Gündem

1.4 trilyon TL’lik kart borcunun 328 milyar TL’si faize bırakıldı! Vatandaş sadece faizi ödeyebiliyor

Türkiye'de kredi kartı borçları 1.4 trilyon TL'yi bulurken, bu borcun 328 milyar TL'lik kısmı ödenemeyerek faize bırakılmış durumda. Limiti 50 bin TL’ye kadar olan 8.7 milyon kişi ise toplamda 88.3 milyar TL’lik kart borcunu ödemekte zorlanıyor.

1.4 trilyon TL’lik kart borcunun 328 milyar TL’si faize bırakıldı! Vatandaş sadece faizi ödeyebiliyor
01-06-2024 16:10
01-06-2024 16:13
GAZİANTEP
Türkiye'de kredi kartı kullanan kişi sayısı 28 milyona yaklaşırken, artan faiz oranlarıyla birlikte ödeme güçlüğü çeken bireylerin borç riski giderek büyüyor. Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı son Finansal İstikrar Raporu, bireysel kredi kart borçlarının yüzde 22.9'unun ödenemeyerek faize bırakıldığını ortaya koyuyor. Bu oran, borç servis yükünün tarihi ortalamaların üzerine çıktığını gösteriyor.
BORÇLAR HIZLA BÜYÜYOR
Rapora göre, son bir yılda bireysel kredi kartı borçları 848 milyar TL artarak 1 trilyon 433 milyar TL'ye ulaştı. Bu borcun 328 milyar TL'lik kısmı, ödeme güçlüğü nedeniyle faize bırakılmış durumda. Merkez Bankası, artan kredi kartı faiz oranları ile özellikle gelir ve borçlanma uyumsuzluğu yaşayan bireylerde faize bırakma eğiliminin, borç yükünü daha da artırabileceği uyarısında bulunuyor.
KÜÇÜK LİMİTLERDE BÜYÜK KULLANIM
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; kredi kartı limit toplamı 50 bin TL ve altı olan bireylerin kart limitlerinin yüzde 51.6'sı borç bakiyesine dönüşmüş durumda. Daha yüksek limit gruplarında ise bu oran daha düşük seviyelerde kalıyor. Tüm bankalardaki toplam limit tutarına göre değerlendirilen limit gruplarında, 200 bin TL ve üzeri limite sahip bireylerin toplam kredi kartı borçlarının yarısından fazlasına sahip olduğu görülüyor. 8.7 milyon kişinin toplam 171.3 milyar TL’lik kredi kartı bakiyesi bulunurken, bu tutarın 88.3 milyar TL’si borçlanmış durumda.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR