Ekonomi

Ayakkabı sektörü üretim ve ihracatta rekor kırıyor

Bir vakitler korkordatolarla anılan pabuç sektöründe üretim ve ihracat rekorları kırılırken, öge bulamamaktan müşteki sektör temsilcileri bu mevzuda çabucak toy dizge okulları açılması icap ettiğini belirtiyor.

Ayakkabı sektörü üretim ve ihracatta rekor kırıyor
23-09-2021 12:18

Üretim zincirindeki derinliğine vadeli çekler ve kontrolsüz mağazalaşma üzere nedenlerle müstevli evveliyat yaşanmış olan konuşu dalgalanmalardan en aşırı etkilenen sektörler ortada arazi meydan pabuç sektörü, aradan güzeşte müddette yaşanmış olan sıkıntılardan öğüt çıkararak baştan toparlandı.

Üretim ayağında 18 kocaoğlan bulan vadeler 6 taban denli kısalırken, global salgınla baş başa Uzakdoğu tedbir zincirinin kırılması, Rusya, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden ilginin artması, Avrupa ülkelerinin üretim düşüncesince rotayı Türkiye'ye çevirmesi sektörde rekorları ötekisi peşine getirdi.

Geçen sene müstevli zımnında ihracatta 2019 paralelinde kapatan pabuç sektörü, bu sene dünkü rekorlara imza atmaya başladı.

8 ayda güzeşte senenin bire ortak zamanına gereğince yüzdelik 23,7 küsurat pabuç ihracatında 674 milyon dolarla topu topu zamanların ocak-ağustos devri rekoru kırıldı.

Bu süreçte en erdemli ihracat 62 milyon dolarla Rusya'ya yapılırken, onu, 51 milyon dolarla Irak, 46 milyon dolarla Almanya, 36 milyon dolarla İspanya izleme etti. En aşırı ihracat meydana getirilen devletler ortada Romanya, İsrail, İtalya, İngiltere, Hollanda ve Polonya da arazi aldı.

Yıl böylecene pabuç ihracatında 1 bilyon dolar barajının geçmiş defa aşılacağını tamlayan sektör temsilcileri, üretim artışı düşüncesince dünkü elemanlara gerekseme duyulduğunu kaydederek, bu mevzuda dünkü dizge liselerinin ve üniversitelerde pabuç mühendisliği bölümlerinin açılması çağrısında bulundu.

"Hatalardan öğüt çıkaran sektörümüz şu anda mahsul yetiştiremiyor"

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Yönetim Kurulu Başkanı Berke İçten, Türkiye'nin ayakkabıda ehil bulunduğu üretim gücü ve potansiyelinin 2014'te ithalata getirilen ek gümrük vergileri sonrası belirgin ortak halde ortaya çıktığını söyledi.

O devre icra ettikleri istişareler ve icraat sonrası bakanlığın getirmiş bulunduğu ek gümrük vergilerinin pabuç sektörünü uçurumun kenarından döndürdüğünü dile getiren İçten, ondan sonraları ihracatın çabucak arttığını anlattı.

İçten, elan evvela 400-500 milyon dolar akan açıkça sağlayan bu sektörün 4-5 yılda 500 milyon dolarlık akan ortak tomar vermeye başladığının altını çizerek, pazarlarda yaşanmış olan sıkıntılara karşın bu başarının yakalandığını bildirdi.

Sektörde global müstevli evveliyat yaşanmış olan konkordatolara yer veren İçten, "Şu anda ağırbaşlı manada ortak üretim yetiştirememe derdi yaşıyoruz. 'Ürün yetiştiremiyoruz' desek yeridir. Ayakkabı sektörü, yaşamış bulunduğu sıkıntılardan ağırbaşlı manada öğüt çıkardı. Vadeler sayı farkı 6 aylara denli düştü. Sektörde aşırı elan elleme eyyam göreceğiz, dobra gelişmeler yaşayacağız." dedi.

"Avrupalı müşteriler rotayı Uzakdoğu'dan Türkiye'ye çevirdi"

Berke İçten, 320 bin bireyin çalışmış bulunduğu sektörde halihazırda öge bulamama derdi yaşadıklarını belirterek, dünkü öge yetiştirme dair ağırbaşlı projelerinin olduğunu, bunu endamsız müddet içinde halkoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Üniversiteler ile 4 salname pabuç mühendisliği kısmı açılış çalışmalarının sürdüğünü dile getiren İçten, pabuç ve saraciye öğretimi düşüncesince çabucak dünkü mesleksel ve fen liseler açılması icap ettiğini vurguladı.

İçten, bu sektörün öncelikleri ortada arazi meydan "ihracatta 1 bilyon doları aşma" hedefinin bu sene yakalanacağını kaydederek, şu detayları verdi:

"Küresel salgınla baş başa ilkin Avrupalı müşteriler rotayı Uzakdoğu'dan Türkiye'ye çevirdi. Biz de küsurat navlun fiyatlarını ve hassas tedbir zincirini okazyon düşünülerek ihracat pazarlarımızı çeşitlendirdik. Uzakdoğu'dan ortak ürünün üretilip gelmesi bundan böyle ayları alıyor. Ancak Türkiye'den mahsulat aşırı elan endamsız müddette üretilip gönderilebiliyor. Türkiye'nin üretim enerjisini ve potansiyelini bilici şişman salon zincirleri ve alıntı grupları Türkiye'ye gelmeye başladı."

İçten, Türkiye'nin ihracatını açıkça bariz çoğaltma ve dünkü pazarlara teferrüç çalışmalarının çabucak sürdüğünü, bu kapsamda 29 Eylül-02 Ekim'de İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek 65. Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı'nı okazyon kendisine gördüklerini vurguladı.

Türkiye'nin global pabuç ticaretinde 6. tam arazi aldığını anımsatan İçten, ihracatta dünkü iş birlikleri ve üretimde yapacakları yatırımlarla 2,5 bilyon dolarlık ihracat ve sıralamada elan yukarılarda arazi edinmeyi hedeflediklerini laflarına ekledi.

"Salgınla baş başa tedbir zincirinin kırılması veTürkiye'nin yakınlığı üstünlük sağladı"

Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin ise bu sektörün salgını fırsata çevirdiğini belirterek, "Özellikle Avrupa'dan Uzakdoğu'ya uzanan tedbir zinciri kırıldı. Hem derinliğine vadeli teslimat tıpkı zamanda üretim ve navlun üzere maliyetlerdeki çoğalış Avrupalı tedarikçileri Türkiye'ye yöneltti. Türkiye'nin AB'ye yaklaşan olması geri hizmet üstünlük sağladı." sanarak konuştu.

İtalya Milano'da bu ay meydana gelen dünyaca adlı sanlı ten ve pabuç fuarı MICAM'da Türkiye'den 53 şirketin epope gösterdiğini dile getiren Çetin, Türk firmalarının ihracata müteveccih ürünlerinin aşırı ağırbaşlı dikkat ve arzu gördüğünü söyledi.

Çetin, pabuç piyasasının yaşadıklarından öğüt çıkardığını ve vadelerin düştüğünü kaydederek, ihracatın herhangi ortak sene yüzdelik 20 çoğalış potansiyelinin bulunduğunu, bu sene yüzdelik 25, 2022'de de yüzdelik 30 çoğalış beklediklerini vurguladı.

"Ciddi öge açığımız var, dünkü liseler açılmalı"

Hüseyin Çetin, pabuç sektöründe üretimin "tam gaz" bitmeme ettiğini fakat burada dü başağrısı ile dirlik karşıya olduklarını söyledi.

Çetin, "Bunlardan birincisi; nısıf kenarlı ten ihracatı. Bakanlar Kurulu kararıyla nısıf kenarlı ten (kromlu deri) ihracatına titrem başına 500 dolarlık kaynak konulmuştu. Bu nısıf kenarlı ten ihracatı önlenirse mahsulat aşırı elan erdemli ek kıymetli olarak, pabuç ve benzer mahsul gibi, ihraç edilebilir. Bu da sektörümüzü arsıulusal arenada öne çıkartır. İç piyasada elan akıllıca pahalı ten pabuç üretimi yapılabilir." açıklamasında bulundu.

İkinci sıkıntının pabuç tabanında yaşandığını dile getiren Çetin, "Taban düşüncesince geçer kauçuk, poliüretan, eva ve faylon üzere kabak maddelere global manada ağırbaşlı zamlar geldi ve bu mahsulat bulunamıyor. Burada yaşadığımız sıkıntıları atlatırsak üretim ve ihracattaki ilerleyişimiz sürecektir." ifadelerini kullandı.

Sektörün şu anda aşırı ağırbaşlı nitelikli öge gereksinimi olduğunu kaydeden Çetin laflarını şu halde tamamladı:

"İstanbul'un yanı esna pabuç piyasasının kümeleştiği İzmir, Gaziantep, Şanlıurfa, Konya ve Adana üzere illerimizde pabuç dair dizge liseli var. Ancak bu liseler yetmiyor. Ayakkabı üretiminin topu topu sahalarında ve ilkin saya dair ağırbaşlı öge açığımız var. Bunun düşüncesince çabuk liseler açılması gerekiyor. Bunun yanı esna elan evvela Yıldız Teknik Üniversitesi ile tören düzeni imzalamıştık. Ayakkabı mühendisliği kısmı ayırmak düşüncesince çalışmalarımız sürüyor."

KAYNAK : AA
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR