Kültür

Bakan Soylu, Siirt'te vatandaşlarla birlikte 'Işık hadisesini' izledi

Siirt'te sabahleyin namazında bir araya mevrut vatandaşlar, İbrahim Hakkı hazretlerinin 256 sene ilkin yaptırdığı kudret düzeneğiyle güneşin ilkin ışınlarının hocası İsmail Fakirullah hazretlerinin başucunu aydınlattığı 'Işık hadisesini' candan izledi. Programa İçişle

Bakan Soylu, Siirt'te vatandaşlarla birlikte 'Işık hadisesini' izledi
23-09-2021 10:08

Siirt Tillo'da 257 sene ilkin İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah hazretleri düşüncesince meydana getirdiği dizge sebebiyle güneşin mezarın başucunu aydınlatması sabahleyin saatlerinde yurttaşlar kabilinden candan izlendi. Türkiye'nin ayrımlı illerinden mevrut vatandaşlar, 257 sene ilkin zamanın yıldız bilimi dehası İbrahim Hakkı hazretlerinin hocası İsmail Fakirullah hazretlerinin sandukasının başucunu aydınlatması düşüncesince yaptırdığı ve biraz sene ilkin UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil bulunan 'Işık hadisesini' eğlenmek düşüncesince Siirt'in Tillo ilçesine geldi. Vatandaşların etkinliği izlemeleri düşüncesince meydana dev led görüntülük kuruldu. Davetliler, sayaç 06.17'de sabahın geçmiş ışıklarıyla güneşin aydınlattığı türbeye yansıyan hadiseyi örtüsüz gözle izledi.

Işık hadisesini eğlenmek düşüncesince ilçeye geldiğini dile getiren Şakir Özmazı anlı şanlı vatandaş, rastgele sene bu manalı vakaya şahitlik buyurmak düşüncesince ailesiyle bu arada geldiklerini söyledi. Özmazı, "Tillo'da seherin vaktinde gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 1734 sene ilkin İbrahim Hakkı hazretleri hocası İsmail Fakirullah hazretleri hesabına meydana getirdiği tarih hadisesini 257 sene öncesini heyecanla gine burada şehadet buyurmak düşüncesince bir araya geldik. Hocasına meydana getirdiği bu dizge bir vefa bir hürmet ifadesi şekilde çağ tün eşitliği tarihlerinde 21 Mart ile 23 Eylülde akıntı etmektedir. Tillo'nun adının manası efdal ervah yurdu hakeza bir mekanda tinsel bir iklim solunum buyurmak az daha ve bir araya geldik. Allah'a ne denli şükredersek azdır" dedi.

3 senedir bu tinsel atmosferi hayatta olmak düşüncesince Gaziantep'ten buraya geldiğini tamlayan Şehriban Gülerlen anlı şanlı vatandaş ise bu sene gerçekleşen enerji hadisesine bir kat elan tutanak olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Gülerlen, "3 senedir geliyoruz buraya. 2 kat mart ayında gelmiştik. İlk kat ilkgüz ayında geliyoruz. Gayet heyecanlıyız. 257 sene ilkin meydana getirilen bir düzeneğe hürmet icabı nice insanoğlunun buraya gelmesi editör ki talih donör bizde başkaca gururluyuz, heyecanlıyız, sevinçliyiz, mutluyuz" niteleyerek konuştu. Türk Kızılay Siirt Şubesi kabilinden vatandaşlara çorba ve düğürcük ikramında bulunuldu.

Programa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da katıldı.

Işık Hadisesi

18. Yüzyılda muammer ehemmiyetli bir bilgelik adamı bulunan İbrahim Hakkı hazretlerinin 18. asrın ortalarında zirvesinde bulunduğu yıldız bilimi bilgisini kullanarak kurduğu sistemle güneşin ekvatora sarp düşmüş bulunduğu ve böylelikle çağ ve gecenin eşitlendiği çağ tün eşitliği günleri 21 Mart ve 23 Eylül'de tarih ışınları, türbe içerisindeki hocası İsmail Fakirullah hazretlerinin kabri başına düşüyor. 'Işık hadisesi' yahut 'Güneş hadisesi' şekilde tanıdık bu sistem, türbenin restore edilmiş bulunduğu 1960'lı yılların başına denli da çalıştı. Restorasyon esnasında türbenin özgün yapısında tebeddülat olunca meslek çalışmadı. Daha sonradan meydana getirilen çalışmalarla meslek baştan çalıştırılmaya başlandı. Işık hadisesinin gerçekleştiği türbe, bir şişman ve dü ıvır zıvır kubbenin örttüğü dü oda, bir avlu ile 8 köşeli ve 10 m. yüksekliğinde bir kuleden ibarettir. Her sene geceleyin ve gündüzün denk bulunduğu 21 Mart ve 23 Eylülde 'Işık hadisesi' türbede gerçekleşmektedir. İbrahim Hakkı hazretleri, Tillo'nun 3-4 kilometre doğusunda bir bayır üstünde harçsız taşlarla bir engel yaptırır. Halk ortada Kal'at-ül Üstad niteleyerek tanıdık bu duvarın etkisiyle dünkü doğan güneşin geçmiş ışınları türbenin tümünü gölgede bırakırken, duvarda mevcut 40 ile 50 santim ebadındaki pencereden güzeşte tarih ışınları türbe kulesinin penceresine ve ordan da gönüllenmek vasıtasıyla türbe penceresinden İsmail Fakirullah hazretlerinin sandukasının başucunu aydınlatmaktadır. İbrahim Hakkı hazretleri, bu sistemle ilgilendiren olarak, "Yeni senenin geçmiş güneşi şayet hocamın başucuna düşmezse ego o güneşi neyleyim" niteleyerek hocası İsmail Fakirullah hazretlerine erinç bulunan saygısını göstermektedir.

Selami Deniz
 

İLGİLİ HABER
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şırnakta Akif filminin galasına katıldı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şırnak'ta Akif filminin galasına katıldı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR