Dünya

ABD'nin Avustralya'yla ittifakı yoğun ilişkilere dayanıyor

Yeni düzenlilik teşrikimesai AUKUS kapsamında ABD ve İngiltere'nin Avustralya ile çekirdeksel enerjili tahtelbahir teknolojisini paylaşma kararının ardından, Washington ile Canberra ortada geçmişe uzanan koyu ciddi münasebat gündeme geldi.

ABD'nin Avustralya'yla ittifakı yoğun ilişkilere dayanıyor
22-09-2021 12:09
Ankara

ABD ile diplomatik ilişkileri 1940'lara uzanan Washington yönetiminin İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sürecinde alana yönelimindeki asliye erek Çin ve Sovyetler Birliği'nin yükselişi oldu.

ABD, İngiltere ve Avustralya 'AUKUS' ismi altında dünkü müşterek asayiş teşrikimesai kurdu Fransa'dan, Avustralya'nın Fransız tahtelbahir satın alımlarını bozma etmesine 'ihanet' tepkisiFransa, tahtelbahir krizinden sonradan Washington'daki ABD-Fransa hukuk galasını bozma ettiAvustralya, asayiş ortaklığı anlaşmasına tepkime yayınlayan Çin ve Fransa’ya yanıt verdiAvustralya’nın çekirdeksel tahtelbahir temini anlaşmasına diyar içerisinden ve dışından tepkime geldi'Yüzyılın Anlaşması'nı ABD ve İngiltere'ye kaptıran Fransa'da tepkiler öfkeye dönüşüyorFransa tahtelbahir projesinin iptali dolayısıyla ABD ve Avustralya Büyükelçilerini arka çağırdı

Avusturalya'nın emektar İngiliz kolonisi olması da Washington ile Canberra arasındaki temaslara elan çelimli müşterek söve sundu. İngiltere ile ABD ortada Mart 1946'da imzalanan elektronik duyum dalında teşrikimesai anlaşması UKUSA elan sonradan Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da katılımıyla genişletildi.


Öte taraftan ABD'nin, Avustralya ve Yeni Zelanda ile Eylül 1951'de imzaladığı asayiş antlaşması ANZUS, asliye adına Çin'de yükselen al dalgadan meydana gelen tehdide gönül rahatlığı yapıldı. Sonrasında ABD ile ittifak, Avustralya'nın asayiş ve defans politikasının merkezinde toprak aldı. Süreç Avustralya'daki siyasal partiler çeşidinden da desteklendi.

Avustralya, tamamı savaşlarında ABD'nin indinde toprak aldı

Siyasi adına dayanıklı baş döndürücü mevzuda koşut politikalar hazımlı dü diyar ortada reislik düzeyinde kalın pıtrak aykırı ziyaretlerin indinde 1985'ten bu yana AUSMIN adına tanıdık salname görü istişareleri yapılıyor.

Avustralya hükümetleri, ABD'nin karışan bulunduğu az elan eksiksiz lehçe yüklülük ve savaşların indinde ABD'nin 11 Eylül sonrası geliştirdiği "teröre gönül rahatlığı savaş" doktrinini açık açık destekledi. Nitekim ülke, Kore, Vietnam, 1991'deki Körfez Savaşı, Afganistan ve Irak'taki savaşlardan bu yana ABD önderliğindeki tamamı iri savaşlara katıldı.

Avustralya, ABD'nin 2001'de Afganistan'ı işgalinde de gösteriş aldı. Ancak bu siyaset ülkenin güvenliğini riske attığı sebebi öne sürülerek tenkitlerin odağında toprak aldı.

El Kaide irtibatlı Endonezya asıllı "Cemati İslami" anlı şanlı örgütün 2002'de Bali'de düzenlemiş bulunduğu bombalı saldırılarda 88 Avustralyalı ölmüştü. teşkilat elan sonradan Avustralya'nın, ABD ile ittifakı ve Afganistan'daki harbe iştirakı dolayısıyla Avustralyalıları maksat aldığını açıklamıştı.

Bu eleştirilere rağmen, 2003'te ABD'nin Irak işgalinde de ABD yanlısı tanıdık Başbakan John Howard, Avustralya kuvvetlerini engelleme sürecine müdahale etti.

ABD alanı Avustralya'dan izliyor

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD, Avustralya'yı asayiş ve duyum açısından baş döndürücü önemsiyor.

Avustralya, ABD'nin en iri defans ortaklarından birisi adına kayda geçerken, ABD değme sene 2 bin 500 çokluk piyadesini Avustralya'ya rotasyonlu biçimde konuşlandırıyor.

ABD ve Avustralya özlük ittifaklarını güçlendirmeyi ve bölgedeki müttefiklerle teşrikimesai düzeyini yetiştirmek amacıyla değme dü yılda müşterek "Talisman Sabre" adlı serbest yetenekli askeri manevra düzenleniyor. Bu sene meydana getirilen tatbikata 17 bin defans mensubu katılırken, ABD ordusu, Avustralya topraklarında önce kere MIM-104 Patriot füzesini fırlatma testi gerçekleştirdi.

Öte yandan, dü diyar ortada değme çeşit ABD askeri uçağının Avustralya'ya rotasyonla konuşlandırılması müdahale nice bölgede askeri iş birliğinin de bahis konusu olabileceği aktarıldı.

Son adına meydana getirilen AUKUS anlaşması çerçevesinde ABD'nin İngiltere haricinde kimselerle paylaşmadığı çekirdeksel tahtelbahir teknolojisini Avustralya'ya da ölçü sonucu Washington'un Avustralya'ya verdiği mühim önemin işareti adına görülüyor.

ABD'nin 2018'de dünyada yürütüm sonucu almış bulunduğu ithal polat ve alüminyuma müteveccih gümrük tarifelerinden Avustralya'yı affedilmiş tutması kadar jestlerin de benzeşim güdeleme taşımış bulunduğu tartışılmıştı.

1946'da meydana getirilen UKUSA anlaşması çerçevesinde ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya atıfla "Beş Göz" (FVEY) adına tanıdık duyum operasyonları ittifakı yapılmıştı.

Bu çerçevede ABD, Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku'nu dikiz fırsatı buldu. 2013 senesinde ABD Ulusal Güvenlik Ajansı emektar dizge analisti Edward Snowden çeşidinden sızdırılan belgelerde de Beş Göz'ün baş döndürücü sayıda nezaret programının varlığı ortaya çıkmıştı.

Beş Göz ittifakıyla Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku'nu hususi haberleşme yöntemleriyle izleyen ABD, Avustralya'nın orta-kuzey kesiminde kurduğu Pine Gap duyum tesisi marifetiyle takip kapasitesini sürdürdü.

1970'lerde faaliyete başlamasından bu yana ABD çeşidinden makbul ve akçalanmış edilen tesisin asliye işlevi şu anda Çin ve Kuzey Kore'nin takibi.

ABD'nin taşınmazlar dışındaki en iri duyum tesislerinden Pine Gap, balistik roket fırlatmalarında er ihtar sağlanması, çekirdeksel silahların maksat alınması, ABD'nin harp sektörü duyum verilerinin toplanması ve baş döndürücü serbest müşterek çevir sesi istihbaratı yelpazesinin toplanması dair dirimsel müşterek role sahip.

Öte yandan, ABD'nin Irak ve Afganistan'daki levent boylu savaşlarında data toplanmasında makbul tesisin, ABD ve Japon roket defans sisteminin desteklenmesi, silahların kontrolünün sağlanması ve ABD insansız iklim araçlarının hedefleme verilerine katkıda mevcut iktisap etmek kadar işlevleri bulunuyor. Tesiste başkaca ABD'ye müteveccih mümkün çekirdeksel saldırılara gönül rahatlığı kaslı ihtar sistemlerinin varlığı biliniyor.

İnsan hakları grupları, tesisin sivilleri maksat meydan ABD drone saldırıları düşüncesince coğrafi vaziyet verileri sağladığını tez ediyor.

İşçi Partili emektar Başbakan Paul Keating de müdahale dayanıklı baş döndürücü kişi, Avustralya'nın ABD'ye bulunan bağımlılığını azaltması ve Asya'daki müttefiklerle elan serbest münasebat kurması icap ettiğini savunsa da Canberra'nın umumi şevki Washington'dan uzaklaşmamak.

Eski Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, 2017'de kıtalararası çekirdeksel balistik füzeler ihya tehdidinde mevcut Kuzey Kore'nin ABD'ye saldırması yerinde ANZUS anlaşması gereği ABD'nin indinde toprak alacaklarını açıklamıştı.

Ayrıca, Güney Çin Denizi de müdahale iktisap etmek nerede ise trafik ve yukarı pervaz kadar mevzularda bu arada cereyan fail ABD ile Avustralya'nın lehçe asayiş hikayelerinde andıran politikaları Çin'i erinçsiz ediyor.

Öte yandan, Avustralya ve ABD güzeşte sene Çin'in, Hong Kong'ta seçme sistemini zayıflattığını, komünikasyon araçları özgürlüğünü bastırdığını ve özlük millî asayiş mevzuatı dayatmasını da eleştirmişti.

ABD ile Çin ortada bölgede yükselen rekabetinin bitmeme etmiş bulunduğu müşterek devirde AUKUS teşrikimesai kapsamında ABD ile İngiltere'nin Avustralya ile çekirdeksel enerjili tahtelbahir teknolojisini paylaşma sonucu Çin çeşidinden "büyük sorumsuzluk" adına tanımlanmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR