Milletvekili Eczacı Kaplan, Sağlık Bakanlığı Bütçesi görüşmelerinde söz alarak “Bu ülkede 48 bin Eczacı meslektaşım, 80 bine yakın eczane çalışanı, 46 bine yakın Eczane var. Bugün bu Eczanelerin yarısına yakın iflas etme noktasında. Peki neden? AK Parti’nin yok saydığı, hiçbir sorunu çözemediği beceriksiz düzensiz politikasından. 2009 yılından bu yana değişmeyen ilaç fiyat kararnamesi yüzünden Eczanelerimiz beli büküldü. Ekonomik krizinde en tavan yaptığı böyle bir zamanda Eczacılarımız çaresiz durumda. Öyle bir durum ki artık Eczacılar depolarına olan borçlarını kredi çekerek, arabasını, evini satarak ödeyecek duruma geldi. Ekonomik kriz ve dalgalanan döviz kuru yüzünden ilaç fiyatları ciddi derecede arttı. Bu durumdan hem vatandaşlarımız hem de Eczacılarımız etkilendi. İlaçlar cep yakıyor.Artık eczanelerde de, bakkallar gibi veresiye defteri tutuyor. Vatandaşlarımız ilaç almada zorluk yaşarken, Eczacılarımızın kar oranı düştü. Şu an ülkemizde ciddi bir ilaç yokluğu sıkıntısı yaşanıyor. Kanser, diabet, kalp gibi kronik hastalıkların ilaçları bulunamıyor. İlacı bulamayan vatandaşlarımız ile Eczacılarımız karşı karşıya geliyor. Bu konuda herhangi bir çalışmanız var mıdır?” sorusunu yöneltti.
HALK SAĞLIĞINI DAHA FAZLA TEHLİKEYE ATMAYIN!
Eczacıların birçok sorununa dikkat çeken Milletvekili, “Bir diğer önemli konu: muadil ilaç dahi yok. Muadil ilaç bulamayınca; eczacılarımızla vatandaşlarımız karşı karşıya geliyor. Eczacılarımızla vatandaşlarımızın karşı karşıya gelmemesi için Muadil ilaç ile ilgili daha fazla bilgilendirme yapılmalıdır. Yine aynı şekilde devletin aldığı muayene ücretinin bedava tahsildarlığını Eczacılarımız yaptığı için, vatandaşlarımızla sık sık gerilim yaşıyor. Özellikle pandemiden bu yana kullanımı artan besin takviyesi, bağışıklık güçlendirici sağlık ürünleri, besin takviyeleri AVM’lerde, marketlerde, internet sitelerinde, zincir marketlerinde, ilaç satılıyor. Dolayısıyla toplum sağlığı tehlikeye atılıyor. Sağlık ve sağlığa dair tüm ürünlerin sadece Eczanelerde satılması gerekmekteyken sağlık için değil para için bu işi yapan firmaların önüne geçilmiyor. Yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Halk sağlığımızı daha fazla tehlikeye atmayın. Başka bir önemli konu ilaçta reklamın yapılması. Yine toplum sağlığı yerine, cebini doldurmayı hedefleyen ilaç sanayi ve reklam şirketlerinin önüne geçilmiyor. Sağlığın reklamı olmaz, ilaçta reklamın önüne geçilmesi gerekiyor.” diye ifade etti.
KAMU KURUMLARINDA ÇALIŞAN ECZACILARIMIZI NEDEN GÖRMEZDEN GELİYORSUNUZ?
Konuşmasının devamında “Kamu kurumlarında çalışan Eczacılarımızı Sağlık Bakanı neden görmezden geliyorsunuz? Kurumlar arası aylık gelirin düzenlenmesi, maaş ve özlük haklarının düzeltilmesi elzem hale gelmişken görmedim, duymadım, bilmiyorum diyorsunuz. Pandemide en çok sıkıntıyı sağlıkçılarımız yaşadı. Bunların başında Eczacılarımız da geldi. En başta etkin bir şekilde yapılmayan aşı, aşı yokluğu 77 Eczacımız, 24 Eczane teknisyenimizin canını aldı. Buradan bir kez daha yaşamlarını yitiren meslektaşlarıma Allah’tan rahmet diliyor, saygıyla anıyorum” dedi.
27 KASIMDA MEYDANLARDA OLACAĞIZ!
Konuşmasının devamında Eczacıların bu ülkenin üvey evladı olmadığının altını çizen Kaplan, 27 Kasım Büyük Eczacı Mitingi’nde olacaklarını dile getirerek, “Eczacılarımız, halka kamu adına sağlık hizmeti sunan sağlık emekçileridir. Eczacılarımızın mesleki gelişim ve eğitim faaliyetleri nedeniyle uluslararası ilaç sektörüyle ilgili araştırma ve gelişmeleri takip etmek açısından uluslararası toplantı, konferans, eğitim, seminer, sempozyum, araştırma faaliyetleri ve kongrelere sürekli katılım sağlamaktadırlar. Bu nedenle Tüm bu nedenlerle kamu hizmeti gören kamuda, özel sektörde çalışan eczacılara ve eczane eczacılarımıza yeşil pasaport hakkı tanınmalıdır. Eczacılarımız üvey evlat değildir, olmayacaktır da! 27 Kasım’da Büyük Eczacı Mitingi’nde tüm Eczacılarımız bu haklarını almak ve hak ettikleri değeri kazanmak için Ankara Anıtpark’ta olacak. Haklarımızı sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz” diye belirtti.