
Yumurtada Salmonella Riski!
TÜGİS Dünya Sağlık Haftası'nda Uyurdı:
Dokunduktan Sonra Elinizi Mutlaka Yıkayın!
Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), Dünya Sağlık Haftası'nda gıdayla ilgili güncelleme uyarısını taşıdı. TÜGİS Bilim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Salmonella bakterisine dikkat edilerek hazırlanması gerekenler sıralandı. Açıklamada bakterinin özellikle çocuklar, yaşlılar ve bakım sistemi zayıf kişiler için tehlike oluştuğunda altı çizildi.
Yeni nesil sendikacılığın temsilcilerinin temsilcisi Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) , Dünya Sağlık Haftası kapsamında salmonella riskini barındıran gıdalara ilişkin önemli uyarılarda bulundu. TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla yapılan gösteride bakterinin, ciddi yerdea ve gıda yangınına neden olabilecek olası ek hijyen değişikliklerinin etkisi vurgulandı.
“Güvenli gıdaya erişim, herkesin temel hakkı ve biz bu hakkı korumak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyen TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, "TÜGİS olarak, Salmonella gibi tehlikelerin oluşturulduğu riske karşı bilimsel temelli bilgilendirme devam ediyor. Dünya Sağlık Haftası programıyla bu çalışmaları daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz. Üreticilerden çalıştırılan zincirde hijyen ve kalite standartlarının korunması için tüm işlemcilerimiz iş birliğini sürdürüyor;
Tavuk yıkanmamalı, hayvanlarla temasa dikkat!
Salmonella virüsleri, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bakım sistemi zayıf kişiler için tehlike oluşturur. İshale, ateş ve karın ağrılarına yol açabilen bu bakteri, uygun olmayan gıdaların hazırlanma koşullarına uygun yayılabilmektedir. Çiğ yumurta, çiğ tavuk, hindi eti, kırmızı et, deniz ürünleri, çiğ sebze ve meyveler ile pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri sık sık tüketilen yiyecekler arasında yer alır.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜGİS Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, şunları söyledi: “Etle temas etmeyen yüzeylerde uygulanan yemeklerde, muhafaza ve ısıtma kurallarına dikkat edilmeyen gıdalarda Salmonella bulaşma ihtimali var. Bolluk tehlikesi yalnızca gıdalarla da sınırlı değil, bazı hayvanlarla temas durumunda da bu risk ortaya çıkabiliyor. Örneğin, kaplumbağa, yılan, kertenkele, kuş ve civciv gibi hayvanlarla temasta bulunmak, bulaşma yolları arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra hayvanların kürkleri, tüyleri, pulları ya da dökülenlerinin bulaştığı yüzeylere temas da bulaşma açısından tehlike oluşur.
Restoran siparişleri de risk taşıma
Salmonella tehlikesine karşı alınabilecek en temel önlemse hijyendir. Tavuk eti yıkanmamalı, yumurtaya elle temassızlık veya bol soğuk su ile temizlenmelidir . Soğuk zincir ve sıcak muhafaza kurallarına uyarak tehlikeyi en aza indirmek mümkün olabilir. Riskten korunmak için sadece evde tedbirli davranmak da ne yazık ki yeterli değil. Dışarıda yemek yeme alışkanlığının oldukça güncel ve güncelda yenilen, eve sipariş edilen ve uygun şekilde üretilmeyen gıdalar da Salmonella riskini taşıyabiliyor.”
Sındırımı kolay gıdalar tercih edilir
Bakteri bulaşması halinde yapılması gerekenleri da sıralayan Artık, "İlk ve önemli adım, ishal nedeniyle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Çocuklar içinse doktor kontrolünde rehidrasyon içecekleri tüketilmelidir. Bu süreçte sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmelidir; muz, pilav, elma püresi ve tost gibi iyi seçeneklerdir".
TÜGİS Hakkında
bölgedeki ilk işveren sendikalarından TÜGİS, aynı zamanda Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) kurucu üyesidir. Üyeleri arasında önde gelen gelen gıda üreticilerinin yer aldığı TÜGİS, yarım asrı aşkın Türk gıda sanayiinin hareketleri ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücü kazanmak adına baştan sona imza atmaktadır. TÜGİS, 1961 yılından bu yana faaliyetlerine başlamış, bu yana sosyal diyaloğa, çalışma barışına ve gıda sanayiinin gelişiminin sürekliliği sağlanan hızlı bir sivil toplum örgütüdür.