Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. İstişare toplantısında basın mensuplarına Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin 22 Haziran 2020 tarihi itibari ile gerçekleştirdiği projeler ve çalışmaları içeren bir dosya sunuldu. Vali ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, kendisi de sunum yaptı.
VALİ DEMİRTAŞ: İHALELER ŞEFFAF HALE GETİRİLDİ
Vali Demirtaş, belediye ihalelerinin şeffaf şekilde yapıldığını söyledi. Vali Demirtaş, Derik zeytini için tanıtım projeleri olduğunu, Millet Bahçesi projesini hayata geçireceklerini, bazı projelerin devam ettiğini ifade eden Vali Demirtaş, 2’nci Organize Sanayi Bölgesinin temelini attıklarını, alt yapısında sadece elektrik sorununun kaldığını ve yakın zamanda çözeceklerini söyledi. Vali Demirtaş, Midyat’ta da 3’üncü Organize Sanayi Bölgesinin çalışmalarının sürdüğünü, Nusaybin’de de benzer çalışmalarının olduğunu söyledi. Bütün ilçelerde semt pazarlarının yapımı için Kaymakamlıklar ve Belediye Başkan vekilleri ile birlikte istişareler yaptıklarını aktaran Vali Demirtaş, Kızıltepe’de de çok sayıda projeye imza atmaya hazırlandıklarını söyledi. Vali Demirtaş, Midyat, Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinin otogarlarının tamamlanacağını ekledi.
MAĞARALAR TURİZME KAZANDIRILACAK
Eski Mardin’de bulunan mağaraları da turizme kazandıracaklarını belirten Demirtaş, fizibilite çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Tarihi dönüşüm projesi kapsamında 240 bina yıkımının gerçekleştirileceğini ifade eden Demirtaş, sokak ıslah çalışmalarının ise sürdürüleceğini söyledi. Vali Demirtaş, hayvan rehabilitasyon projesinin de çalışmasının sürdüğünü sözlerine ekledi. Demirtaş, ulaşım alanında da önemli projeleri olduğunu ifade etti.
İÇ DENETİM BİRİMİ İLK DEFA KURULDU
Basın mensuplarına verilen dosyada belediyenin faaliyetleri 3 ana başlık altında toplanarak, şu şekilde sıralandı: “Kurumsallaşma Çalışmalarında Geldiğimiz Yer, 2021 Yılı Büyükşehir Belediyesi Mali Durum Raporları, Yapılmakta ve Yapılması Düşünülen Projelerimizin Sizlerle İstişare Edilmesi.”
Ana başlıklar altında toplanan çalışmaların sırasıyla anlatıldığı dosyada; belediyenin Teftiş Kurulu Başkanlığının aktif hale getirildiği, İç kontrol sisteminin aktifleştirildiği, birimlerin tek yerde toplandığı, elektronik ödeme sistemlerinin geliştirildiğine dikkat çekilirken, İç denetim biriminin de ilk defa kurulduğuna vurgu yapıldı.
KİRALARDAN KURTULDU
Belediyeye ait çok sayıda birimin eski sağlık il müdürlüğü binasında bir araya toplandığına dikkat çekilen dosyada, “Hem ödenen kiralardan kurtularak tasarruf sağlandı hem de ürettikleri hizmetlerin kalitesi arttı” denildi.
BÜTÇE İKİ KATINA ÇIKARILDI
Belediyenin mali raporlarının yer verildiği bölümde “Bugüne kadar yapılan tüm işlerimizi sadece bu metodu kullanarak yerine getirdik. KİK’in sadece 19. maddesi olan temel ihale yöntemi olan açık ihale yolunu benimsemiş bulunuyoruz” denildi. Paylaşılan mali durum raporlarına göre; 22 Haziran 2020’den bu yana belediyenin 2020 yılında 430 milyon TL olan bütçesi 1 milyar TL’nin üzerine çıkarıldı.
2018 ve 2019 yıllarında belediyenin bütçesinin aşıldığı, gelirin gideri karşılamadığına dair verilerin olduğu raporda, 2020 ve 2021 yıllarında gelirin giderden fazla olduğu, 2 yıldır bütçe fazlasının oluştuğu belirtildi.
Belediye 2021 Yılı İçerisinde gerçekleştirdiği 61 İhaleyi yüzde 29,80 Kırım Ortalaması ile sözleşmeye bağladı. Belediyenin 85 projesinin olduğu, 33’ünün tamamlandığı, 43’ünün planlandığını, 9’nun ihale sürecinde olduğu raporlandı.
2022 yılında Gastronomi Festivali, Sabun Festivali, Kitap Fuarı, Bisiklet Festivali, Harire Festivali, Uçurtma Festivali ve Yamaç Paraşütü Festivali yapılacağı raporda yer alırken, 2022 yılının İstihdam, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Yılı ilan edildiği belirtildi.