Kültür

Antiocheia Antik Kenti kazılarla çağ yüzüne çıkarılacak

Hatay'da in kilise St. Pierre'nin etrafında başlatılan istirdat kazılarıyla, Antiocheia Antik Kenti'nin kurulduğu milattan evvel 300 yılından bugüne kadarki proses araştırılıyor.

Antiocheia Antik Kenti kazılarla çağ yüzüne çıkarılacak
22-09-2021 11:57
Hatay

Geçmişte nice medeniyete ev sahipliği fail ve "hoşgörü kenti" adına bildik Hatay'da 2012 yılında, müze-otel adına görev verici Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi ile St. Pierre Kilisesi ortada toprak meydan bölümde, kilise düşüncesince gelecek merkezi yapılması kararlaştırıldı.

Alanda meydana getirilen sondajda mimarlık bakaya bulunması dair çalışmaların istirdat kazısına dönüştürülmesi planlandı.

Bu sene ağustosta Hatay Arkeoloji Müzesi koordinasyonunda 16 yabanlık ekiple istirdat kazılarına başlanan alanda, milattan sonraları 5. ve 6. yüzyıla ilgili bulunduğu değerlendirilen zeytin kahır taşı, depo, işlik ve adanmış alanları ile su sistemi bulundu.

Kazılarda mevcut 37 ortak tane kulplu testi ve baş döndürücü sayıda sert ilgili ağız, bahane ve koyu parçaları da Hatay Arkeoloji Müzesinin laboratuvarında temizlenip titizce korunum ediliyor.

Kazının tamamlanmasının arkası sıra Antiocheia Antik Kenti'nin başta ticari yaşamı ve mimarlık yapısı ortaya çıkarılarak, bölgenin belirgin iklim müzesi adına ziyarete açılması hedefleniyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, AA muhabirine, istirdat kazısı meydana getirilen alanın Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi ile St. Pierre Kilisesi ortada toprak almasının baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Burasının Antiocheia'nın önceki kurulduğu toprak bulunduğunu özetleyen Ersoy, şöyleki konuştu:

"Habibi Neccar ve Hac Dağı, Helenistik ve Roma dönemlerinde Antiocheia'nın iskân sahası. Amacımız o iskân bölgesini ortaya çıkarmak. Antik kaynaklarda bu bölgede Geç Roma'da İmparator Valens kabilinden toplu tartışma kısaca kişilerin alım satım yaptığı, dükkanların toprak almış bulunduğu ortak alandan bahsediliyor. Ayrıca mevki kurumlarının, agoranın, sedir binasının, hamamların bulunduğu belirtiliyor. Bunun elhak izlerinin hepsini Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi altında görüyoruz. Amacımız burada ilmî kazıları bitmeme ettirerek müze otel ve kilise çevresiyle ortak halis muhlis adına sektörü belirgin iklim müzesine dönüştürmek."

Ersoy, kazı çalışmalarının şu an önemsiz ortak bölgede sürdürülmesine karşın baş döndürücü sayıda mimarlık bina kalıntıları ve kazı ilmî işaret bulduklarını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR