigara nedeniyle hastalığı ilerlerken, sağlık durumu daha da kötüleşti. Son yıllarda durumu ağırlaşan ve Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde, tedavi altında tutulan Demirel, yaşam mücadelesini kaybetti. Türkiye Futbol Federasyonu delegeliği de yapan Demirel, İslahiye Dervişiye Cami’de öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından aile mezarlığında defnedildi.

Evli ve biri erkek 3 çocuk babası Demirel’in cenazesine, kentteki arkadaşları, darbe dönemi öncesi kurduğu çalışma ekibindeki arkadaşları, yakınları, sevenleri ve vatandaşlar katıldı.


DÖNEMİN ŞAHİTLERİ ANLATTI



1980 yılında İslahiye Belediyesi’nde işe başlayan Hüseyin Dönmez, kendisinin işe başladıktan bir ay sonra darbe olduğunu ifade etti. İhtilalden bir süre sonra Demirel’in Belediye Başkanlığı görevinden alındığını belirten Dönmez, belediyede yaşanan süreci anlattı. Dönmez, "İhtilalden sonra bir dönem kaymakamlar baktı. Sonra bir subay atandı, yüzbaşı görevlendirildi. O zaman siyasi otorite ortadan kaldırılmıştı. Onların da baskısıyla Belediye Başkanı Sebahattin Bey, fazla dayanamadı. İsteklerine cevap vermedi. En sonunda görevden alındı. Yerine atamayla başka isimler görevlendirildi. Onlar da gönderildi. Bu süreçte 3-4 belediye başkanı değişti" dedi. 

Daha öncesinde Sümerbank Müdürlüğü de yapan Sebahattin Demirel’i halkın sevdiği, mütevazi, gençliğin ekolü olmuş bir insan olarak tanıtan Dönmez, "Gerçekten gençliğe ve ilçeye, hizmete önem veren bir insandı. Bir çok insanı ekmek sahibi yaptı. Çok dürüst nizami ve iyi bir insandı" diye konuştu. 

Darbe döneminde CHP’nin İslahiye ilçe yönetiminde olan ve ilçedeki Halk Evleri Derneği Başkanı olan İsmail Taşkın ise Sebahattin Demirel’in 1977 yılında parti ön seçimini demokratik bir mücadele ile kazandığını ve ardından girdiği yerel seçimlerde belediye başkanı olduğunu kaydetti. Demirel’in 12 Eylül darbesi öncesindeki 3 yılda dönemin kısıtlı imkanlarında hizmet üretmeye çalıştığını kaydeden Taşkın, Demirel’in görevden alınmasından sonra yaşadıklarını anlattı. Taşkın, "12 Eylül darbesi ile görevden alındı. Gözaltına alındı. İşkence gördü. kardeşleri ve ailesinin diğer fertleri gözaltına alındı. Ailesi de işkence gördü. 12 Eylül’ün kendisinde bırakmış olduğu izler, ölümünü erkene aldı. Erken ölümüne sebep olduğunu söyleyebilirim" ifadelerine yer verdi.

Taşkın, 71 yaşında yaşamını yitiren Demirel’in geride bir çok eser bırakarak yaşamına veda ettiğini belirterek, Demirel’in ölümününden büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR