Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bel fıtığı ağrılarına, ameliyatsız ve kesisiz bir şekilde son vermek mümkün dedi. Bel Fıtığı rahatsızlıkları ile ilgili konuşan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. İrfan Koca, Toplumda yaygın görülen, sosyal ve ekonomik olarak ciddi sonuçlar doğuran bir sağlık sorunu olan boyun ve bel fıtıklarında hastaların %95-99’u ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebildiği söyledi.
Toplumda çok sık görülen rahatsızlıklardan biri olan bel fıtığı hakkında Mega Haber’e konuşan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. İrfan Koca, hastalığın ilk belirtileri arasında bel ağrısının yer aldığını belirtti. Doç. Dr. İrfan Koca Bel, “Bel Fıtığı, bel bölgesinde bulunan omurların arasındaki diskin etrafındaki zarların yırtılması sonucu diskin belden bacağa gelen sinirleri sıkıştırması olarak ifade edilebilir” ifadelerini kullandı.
Bel fıtığından mustarip hastaların genellikle bel ve/veya bacak ağrısı, ayaklarda uyuşma, yürümede zorluk şikâyetleri ile kendilerine başvurduğunu ifade eden Doç. Dr. İrfan Koca, “Bel ağrısı olmayan, sağlıklı insanların çoğunda da boyunda ve belde ileri düzeyde olmayan fıtıklar tespit ediliyor. Boyun ve/veya kol ağrısı veya bel ve/veya bacak ağrısı şikâyeti ile başvuran hastalarda öncelikli olarak hastanın şikâyetlerinin boyun veya bel fıtığından kaynaklanıp kaynaklanmadığı ve fıtıktan kaynaklanıyorsa, eşlik eden ilave problem olup olmadığı; hastanın öykü, muayene ve tetkiklerinin dikkatli olarak değerlendirilmesi ile netleştirilmelidir” dedi.
BEL FITIKLARINDA TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Bel Fıtığı tedavisi hakkında konuşan Doç. Dr. İrfan Koca, “Yapılan bilimsel çalışmalarda boyun ve bel fıtıklarında hastaların %95-99’u ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebildiği ortaya çıkmıştır. Bel fıtığı tedavisinde temel yaklaşımımız çok özel durumlar dışında ameliyatın son çare olarak değerlendirilmesidir. Eğer ilerlemiş ve belden bacağa giden sinirlere ciddi olarak baskı yapan fıtık yoksa ameliyat dışı tüm tedavilere yanıtsızlık mevcut değilse, bacaklarda veya ayaklarda güç kaybı yoksa idrar ve büyük abdest kaçırma bulunmuyorsa kesinlikle ameliyat dışı tedavi seçeneklerinden hastanın mevcut kliniğine uygun bir tedavi ve takip protokolü belirlenmelidir” ifadelerini kullandı.
Koca, kişiyi gündelik hayatından alıkoyacak ağrılara neden olabilen bel fıtığının fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıyla başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini söyleyerek; “Bel fıtığının fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi kapsamında Boyun ve bel fıtıkları için, birçok yan etkileri bulunan ağrı kesicilerden ve ameliyattan hastayı kurtaran bütüncül tedavi seçenekleri olarak; Nöral Terapi, Ozon tedavisi, Akupunktur, Kuru iğne tedavisi, Proloterapi, PRP tedavisi, Mezoterapi, Manuel Terapi, Meridyen Tedavisi, Egzersiz, Ergonomi eğitimi, Kinezyobant, Tıbbi hacamat, Hirudoterapi tedavisileri ve fitoterapi gibi çeşitli yöntemler de kullanılmaktadır”diye konuştu.