Son dakika haberi: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları yanıtlıyor. Erbaş'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Bizden önce nice hocalarımız bu görevi ifa ettiler. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kuruluşu 2 Mayıs 1920'de başlamıştır. 1924'e kadar 11 bakanlıktan biri olarak devam etmiş, sonra Diyanet İşleri Reisliği olmuştur. Bugün emanet bizim üzerimizde. İnşallah milletimize doğru dini bilgiyi ulaştırma ve hizmet noktasında elimizden gelen gayreti gösteririz.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dünyada örneği yok. Başka ülkelerde farklı din anlayışındaki insanların camilerde kavga etmesi, camilere saldırması böyle bir teşkilatın olmamasından kaynaklanıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığında hizmet eden herkes kendisini peygamber varisi olarak tanımlar ve Peygamber Efendimiz nasıl ki Kur'an'la insanlığı karanlıktan aydınlığa çıkarmaya çalıştıysa, insanları Allah'ın yoluna davet ettiyse, iyiliğin kötülüğe galebe ettiğine şahit ettiyse biz de o yolda çalışmaya gayret ediyoruz.
SALGIN SÜRECİNDE YAPILAN HİZMETLER
Salgın hastalık, insanlığın üzerindeki en büyük imtihanlardan birisidir. Mart 2020 başında milletimize bu konuda nasıl rehberlik edebiliriz... Çünkü her yerde olan tek kurum biziz. Sadece imamın olduğu binlerce yer var. Biz, sadece salgın döneminde değil her dönemde milletimizin yanındayız.
Salgın döneminde de hamdolsun sadece Vefa Destek Gruplarında 61 bin hocamızla çalıştık. Pek çok imamımızın marketinin bir köşesini market yaptığını gördük. İhtiyaç sahipleri geliyor, oradan ihtiyaçları kadar alıp götürüyorlar. Milletimize de teşekkür ediyorum. Camilerimizin özellikle 3 ay kadar cemaatle namaza kapanma dönemi oldu. Hiçbir zorluk çıkarmadı milletimiz. Salgın hastalıkla mücadele etmek Müslümanlığın gereğidir.
İlk zamanlarda Kovid-19'un aşısı yoktu. Ama Allah Resulü Efendimiz'in, "Bir yerde salgın varsa oraya girmeyiniz ve oradan çıkmayınız" sözü ilaç oldu. Hocalarımızın hutbelerde, kürsülerde hatta minarelerde çağrı yaptı. Tedbirlerimize riayet ediyoruz, tavsiyelerimize devam ediyoruz.
CAMİLERDE SAFLARIN SIKLAŞTIRILMASI KARARI
Kur'an kurslarımızda yüz yüze eğitimler başladı. Tedbirlere riayet ederek şimdi de yavaş yavaş milletimizin saf düzenini sıklaştırmaya çalışıyoruz. Ama şu anlama gelmiyor: Tamamen normalleştik, tedbirleri elden bırakalım demek değil. Maskemize devam ediyoruz, temizliğimize dikkat ediyoruz ve özellikle aşılanma konusuna da vurgu yapıyoruz, tavsiye ediyoruz cemaatimize. İnşallah bu şekilde salgın dönemini yüzümüzün akıyla atlatacağız.
UMRE VE HAC ZİYARETLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Gönlümüzün açılmasını istiyor ama bu konuda karar verici olan biz değiliz, Suudi Arabistan. Gerekli müzakereleri yapıyorlar, biz de zaman zaman görüşüyoruz. Şu ana kadar umre de bazı ülkelere açıldı.
Biz onların kararını bekleyeceğiz. 2 milyon kadar kardeşimiz Hac için kayıtlı, bekliyor. Eğer belli olursa; mesela Suudi Arabistan bir sayı verirse; kriterleri bekleyeceğiz. Açılırsa, ne kadar kontenjan verilirse bizim hazırlıklarımız tam. Kendisine kura çıkan vatandaşlarımızın önceliği var.
(Umre için bir ışık göründü mü?) Şu ana kadar böyle bir ışık göremedik. Bazı ülkeleri kabul ettiklerine göre yavaş yavaş sınırları genişletirler diye umuyoruz.
KUDÜS ZİYARETLERİ BAŞLIYOR
Kudüs ziyaretlerini başlattık. Bu ay sonunda 4 günlük Kudüs ziyaretlerimiz başlıyor. Farklı kategorilerde uygulamamız olacak.
Kudüs bizim gönlümüzde her zaman Filistin'in başkentidir ve kıyamete kadar böyle kalacaktır.
Bu sadece bir ziyaret değildir, aynı zamanda eğitimdir. Tarihi bir seyahattir, bir bilgilenmedir.
DİN İSTİSMARINA KARŞI SEFERBERLİK
Devletin bize verdiği bir görev var. Toplumu doğru din konusunda aydınlatmak. Din istismarına karşı seferberlik başlattık. 81 ilde tüm ilçelerde çalışmalarımız devam ediyor.
KAYNAK : Haber7