USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk savaş uçakları IŞİD’i vurabilecek!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile St.Petersburg’da salı günü yaptığı görüşmede kararlaştırılan “Üçlü Mekanizma” dün Moskova’da ilk toplantısını yaptı. Toplantıda varılan uzlaşmaya göre, Türk savaş uçakları yaklaşık 10 ay sonra yeniden Suriye’de IŞİD hedeflerine yönelik hava taarruzlarına katılabilecek.

Türk savaş uçakları IŞİD’i vurabilecek!
12-08-2016 09:35
Google News
Moskova’daki toplantıda MİT Müsteşarı Hakan Fidan başkanlığındaki Türk heyetinde, Dışişleri’inden Müsteşar Yardımcısı seviyesinde bir yetkili, Genelkurmay Karargâhı’ndan ve Harekât Başkanlığı’ndan bir askeri uzman yer aldı. St. Petersburg’daki görüşmede alınan karar doğrultusunda kurulan ve Suriye konusunda çalışacak mekanizmanın öncelikli gündemi, Türk savaş uçaklarının Suriye’de IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına katılabilmesi. Geçen yıl 24 Kasım’da Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya, Suriye’ye karadan havaya S- 400 füzeleri yerleştirdiği için Türkiye, IŞİD’le mücadele koalisyonu içinde yer almasına rağmen füze tehdidi nedeniyle IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına katılamıyor.

10 AY SONRA YENİDEN

24 Kasım 2015 tarihine kadar sadece 11 kez IŞİD’i hedefleyen hava harekâtlarına destek verebilen Türkiye, daha sonra sınır hattındaki IŞİD hedeflerine karşı sadece Fırtına obüsleri ile çok namlulu roketatarları kullanmak zorunda kalmıştı. “Üçlü Mekanizma” toplantısında uzlaşmaya varılmasından sonra Türk savaş uçakları, yaklaşık 10 ay sonra yeniden Suriye’de IŞİD hedeflerine yönelik hava taarruzlarına katılabilecek. Rusya, Türk savaş uçaklarının ABD liderliğindeki koalisyon gücü kapsamında Suriye Hava Sahası’nı kullanabileceğini Şam yönetimine bildirecek.

HAVADA DA KIRMIZI HAT

İki ülke askeri makamları arasında kurulacak olan koordinasyon mekanizması sayesinde Türkiye ve Rusya, iki ülke uçaklarının sınır hattındaki hareketliliğinden haberdar olacak. Hava sahası ihlali yapılmaması için önceden koordinat ve zaman bildirilecek. Hava sahası konusunda bir sıkıntı yaşanmaması için iki ülke hava kuvvetleri arasında da kırmızı hattın kurulabileceği belirtildi. İki ülke başta IŞİD olmak üzere Suriye içinde radikal unsurlarla ilgili istihbarat toplamada da işbirliğine gidecek. Türkiye, özellikle yerel unsurlarla yüz yüze temasa geçerek topladığı istihbarat bilgilerini koalisyonu oluşturan güçlerin yanı sıra Rusya ile de paylaşmayı planlıyor.

ÇAVUŞOĞLU DA DOĞRULADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, özel bir kanala verdiği demeçte gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu, İncirlik Üssü’nde darbe girişimini sağlayan hainler olduğunu ve bu nedenle bu kişilerin ayıklanması gerektiği için doğal olarak bazı faaliyetlere kısıtlama getirildiğini belirterek “Bundan sonraki süreçte yine aktif bir şekilde uçaklarımızla DAEŞ’e yönelik operasyonlara katılacağız. Biz uçak düşürme hadisesinden sonra da Rusya’ya ‘Sizin vurduğunuz yerlerde siviller ölüyor. Buralara öncelik vermeyin. Bu süreçte hep birlikte DAEŞ’e odaklanalım’ diye çağrılarda bulunduk. İlişkilerimizin bu süreçte koptuğu noktada bile biz bu çağrıları Rusya’ya her zaman yaptık... Esed konusunda farklı düşünüyoruz diye tüm Suriye konusunda diyaloğu sona erdirmek ya da başka tutumlar içine girmek doğru olmaz” dedi.

TÜRKİYE, HALEP’E İNSANİ YARDIM İÇİN DESTEK İSTEDİ

Türkiye ile Rusya arasındaki en sıcak konulardan biri de muhalifler ile ordunun kanlı çatışmalarına sahne olan Halep oldu. Rusya, Halep ve çevresine sivillere insani yardım ulaştırmak isteyen Türkiye’nin isteklerini karşılama konusunda işbirliğine açık olduğu mesajı verdi. Türkiye, BM’nin ateşkes çağrısına uyulması için Rusya’nın desteğini de istedi.

Hürriyet
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?