USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye’nin deprem haritası değişti: İşte Gaziantep’in durumu!

Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Arslanoğlu, son günlerde Kahramanmaraş’ta yaşanan küçük çaplı depremleri ve 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’ni de hatırlatarak Megahaber’e açıklamalarda bulundu. “Antep’te deprem olmaz, Antep’in altı kaya” sözünün tamamen safsata olduğunu belirten Arslanoğlu, Gaziabtep’te 200 bin kişinin direkt olarak tehlike altında bulunduğunu vurguladı. Sinan Arslanoğlu, depreme en dayanıksız binaların da kamu kuruluşları olduğunu söyledi.

Türkiye’nin deprem haritası değişti: İşte Gaziantep’in durumu!
04-08-2018 16:56
Google News
19 Temmuz’da yapılan seçimlerle birlikte Jeoloji Mühendisleri Gaziantep Şubesi’ne başkan olan Sinan Arslanoğlu Gaziantep’in deprem tehlikesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Mega Medya Genel Müdürü Arif Kurt’u ziyaret eden ve açıklamalarda bulunan Sinan Arslanoğlu, Gaziantep’teki deprem gerçeğine ilişkin çarpıcı ifadeler kullandı.

17 Ağustos depreminden bu yana geçen 19 yılda deprem aktivitesinin öneminin sürekli hatırlandığını belirten Arslanoğlu, 2002 Afyon, 2003 Bingöl, 2010 Elazığ, 2011 Simav, Van ve 2014 Çanakkale depremlerini örnek göstererek potansiyel tehlikeye dikkat çekti. Türkiye’de farklı büyüklüklerde yılda ortalama 25 bin depremin meydana geldiğini belirten Sinan Arslanoğlu, her yıl 5 ila 6 büyüklüğünde en az bir depremin yaşandığını da sözlerine ekledi.

 





 

Deprem Haritası Güncellendi

Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın 1 Ocak 2019 tarihinde güncelleneceğini söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Arslanoğlu, bu haritanın en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlandığını belirtti.  Arslanoğu, yeni haritada bir öncekinden farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterildiğini vurgulayarak “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırıldığını söyledi. Sinan Arslanoğlu bu harita sebebiyle artık Gaziantep’e “2. derece  ya da 3. derece  deprem bölgesi” denmesinin yanlış olacağını söyledi.

“Antep’te deprem olmaz, Antep’in altı kaya” sözü tamamen safsata!

Açıklamalarına Gaziantep’le ilgili verdiği bilgilerle devam eden Sinan Arslanoğlu, Şehitkamil İlçesinin batısı ile Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde durumun oldukça vahim olduğunu ifade etti. Arslanoğlu, bu bölgelerde yaşayan 200 bin kişinin direkt olarak deprem anında can güvenliği tehlikesi altında olduğunu söyledi.

Sinan Arslanoğu ifadelerinde, merkez üssü Fevzi Paşa olan ve İslahiye ve Nurdağı bölgelerinden geçen, Gaziantep’e olan uzaklığı kuş uçuşu olarak 45  ila 50 kilometre arasında bulunan Doğu Anadolu Fay Hattı’nın tarihsel veriler ışığında incelendiğinde 7 ve üzeri şiddette deprem meydana getirebileceğini kaydetti.  Bu tip bir depremin sadece 200 bin kişiyi etkilemeyeceğini söyleyen Arslanoğlu, Gaziantep il merkezinin de depreme dayanıklılık noktasında zayıf olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan özellikle kamu kurumlarının depreme dayanıklılık noktasında çok zayıf olduğunu vurgulayan Arslanoğlu, Dr. Ersizn Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin büyük tehlike altında olduğunu vurguladı.

Büyükşehir ve Şahinbey Belediyelerini uyardı: Depreme dayanıklılık noktasında iyi analiz edilmeli

17 Ağustos Marmara ve 23 Ekim Van depreminin yanına Gaziantep’in yazılmasının hiç de imkansız olmadığını söyleyen Arslanoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin, acil olarak il merkezinin depreme dayanıklılık noktasında araştırma iyi araştırma ve analiz yapması gerektiğini vurguladı. Açıklamalarına devam eden Jeolog Sinan Arslanoğlu, belediyelerin, mikro bölgeleme haritasını hazırlamaları gerektiğini ve imar ve kentsel dönüşüm alanlarını buna göre planlaması gerektiğini belirtti.

Metro ihalesi için uyarı

Sinan Arslanoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin “Gar-Düztepe-Hastahane Hafif Raylı Sistem (METRO) hattının uygulama projesi kapsamında tünel etkileşim alanlarında kalan tüm yapılar için üniversitelerden Geoteknik raporu talep ettiğini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Ancak şu anda mevcut hat üzerinde Şahinbey Belediyesi, tek bodrum, zemin ve +5 katlı yapılar için bu raporu istememektedir. Ülkemizde sürekli olarak yanlış mühendislik çalışmaları neticesinde, yapılar tahribata uğramakta akabinde can ve mal kayıpları olmaktadır. Bunun önüne geçilmesi açıcından kat adedine bakılmaksızın Şahinbey Belediyesin tünel bina etkileşim raporunu istemesi gerekmektedir."

normal">Zemin Etüt raporlarının denetimi yapılmıyor!normal">

Zemin etüt raporlarının yapılmasında eksiklik olduğunu vurgulayan Sinan Arslanoğlu, odaların denetleme yetkisinin kaldırılmasının ardından bu raporların incelenmesinin ilçe belediyelerinin işi olduğunu ve büyük önem gösterilmesi gerektiğini söyledi.  Arslanoğlu yaptığı açıklamada, raporların denetlenmesi için ilçe belediyelerinin imar müdürlüklerinde jeoloji mühendisi bulunmadığının altını çizdi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın 44 yıllık tecrübesinden faydalanılması gerektiğini söyleyen Arslanoğlu, Zemin Etüt raporlarının en az statik proje kadar önem arz ettiğini ifade etti.

Arslanoğlu, geçtiğimiz günlerde Tekirdağ – Çorlu’da meydana gelen tren kazasının jeolojik-jeoteknik araştırmaların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattığını da sözlerine ekledi.

normal">Deprem değil bina öldürürnormal">

‘Deprem Dede’ olarak bilinen ve 2013 yılında hayatını kaybeden ünlü bilim insanı Ahmet Mete Işıkara’nın ”insanı deprem değil bina öldürür” sözünü hatırlatarak mülakata devam eden Arslanoğlu, “17 Ağustos depreminde gördüğümüz gibi insanlar, plansız ve mühendislik hizmeti almayan yapıların çökmesi sonucu beton yığınlarının altında ezilerek can verdiler.” dedi.

19 yıl önce yaşanan depremin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Arslanoğlu, Gaziantep’in de her an deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu tekrar vurguladı.

 



Sinan Arslanoğlu kimdir?

 

1983 yılında Gaziantep’te doğan Sinan Arslanoğlu, ilk ve orta öğretimini de doğduğu kentte bitirdi. Daha sonra Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümüne giden Arslanoğlu, 2008 yılında buradan mezun oldu. 

Arslanoğlu, 19 Temmuz’da yapılan seçimlerde Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. 

Sinan Arslanoğlu evli ve 2 çocuk babasıdır. 

Can Kaloç
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?