Ekonomi

Ceketini alıp köyüne döndü! 400 dönüm araziden yüksek gelir elde ediyor

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde ortak müddet baytar doktorluk yaptıktan sonraları mesleğini bırakarak memleketi Adıyaman'ın Besni ilçesine yerleşen Numan Sunar, tarım yüksek mühendisi benzeri Rabia Sunar ile beraberce badem yetiştiriyor.

Ceketini alıp köyüne döndü! 400 dönüm araziden yüksek gelir elde ediyor
23-09-2021 13:47

Şehir hayatından sıkılan ve 20 sene ilk Besni'nin Konuklu köyüne yerleşen Numan Sunar, ailesine ilgili 800 dönümlük taş, kayaç ve arızalı araziyi iş makineleriyle temizleterek tarıma müsait duruma getirdi.

Arazinin tahminî 400 dönümlük kısmına badem ağacı çalı Sunar ve eşi, yılda 100 titrem badem imal ederek dünya ekonomisine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.

Sunar, AA muhabirine, 1986 senesinde Besni'den Kocaeli'nin Gölcük ilçesine taşındıklarını, ortaöğretim sonra İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesini bitirdiğini söyledi.

Kocaeli'de baytar doktor adına çalışırken kom ihdas hayalini gerçekleştirmeye değişmeyen verdiği özetleyen Sunar, "Tabiri caizse ceketimi aldım köyüme geldim." dedi.

Sunar, en şişman destekçisinin benzeri bulunduğunu tabir etti. Sunar, "Eşim tarım mühendisi, burada fasile firması kadar çalışıyoruz. Bizim tabii danışmanlığımızı yapıyor, bana araştırma görevlisi oluyor, çare gübreleme ve sulama dair destekleri oluyor." dedi.

Rabia Sunar da dobra ekincilik uygulamalarıyla dosdoğru mahsulat ürettiklerini dile getirdi. Yaklaşık 12 bin olmuş ağaçları bulunduğunu tamlayan Sunar, "Kadın müteşebbis peyda etmek devlet verici.

Her avrat başarır, başta atılganlık baş döndürücü önemli. Eğitim ve dayanaklık etmek de olursa başaramayacakları birlikte nesne yoktur. Bize desteklerini esirgemeyen Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsüne teşekkürname ederiz." diyerek konuştu.

18 BİN TON BADEM YETİŞTİRİLİYOR 

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde işyar tarım mühendisi Ali Yetkin de Adıyaman'da badem yetiştiriciliğine koyu istem bulunduğunu söyledi.

Adıyaman'ın 2020 yılı verilerine gereğince Türkiye'de badem ekimi sahası itibarıyla birlikte numara tam arazi aldığını tabir fail Yekin, "İlimizde 78 bin dekar bölgede badem ekili.

Üretim adına ise 18 bin tonla ikinci tam arazi alıyoruz. Badem Adıyaman'da nice ürüne seçenek verim adına yetiştirilmektedir. Verimi ve geliri yüksek bulunduğu düşüncesince çiftçinin sevilmiş bulunduğu birlikte üründür." dedi.

KAYNAK : AA
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR