Dünya

Bulgaristan'da halk yarın milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek

Bulgaristan'da yarın 6 milyon 355 bin seçmen parlamentodaki 240 milletvekilini seçmek için sandık başına gidecek.

Bulgaristan'da halk yarın milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek
04-04-2021 00:06
Sofiya

Seçim yasasında da yer verilen bir maddeye göre, ülkede seçimden önceki siyasi propagandanın yasak olduÄŸu gün “düşünme günü” kabul ediliyor.

Ülkede yarın 07.00-20.00 saatlerinde kayıtlı 6 milyon 355 bin 633 seçmen sandık başına gidebilecek.

Merkez Seçim Komisyonu, 30 parti ve koalisyonun gösterdiği 6 bin 895 aday arasından ülkenin parlamentoda yer bulacak 240 milletvekilinin isimlerinin belirleneceğini duyurdu.

Bulgaristan’da 11 bin 983, yurt dışında ise 465 seçim yeri açılacak. Ä°lk kez kağıt pusulaya alternatif sunan 9 bin 398 seçim makinası kurulacak.

Ülkede, 1989 yılında demokrasiye geçişinden sonra 11. kez yapılacak seçim ilk kez yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dolayısıyla bir salgın ortamında gerçekleşecek. Karantinada bulunan 2 bin 500 kişi seyyar sandıklara oy verebilecek. 31 seçim bölgesinde sandık başında görev yapacak 80 bin kişilik personelin yarısı virüse karşı gönüllü olarak aşılandı. Seçim yerlerinde her türlü güvenlik ve sağlık önlemleri alınacak.

BaÅŸbakan Boyko Borisov’un 4 yıldır iktidar ortağı olan ırkçı ve aşırı milliyetçi BirleÅŸik Vatanseverler (OP) koalisyonunun baskıcı ısrarı üzerine Avrupa BirliÄŸi (AB) dışındaki ülkelerde sadece 35’er sandık kurulabilecek. Böylece binlerce Bulgaristan vatandaşının yaÅŸadığı Türkiye’de de oy kullanımında ciddi sıkıntılar yaÅŸanması bekleniyor.

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı seçimin güvenliğini sağlamak üzere ülke genelinde 20 bin polis ve 8 bin itfaiye personeli görevlendirdi.

Salgın gölgesindeki beklentiler

Gallup Internatinal'ın ülke genelinde yaptığı anket sonuçları, 7 parti ve koalisyon parlamentonun yüzde 4'lük barajını aşabileceğini gösteriyor.

Buna göre, iktidardaki Bulgaristan’ın Avrupa GeleceÄŸi İçin YurttaÅŸlar (GERB) partisinin oyların yüzde 28,2’sini, ana muhalefetteki Rusya yanlısı ve komünist kökenli Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP) yüzde 20,8'ini, şöhretiyle kampanya yapmadan seçime katılan Slavi Trifonov’un kurduÄŸu Böyle Bir Halk Var (Ä°TN) Partisinin de yüzde 12,9'unu alması bekleniyor.

Ãœyelerinin çoÄŸunluÄŸunu Türklerin oluÅŸturduÄŸu hak ve Özgürlükler Hareketinin oyların yüzde 12,7’sini alması öngörülüyor.

Borisov hükümetine karşı kurulan saÄŸcı, kent soylu vatandaÅŸların katıldığı Demokratik Bulgaristan (DB) ve solcu “AyaÄŸa Kalk! Mafya Dışarı” koalisyonu ve hükümete destek veren, Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov’un lideri olduÄŸu İç Makedon-Edirne Ä°htilal Örgütü (VMRO) ve Türk, Müslümanların yanı sıra tüm azınlıklara ve komÅŸu Kuzey Makedoya’ya karşı siyaset yürüten VMRO parlamentoya girme ÅŸansına sahip güçler arasında görülüyor.

Bu arada, halk, Kovid-19 salgını nedeniyle sönük ve ağırlıklı olarak medya ortamında geçen kampanyaya düşük ilgi gösterdi.

CumhurbaÅŸkanı Rumen Radev tarafından “mafyayla sıkı iliÅŸkileri olduÄŸu” ileri sürülen Borisov seçim öncesi süreçte rakipleriyle karşılaÅŸmaktan kaçındı. Kamuoyu araÅŸtırma sonuçlarına güvenen Borisov, 10 yıldır yönettiÄŸi ülkede 4. kez baÅŸbakan olmaya hazırlanıyor.

Gözlemciler ise zıt görüşlü güçlerle oluşturulacak parlamentoda bir iktidar koalisyonunun zor kurulacağını öne sürüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR