“10 aydır yaşanan pandemi sürecinin en ağır faturasını esnafımız ödedi, ödemeye de devam ediyor” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Hükümetin esnafa yeterli desteği sağlamadığı bu zor şartlar altında işletmelerin büyük bir kısmının pandeminin yaşandığı ikinci dalgadan çıkamayacağı belirti.
“Hükümetin açıkladığı ve ne zaman yapılacağı dahi belli olmayan 750 ile 500 lira kira desteği esnafın faturalarına bile yetmez” diyen Yılmazkaya, “Sinemaların kapalı olduğu bir dönemde yerli-yabancı film gösterimlerinden alınan eğlence vergisini sıfırlama kararı esnafla dalga geçmekten başka bir şey değildir. Esnafın vergisi dururken, hem faiz artırıp hem de hazine bonosu, tahvil, hisse senedinden elde edilen yüksek tutarlı faizi gelirlerinde verginin sıfırlanması, esnafa değil yabancı-yerli servet ve sıcak para sahiplerine destektir!” dedi.
Yılmazkaya, “Mart ayından bu yana en ağır etkisini yaşayan esnaf ve işletmeler AKP Hükümetinin açıkladığı destek paketinden umduğunu bulamadı. En azından asgari ücret düzeyinde bir destek sağlanırsa, verilen kredilerin süresi faizsiz uzatılırsa, 10 aydır kapısını açamayan esnafımıza bir nebze fayda sağlar” ifadelerini kullandı.
Ne Zaman Ödeneceği Belli Olmayan ve Her Esnafa Ödenmeyecek Bu Destek Paketin Bir Anlamı Yok!
Esnafın durumu ve hükümetin açıkladığı destek paketiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ayrıntılara yer verdi;
“Saraydan bakınca esnafın ne kadar zor durumda olduğu anlaşılmıyor ama esnafımız gerçekten zor durumda. Ne zaman ödeneceği belli olmayan 750 ila 500 liralık kira desteği ile 1000 TL'lik hibe desteği esnafın elektriğini suyunu ancak karşılar. Gerçekçi olmak gerekirse, ne zaman ödeneceği belli olmayan ve her esnafa ödenmeyecek olan bu destek paketinin pekte bir anlamı yok. İki hafta önce açıklanan esnafa dönük 5 milyar TL tutarındaki destek paketi 14 Aralık'tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Mevcut salgın ve ekonomik kriz ortamında fazla bir anlam ifade etmeyen bu desteklerin en geniş şekilde esnaf odalarına kayıtlı tüm esnaf kesimi için uygulamaya konulması gereklidir. Ama görmekteyiz ki İktidar sırf ‘esnafa bir şey yaptık' diyebilmek için kamuoyunda algı yaratma çabasındadır. Bu yıl sadece faiz ödemelerine 137 milyar ayıran, 2021 bütçesinde faize 50 milyar TL daha ilave ederek faiz ödemelerinin tutarını 179,5 milyar düzeyine çıkartan iktidar, milyonlarca esnafa ise faize ayrılan paranın neredeyse 40'ta birini layık görüyor. Daha da önemlisi destek paketiyle birlikte yayınlanan bazı vergi indirimleri, KDV, Gelir Vergisi, Stopaj sıfırlama içerikli kararlar ise esnafa değil yerli-yabancı servet sahiplerine destek niteliğindedir. Faiz gelirlerinde verginin sıfırlanması, Korona aşısı ithalatçılarına kazanç kapısı aralamanın ötesinde bu kararlar esnafla, toplumla, yaşanan sorunların ciddiyetiyle alay etmektir” ifadelerini kullandı.